Saturday, November 23, 2024
Home » Φόβοι για blackout: Πώς ο καύσωνας «απειλεί» την ηλεκτροδότηση

Φόβοι για blackout: Πώς ο καύσωνας «απειλεί» την ηλεκτροδότηση

0 comments

Ένα ντόμινο εκτεταμένων διακοπώνηλεκτροδότησης σημειώθηκε στις 21 Ιουνίου σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία και μέρος της Κροατίας λόγω μπλακ άουτ στα Δυτικά Βαλκάνια. Ήταν τότε που τα διασυνδεδεμένα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των προαναφερόμενων χωρών κατέρρευσαν υπό το βάρος της αυξημένης ζήτησης, με τον ΑΔΜΗΕ τότε -όπως είχε γράψει ο ΟΤ- να παρεμβαίνει για να ηλεκτροδοτήσεις τις χώρες αυτές.

Αν και η κατάρρευση του δικτύου περιορίστηκε στην βαλκανική, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εκτεταμένων διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Τα ολοένα και θερμότερα καλοκαίρια σηματοδοτούν κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση για ψύξη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν χαλάρωση των καλωδίων και κινδυνεύουν να πυροδοτήσουνδασικές πυρκαγιές. Οι αναβαθμίσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας δεν συμβαδίζουν, παρόλο που οι προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων καθιστούν τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας πιο κρίσιμη.

Ντόμινο κατάρρευσης στα ηλεκτρικά δίκτυα

Πυροδοτούμενη από την αύξηση της κατανάλωσης και τις ασταθείς συνδέσεις ανεφοδιασμού, το μπλακ άουτ στο Μαυροβούνιο στα τέλη Ιουνίου διέλυσε τα δίκτυα σε γειτονικές χώρες και προκάλεσε όλεθρο σε νοικοκυριά, νοσοκομεία και beach bar. Το περιστατικό στα Βαλκάνια έχει επαναληφθεί σε όλο τον κόσμο.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg σε εκτενές του αφιέρωμα, εκατομμύρια νοικοκυριά στο Χιούστον υπέστησαν μπλακ άουτ στον απόηχο του τυφώνα Beryl την περασμένη εβδομάδα, χάνοντας τον κλιματισμό καθώς η καταιγιστική ζέστη ακολούθησε την καταιγίδα. Χτυπώντας τις αναδυόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες, οι διακοπές λειτουργίας από τον Ισημερινό έως στην Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες προσφέρουν μια πρόγευση του τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Η κλιματική κρίση

Ηκλιματική κρίση εκθέτει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε ξαφνικές πλημμύρες που γκρεμίζουν πύργους μεταφοράς, ξηρασίες που στεγνώνουν δεξαμενές και αυξήσεις της ζήτησης για ψύξη κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

«Ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάστηκε και σχεδιάστηκε σε μια κλιματική εποχή και τώρα καλείται να λειτουργήσει σε μια διαφορετική κλιματική εποχή», σχολιάζει στο Bloomberg, ο Michael Webber, καθηγητής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. «Απλώς σημαίνει ότι περισσότερα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά».

Πηγή: ot.gr

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More