Table of Contents
Στην οδό Λυκαβηττού στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα από ένα «τατουατζίδικο» βρίσκεται το ινστιτούτο για τη σοσιαλδημοκρατία. Ένα think tank που ουσιαστικά και μελετά και επεξεργάζεται μια σειρά από ζητήματα που βοηθούν στην διαμόρφωση των θέσεων του ΠαΣοΚ. Επίσης μετρά, κοστολογεί και τεκμηριώνει προγραμματικές ή αντιπολιτευτικές θέσεις και προτάσεις στο πλαίσιο πάντα των αρχών της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Τα προηγούμενα χρόνια, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε αρκετές φορές για το InSocial και τη συνεισφορά του στο πρόγραμμα του κόμματος. Πως όμως δρα το πολιτικό στρατηγείο ή αλλιώς ο πολιτικός αιμοδότης της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι ακριβώς κάνει, με ποιους συνεργάζεται, με ποιο τρόπο γίνονται οι μελέτες και πως βγαίνουν τα πολύτιμα συμπεράσματα, που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια τους επικεφαλής του ινστιτούτου Νίκου Χριστοδουλάκη;
Το Βήμα επισκέφθηκε τον χώρο επεξεργασίας και τεκμηρίωσης θέσεων και μίλησε με τον πολιτικό επιστήμονα και διευθυντή του ινστιτούτου Γιώργο Παπούλια.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν τα δύο κύρια κριτήρια που το InSocial επιλέγει την θεματολογία που θα διερευνήσει.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ
-Το πρώτο είναι οι θεμελιώδεις προγραμματικοί τομείς των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων όπως Εργασία, Κοινωνικό Κράτος, Δημοκρατία και Θεσμοί, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κλιματική Αλλαγή, Ψηφιοποίηση και Τεχνητή Νοημοσύνη κλπ.
-Το δεύτερο είναι οι εθνικές ανάγκες και η επικαιρότητα, όπως Δημογραφικό, Ταμείο Ανάκαμψης και Υποδομές, Πολιτική Προστασία, Ακρίβεια, Ακροδεξιά και Λαϊκισμός, Νεανική Βία, Σιδηρόδρομοι κλπ.
«Κατά κύριο λόγο γίνεται αξιοποίηση εσωτερικών και ευρύτερων δυνάμεων επιστημόνων και ερευνητών που σχετίζονται με την παράταξη ή κινούνται σε ένα ευρύτερο –φιλικό πλαίσιο προς τις αρχές και τα προτάγματά της» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπούλιας όταν ρωτήθηκε για το ποιοι είναι εκείνοι που συνδράμουν στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων και συνέχισε τονίζοντας πως «επιστημονικό προσωπικό από τη Βουλή, σύμβουλοι στελεχών κλπ και ακολούθως ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες διατελέσαντες σε καίρια πόστα όπως Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή δημόσιους οργανισμούς και υπουργεία, μέλη από τους Τομείς του ΠαΣοΚ είναι δίπλα μας. Αυτό δεν αποκλείει και την συνεισφορά κάποιων επαγγελματιών τεχνοκρατών που τους ενδιαφέρουν οι θεματικές και προσφέρουν γνώσεις και προτάσεις χωρίς περαιτέρω πολιτικοποίηση» συμπλήρωσε .
Κατά κύριο λόγο η συνεισφορά όλων εκείνων που συνδιαμορφώνουν την πλατφόρμα του InSocial είναι εθελοντική. Λόγω της κατάστασης των οικονομικών των κομμάτων και της στρατηγικής επιλογής για πλήρη οικονομική ανεξαρτησία οι δυνατότητες περιορίζονται στα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα. Γίνεται όμως μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν πόροι, αλλά και μυαλά. «Υπάρχει τεράστια έως συγκινητική ανταπόκριση για εθελοντική προσφορά από πάρα πολλούς και αξιόλογους επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες. Μικρές εξαιρέσεις σε αυτό έχουμε καταφέρει μόνο μέσα από συνεργασία με άλλα ινστιτούτα, συμμετέχοντας σε διεθνή χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Αλλά και εκεί μην φανταστείτε κάποιες υψηλές αμοιβές, απλώς κάποια αποζημίωση για τον κόπο, κυρίως νέων επιστημόνων που αναλαμβάνουν τέτοια έργα.
Πως επεξεργάζονται οι θέσεις
Το πιο σημαντικό κομμάτι λειτουργίας είναι η επεξεργασία των θέσεων. Οι μελέτες που απαιτούν πολύωρη εργασία από εξειδικευμένο προσωπικό που αναλύει κάθε λεπτομέρεια.. «Σε κάθε τομέα ερευνητές, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ορίζουν την θεματολογία και το πεδίο και κατόπιν, ενυπόγραφα οι ερευνητές παραδίδουν τις μελέτες τους κι εμείς φροντίζουμε να τις μετατρέπουμε σε προτάσεις πολιτικής ή θέσεις επίλυσης των προβλημάτων που έχουν επεξεργαστεί» θα συμπληρώσει ο διευθυντής του ινστιτούτου. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα συμπεράσματα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα in-social.gr και στη συνέχεια διαχέονται μέσω email σε στελέχη και κάθε ενδιαφερόμενο. Επίσης μεγάλο μέρος των συμπερασμάτων προέρχεται από τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις στις θεματικές εκδηλώσεις του Ινστιτούτου.
Συνεργασία με ιδρύματα άλλων φορέων
Όπως είναι γνωστό το InSocial είναι μέλος της οικογένειας ευρωπαϊκών προοδευτικών think tank FEPS και συνεργάζεται με τα άλλα δύο αντίστοιχα μέλη από την Ελλάδα. Πρόκειται για το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση και το Eteron. Στενή συνεργασία γνωρίζουμε πως υπάρχει και με το γραφείο Αθήνας του Friedrich Ebert Stiftung, του ινστιτούτου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, από το τραπέζι του διαλόγου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το θέμα της συνεργασίας του InSocial με άλλα think tanks, άλλων κομμάτων. Οπως εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.
«Κατά καιρούς έχουμε επαφή και με τα άλλα πολιτικά ινστιτούτα της Ελλάδας που κινούνται σε άλλες ιδεολογικές κατευθύνσεις όπως το Ίδρυμα Καραμανλής, το Ινστιτούτο Πουλαντζάς, το ΕΝΑ, το Ινστιτούτο Τσίπρα κ.α.» θα συμπληρώσει ο Γιώργος Παπούλιας τονίζοντας πως αυτή την περίοδο υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας στο ινστιτούτο εξαιτίας της συζήτησης για τον προϋπολογισμό
Πηγή: To Vima