Saturday, January 4, 2025
Home » Εφορία: Πώς θα παρακάμψετε τα τεκμήρια – Η λύση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου

Εφορία: Πώς θα παρακάμψετε τα τεκμήρια – Η λύση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου

0 comments

Στην παγίδα που στήνουν τα τεκμήρια κινδυνεύουν να πιαστούν το 2025 οιφορολογούμενοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοκίνητο, σπίτι, οικόπεδο ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται και δεν καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει.

Ωστόσο, λίγο πριν την εκπνοή του 2024, οι φορολογούμενοι προλαβαίνουν να παρακάμψουν τα τεκμήρια και να αποφύγουν τις περιπέτειες με την εφορία.

Τα τεκμήρια και πώς θα τα παρακάμψετε

Η λύση βρίσκεται στις δωρεές χρημάτων από συζύγους, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι εισέπραξε εντός του 2024 τέτοια ποσά, θα πρέπει η σχετική φορολογική δήλωση να έχει υποβληθεί εντός εξαμήνου από την είσπραξή τους μέσα στο 2024 ή το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η διαδικασία για να απαλλαγείτε από τα τεκμήρια

Η διαδικασία αυτή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ, είναι πολύ απλή και δεν κοστίζει στους φορολογούμενους καθώς για δωρεές χρημάτων από τους γονείς, τους παππούδες ή τις γιαγιάδες ισχύει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ.

Οι χρηματικές δωρεές σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, εγγόνια) μπορεί να είναι αφορολόγητες μέχρι 800.000 ευρώ αλλά κρύβουν παγίδες για δωρητές και δωρεοδόχους.

Ολα τα «μυστικά»

Συγκεκριμένα:

Αν η δωρεά γίνεται για την κάλυψη τεκμηρίων θα πρέπει να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Η γονική παροχή – δωρεά μετρητών μέχρι 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη εφόσον γίνει με μεταφορά του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή σε τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Εάν ο γονέας καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού, τότε δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο και η Εφορία θα επιβάλει φόρο γονικής παροχής σε ολόκληρο το ποσό, από το πρώτο ευρώ. Εάν, για παράδειγμα, ένας πατέρας καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του ή του γιου του ένα χρηματικό ποσό ύψους 10.000 ευρώ σε μετρητά, τότε η κόρη ή ο γιος θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο γονικής παροχής 10% επί ολόκληρου του ποσού των 20.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ.

Χρηματικές δωρεές σε αδέλφια, θείους και άλλους συγγενείς δεύτερης και τρίτης κατηγορίας φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Το ποσό της δωρεάς θα πρέπει να προκύπτει και να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο δωρητής. Η δωρεά χρηματικού ποσού μπορεί να αποτελέσει αφορμή ελέγχου του πόθεν έσχες του δωρητή.

Οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty. Σε χρηματικές γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή. Η συναλλαγή ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά η εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας).

Διαβάστε ακόμα στον ot.gr:

Στον αυτόματο τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00