Friday, January 10, 2025
Home » HMPV: Δεύτερο κρούσμα του μεταπνευμονοϊού στη Θεσσαλονίκη

HMPV: Δεύτερο κρούσμα του μεταπνευμονοϊού στη Θεσσαλονίκη

0 comments

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές καθώς επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα του μεταπνευμονοϊού (HMPV) στην Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τη σύζυγό του 71χρονου, ο οποίος είναι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γυναίκα 60 ετών, η οποία είναι νεφροπαθής και γι’ αυτό μόλις εμφάνισε συμπτώματα στις 4 Ιανουαρίου πήγε στο ΑΧΕΠΑ που εφημέρευε.

  • HMPV: Μπορεί ο πλανήτης να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία;

HMPV: Διασωληνωμένος ο 71χρονος που αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα

Ο 71χρονος μετέβη αρχικά σε ιδιωτική κλινική, στη συνέχεια εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου, το Σάββατο 4/1 υποβλήθηκε σε PCR τεστ και τη Δευτέρα βγήκε θετικός στον ιό HMPV. Αυτή την ώρα νοσηλεύεται διασωληνωμένος καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μέσα σε μόλις δύο 24ωρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 71χρονος άνδρας εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα λίγες ημέρες αφότου η κόρη του επέστρεψε από διακοπές στην Κίνα.

«Εχουμε όλοι αντισώματα» – Τι είπε ο Μαγιορκίνης

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στους «Αταίριαστους», ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι κρούσματα μεταπνευμονοϊού έχουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς πρόκειται για έναν ιό γνωστό από το 2001, από τον οποίον πιθανότατα όλοι έχουμε μολυνθεί μέχρι τα 5 έτη.

«Ο ιός κυκλοφορεί τουλάχιστον, όπως λένε μελέτες, από το 1950, ενώ άλλες λένε εδώ και 200 χρόνια. Άρα με αυτό το επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν μπορώ να καταλάβω τι έχουν επιβεβαιώσει, έναν ιό που κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και δεκάδες χρόνια».

«Τώρα αν είναι κάποιος άλλος ιός που δεν έχει περιγραφεί πριν, να το συζητήσουμε. Αλλά αυτήν τη στιγμή μιλάμε για έναν ιό ο οποίος είναι κοινός. Έχουμε όλοι αντισώματα έναντι αυτού του ιού. Εννοείται αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικός, έχει κάποια σημασία. Οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν να το περάσουν πιο βαριά, όπως όλους τους ιούς εξάλλου. Η γρίπη είναι πιο βαριά από τον μεταπνευμονοϊό», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση αυτό που έζησε ο πλανήτης το 2020 με τον κορωνοϊό.

Οσα πρέπει να ξέρετε

  • Τι είναι ο HMPV:Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) είναι μια αναπνευστική νόσος που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή κρυολόγημα. Μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους ή να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία, ιδίως στους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η νόσος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και υπάρχει τουλάχιστον από το 2001, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις Κάτω Χώρες. Τα κρούσματά της συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων εποχών.
  • Πόσο σοβαρός είναι ο HMPV; Τα συμπτώματα του HMPV είναι παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης και είναι ένας από τους διάφορους ιούς που συχνά συγκεντρώνονται κάτω από τον ευρύ ορισμό του «κοινού κρυολογήματος», δήλωσε η Δρ Jacqueline Stephens, λέκτορας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας. Δεν αποτελεί ασθένεια που πρέπει να δηλωθεί όπως η Covid-19. «Υπάρχει μια σειρά από άλλους ιού που δεν είναι κοινοποιήσιμοι επειδή είναι πολύ κοινοί και πολλοί άνθρωποι τους παθαίνουν. Μας κάνουν να νιώθουμε απαίσια για λίγες ημέρες, αλλά αν ξεκουραστούμε και ανακάμψουμε τότε γινόμαστε καλύτερα», πρόσθεσε.
  • Ποιος κινδυνεύει περισσότερο: Ο HMPV μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως βρογχίτιδα και πνευμονία μεταξύ ηλικιωμένων, πολύ μικρών παιδιών και ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. «Σίγουρα μπορεί να προκαλέσει και προκαλεί σοβαρές ασθένειες, γι’ αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι υπάρχει», δήλωσε ο καθηγητής Paul Griffin, διευθυντής λοιμωδών νοσημάτων στο Mater Health Services στο Μπρίσμπεϊν. «Η πρόκληση είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα εκτός από το να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους ότι υπάρχει για να μειώσουμε τη μετάδοση. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή αντιιικά, αν και υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό ανάπτυξη» δήλωσε ο Griffin.
  • Πόσο πρέπει να ανησυχούμε; Ο HMPV δεν είναι σαν την Covid-19, δεδομένου ότι υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες και υπάρχει ένα επίπεδο ανοσίας στον παγκόσμιο πληθυσμό από προηγούμενες μολύνσεις, είπαν οι ειδικοί. Η Covid-19 ήταν μια ασθένεια που δεν είχε ποτέ πριν μολύνει ανθρώπους, οδηγώντας στην εξάπλωση σε επίπεδο πανδημίας.«Δεν νομίζω ότι ανησυχούμε απαραίτητα για μια πανδημία με αυτόν τον ιό, αλλά το κύμα των κρουσμάτων και ο αντίκτυπος που έχει είναι σημαντικός», δήλωσε ο Griffin. «Ένα καλό μάθημα μπορεί να ληφθεί [από την πανδημία] για τη μείωση της εξάπλωσης, δεδομένου ότι δεν έχουμε εμβόλια ή αντιικά για τον HMPV».
  • Τι πρέπει να κάνουμε; «Για αρκετά χρόνια (κατά τη διάρκεια του Covid) ήμασταν καλοί στις προφυλάξεις, τώρα κάνουμε λιγότερα και βλέπουμε μια ανάκαμψη», δήλωσε ο Griffin. «Σίγουρα δεν προτείνω να επιστρέψουμε στους σκληρούς περιορισμούς της Covid, αλλά το να μένουμε στο σπίτι, να εφαρμόζουμε όσα πρέπει για τον βήχα, το φτέρνισμα και την υγιεινή των χεριών είναι τόσο σημαντικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου». Οι ειδικοί προτρέπουν τους ανθρώπους να μην πηγαίνουν στη δουλειά τους όταν είναι άρρωστοι, να φορούν μάσκα και να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες.

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00