Table of Contents
Ο Νίκος Παππάς συμπληρώνει σήμερα μια εβδομάδα στο τιμόνι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Την προηγούμενη Τρίτη ο πρώην υπουργός δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος του πρότεινε να γίνει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο Νίκος Παππάς ζήτησε λίγο χρόνο για να το σκεφτεί, αν και το περιθώριο ήταν μικρό αφού το απόγευμα, σε μια ταραχώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η εισήγηση του προέδρου πέρασε τελικά με 17 ψήφους υπέρ.
Αναγνωρίζοντας την κρίσιμη χρονική συγκυρία ο πρώην υπουργός θέλησε να αναλάβει πρωτοβουλίες, υπό την καθοδήγηση του Στέφανου Κασσελάκη. Άλλωστε, όπως εξηγούν και οι δύο πλευρές, η συνεννόηση και η επικοινωνία των δύο ανδρών είναι άψογη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, και ενώ ήταν σε εξέλιξηο γάμος του κ. Κασσελάκη στην Κρήτη, μιλούσαν διαρκώς στο τηλέφωνο για θέματα του κόμματος και την προετοιμασία των θέσεων για την ΔΕΘ.
Τι πιστεύει για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στην αντεπίθεση. Το μεγαλύτερο βάρος αυτές τις μέρες έχει πέσει στην προετοιμασία για την παρουσία του κ. Κασσελάκη στην Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Παππάς προετοιμάζει όλες τις προτάσεις του κόμματος με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Ταυτόχρονα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική την ενότητα του κόμματος. Υποστηρίζει μια οργανωμένη εξωστρέφεια με προτάσεις και σωστή επικοινωνία των θέσεων του κόμματος. Ο κ. Παππάς ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγή προτάσεων δια του κοινοβουλευτικού έργου. Με αυτόν τον τρόπο, ενδεχομένως, να θέλει να τραβήξει και την προσοχή από το αδιέξοδο που μοιάζει να έχει οδηγηθεί το κόμμα. Άλλωστε εκτός από την ΔΕΘ, κρίσιμη είναι και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η οποία θα κρίνει πολλά για το μέλλον.
Μέσα σε αυτές τις 7 ημέρες ο Νίκος Παππάς είχε αρκετές συναντήσεις με τους βουλευτές, όρκισε μια βουλευτή και διέγραψε μια άλλη.
Η συνάντηση με τον Φάμελλο και τους βουλευτές
Η πρώτη συνάντηση που είχε ο πρώην υπουργός ήταν με τον προκάτοχό του, τον Σωκράτη Φάμελλο, στο γραφείο του στη Βουλή. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για όλες τις εκκρεμότητες της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ όπως λένε πηγές, το κλίμα ανάμεσα τους ήταν πολύ καλό.
Η ανάληψη των νέων καθηκόντων του Νίκου Παππά συνέπεσε ημερολογιακά και με την ορκωμοσία της Πόπης Τσαπανίδου, με τους δυο τους να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες αμέσως μετά στο περιστύλιο της Βουλής. Ταυτόχρονα, όμως, διέγραψε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής την Αθηνά Λινού από την κοινοβουλευτική ομάδα. Απόφαση βέβαια που δεν ήταν δική του, αλλά του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, είχε συναντήσεις με βουλευτές του κόμματος στο γραφείο του στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, με τον Διονύση Καλαματιανό, τον Γιώργο Καραμέρο, τον Χάρη Μαμουλάκη, τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τον Μίλτο Ζαμπάρα κι άλλους.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα ήταν και η συζήτηση που είχε ο κ. Παππάς με την Όλγα Γεροβασίλη. Πηγές εξηγούν ότι συνομίλησαν για θέματα κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος, καθότι η κ. Γεροβασίλη είναι και Αντιπρόεδρος της Βουλής, όμως θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα περιορίστηκε μονάχα εκεί.
Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κοινοβουλευτική ομάδα σε μια περίοδο ζωτικής σημασία για το κόμμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι περιμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα.
Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας είναι ότι σε περίπτωση που η Κεντρική Επιτροπή, που είναι προγραμματισμένη για αυτό το Σαββατοκύριακο, φέρει νέα διάσπαση, με βουλευτές να αποχωρούν, το κόμμα θα απολέσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα είναι το τρίτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη. Σε αυτή την περίπτωση, το ΠαΣοΚ θα ευνοηθεί και θα βρεθεί στην δεύτερη θέση διαθέτοντας περισσότερους βουλευτές.
Πηγή: To Vima