Thursday, December 19, 2024
Home » Χανιά: Ξεπέρασαν τα 160 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Προβληματισμένοι οι ειδικοί

Χανιά: Ξεπέρασαν τα 160 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Προβληματισμένοι οι ειδικοί

0 comments

Σε συναγερμό βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οι υγειονομικές αρχές της Κρήτης μετά τα αυξανόμενα περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα Χανιά.

Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν την περασμένη Δευτέρα και έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 160, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί περαιτέρω. Οι ασθενείς είναι κατά κύριο λόγο νεαρά άτομα, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο προχώρησε σε προληπτικό κλείσιμο της εστίας του, με τους φοιτητές να λαμβάνουν το φαγητό σε πακέτο.

Όπως φαίνεται, ωστόσο, η αιτία της γαστρεντερίτιδας δεν οφείλεται σε φαγητό αλλά σε νοροϊό, έναν από τους ιούς που προκαλεί ιογενείς γαστρεντερίτιδες.

Ο συγκεκριμένος ιός είναι εξαιρετικά κοινός, μεταδίδεται πολύ εύκολα και είναι σε έξαρση συνήθως τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, ο αριθμός των περιστατικών στα Χανιά είναι ασυνήθιστος, προβληματίζοντας τους επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει η neakriti.gr, αναμένονται αποτελέσματα από τις αναλύσεις του νερού προκειμένου να αποκλειστούν πιθανές πηγές της μετάδοσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει αναφερθεί στον ΕΟΔΥ ακόμη μία τοπική έξαρση σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, η οποία όμως είναι μικρότερη.

Σημειώνεται πως διασπορά ιογενούς γαστρεντερίτιδας καταγράφηκε και στη Γαύδο τον Αύγουστο, χωρίς να εντοπίζεται κάποια ασυνήθιστη αιτία από πίσω. Σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ καταγράφηκε έξαρση λόγω μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα συμπτώματα

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή (έκθεση) με τον ιό μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων κυμαίνεται μεταξύ 12 και 72 ωρών.

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό.

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε το νόσημα. Συνήθως όμως διαρκούν 24-48 ώρες.

Τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα (ογκολογικοί ασθενείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή κ.ά.) συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Πώς να προφυλαχθείτε

Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες:

Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό:

Μετά

  • τη χρήση της τουαλέτας
  • την αλλαγή πάνας
  • την επαφή με ασθενή με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας
  • το χειρισμό μολυσματικού υλικού (εμέσματα ή κόπρανα)
  • το χειρισμό μολυσμένων, με εμέσματα ή κόπρανα, κλινοσκεπασμάτων, ρουχισμού κτλ,
  • την κολύμβηση

Πριν

  • την προετοιμασία φαγητού
  • την κατανάλωση φαγητού
  • το χειρισμό τροφίμων
  • την παροχή φροντίδας σε άλλους

Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.

Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.

Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων, κ.ά.). Συστήνεται η χρήση γαντιών μιας χρήσης για το χειρισμό των δυνητικά μολυσμένων αντικειμένων.

Αποφυγή χρήσης των ίδιων σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων με άλλα άτομα.

Αποφυγή στενής επαφής με άτομο που εμφανίζεισυμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Συστήνεται η χρήση γαντιών μιας χρήσης για το χειρισμό των δυνητικά μολυσμένων αντικειμένων

Κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού (δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή):

  • Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα.
  • Μαγείρεμα των οστρακοειδών πριν την κατανάλωσή τους.
  • Χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα.
  • Αν υπάρχει η υποψία ότι κάποιο τρόφιμο θα μπορούσε να είναι μολυσμένο, η κατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00