Monday, December 23, 2024
Home » Moody’s: Αναβάθμισε το outlook για Εθνική και Eurobank

Moody’s: Αναβάθμισε το outlook για Εθνική και Eurobank

0 comments

Τις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, από σταθερές σε θετικές, αναβάθμισε η Moody’s η οποία την Παρασκευή είχε αναβαθμίσει και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να της δίνει την επενδυτική βαθμίδα.

Eθνική

Η Moody’s αναβαθμίζει την Εθνική Τράπεζα για δύο λόγους, κυρίως. Την ισχυρή οικονομική απόδοση της τράπεζας και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου της τράπεζας υποδεικνύουν μια σταθερή και διαρκή απόδοση με 18% ετήσια αύξηση των βασικών εσόδων προ προβλέψεων (Ιούνιος 2024) και αναλογία κόστους προς πυρήνα εσόδων 30,1%. Επισημαίνει την αύξηση 15% στα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε ετήσια βάση, η οποία σταδιακά βοηθά στη διαφοροποίηση των κερδών της Εθνικής.

Επιπλέον, ο οίκος κάνει αναφορά και στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση με δείκτη CET1 18,3% τον Ιούνιο του 2024. Σημειώνεται πως η ισχυρή κεφαλαιακή βάση υπονομεύεται σε ένα βαθμό από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,6 δισ. ευρώ), που αποτελούν περίπου το 51% του κεφαλαίου CET1.

Η φερεγγυότητα της Εθνικής, όμως, υποστηρίζεται περαιτέρω από τη βελτίωσή της ποιότητας του ενεργητικού με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 3,3% (μείωση από το 5,4% τον Ιούνιο του 2023) σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη μέσω προβλέψεων (85,6%).

Η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τα κεφάλαια που έλαβε από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εξακολουθεί να διατηρεί καθαρά ταμειακά διαθέσιμα περίπου 9 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 240%.

Eurobank

H Moody’s αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Eurobank με την αξιολόγηση να παραμένει στο Ba1. Η κίνηση εξηγεί λαμβάνει υπόψη τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της τα τελευταία χρόνια, τη γεωγραφικά διαφοροποιημένη βάση ενεργητικού και τα κέρδη της. Η Eurobank μπόρεσε να επιτύχει απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας 18,5% το πρώτο εξάμηνο του 2024 και αναλογία κόστους προς βασικά έσοδα 32,3%.

Το ισχυρό πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αντανακλάται στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που ήταν στο 19,3%.

Ο οίκος αξιολόγησης στέκεται ιδιαίτερα στο υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (οι DTC αποτελούσαν περίπου το 38% του CET1 τον Ιούνιο του 2024) που υπονομεύει κάπως την ποιότητα του κεφαλαίου της τράπεζας, ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η αξιοπιστία της τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυρότερη ποιότητα του ενεργητικού, καθώς η τράπεζα κατάφερε να συγκρατήσει τα pro-forma μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPE) στο 3,1% τον Ιούνιο 2024 από 5,2% τον Ιούνιο του 2023, που συνδυάζεται με την αυξανόμενη κάλυψη προβλέψεων για NPE 93,2% τον Ιούνιο του 2024 από 73,2% τον Ιούνιο του 2023.

Τέλος, η Moody’s υποστηρίζει πως «πιστεύουμε επίσης ότι η πρόσφατα αποκτηθείσα πλειοψηφική συμμετοχή (περίπου 56%) στην Ελληνική Τράπεζα υποστηρίζει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Eurobank, ενισχύοντας το γεωγραφική διαφοροποίηση».

Πώς βλέπει το τραπεζικό σύστημα

«Βλέπουμε αυξημένη πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης της υγείας του τραπεζικού τομέα, η οποία μειώνει τους κινδύνους ενδεχόμενης ευθύνης για την κυβέρνηση. Η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ σε πολλούς δείκτες χρηματοοικονομικής ευρωστίας» είχε αναφέρει ο διεθνής οίκος στην ανακοίνωσή του για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι δείκτες κεφαλαιοποίησης είναι πλέον κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, με δείκτη CET-1 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα 15,5% έναντι 16% για το σύνολο της ΕΕ. Η κερδοφορία είναι ισχυρότερη για τις ελληνικές τράπεζες και εμφανίζουν τη χαμηλότερη αναλογία κόστους-εσόδων στην ΕΕ.

Ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι προοπτικές είναι καλές ότι θα είναι πιο κοντά στο 1,9% του μέσου όρου σε όλη την ΕΕ τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια. Η πιθανή περαιτέρω μείωση του δείκτη ΜΕΔ θα ωφεληθεί από την ανακοινωθείσα επέκταση του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS) κατά 1 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ αρχικά).

Σημάδια βελτιωμένης υγείας του τραπεζικού τομέα και συνεπώς μειωμένων κινδύνων ενδεχόμενης υποχρέωσης για το δημόσιο είναι επίσης ορατά από την πώληση του μεριδίου του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. τον Μάρτιο του 2024 και από τα σχέδια να εκχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Α.Ε. πριν το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00