Table of Contents
Με λιγότερη γραφειοκρατία θα εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά συστήματα, με ή χωρίς μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, σε υφιστάμενα κτίρια βιομηχανικά, εμπορικά, γραφείων κλπ., καθώς και σε μελλοντικές τεχνητές κατασκευές.
Ειδικότερα, στο δώμα ή στη στέγη τους, όπως επίσης σε στέγαστρα, βεράντες, εξώστες, πέργκολες, προσόψεις και σκίαστρα θα μπορούν να εγκαθίστανται ηλιακά συστήματα με δυνατότητα προσθήκης και συσσωρευτών δίχως να απαιτείται βεβαίωση παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) όπως ισχύει σήμερα και δίχως να ακολουθείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Έτσι, οι επιχειρήσεις στο εξής θα μπορούν να απευθύνονται απευθείας στον αρμόδιο Διαχειριστή ώστε να λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο εντός τριών μηνών. Αυτή είναι μία από τις ρυθμίσεις που προστέθηκε μετά τη διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εισήχθη στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Χάνουν την «ταρίφα» τους όσες ΑΠΕ …ανανεώνονται
Επίσης, στις νέες διατάξεις που προστέθηκαν περιλαμβάνονται και αλλαγές στα «πράσινα» έργα που ανακαινίζονται. Ειδικότερα, Σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) οι οποίοι από την 31η Οκτωβρίου κι έπειτα προχωρήσουν σε ριζική ανανέωση της υποδομής τους θα πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο της αγοράς, ήτοι να συμμετέχουν απευθείας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Με άλλα λόγια θα χάνουν την «ταρίφα» (λειτουργική ενίσχυση) που παίρνουν σήμερα αφού υποβάλλουν αίτηση για ανανέωση της Βεβαίωσης ή Άδειας Παραγωγής στη ΡΑΑΕΥ ή αίτηση για νέα Οριστική Προσφορά Σύνδεσης στον Διαχειριστή. Ωστόσο, παραμένει μια μικρή εκκρεμότητα αρρύθμιστη. Ενώ για τα αιολικά πάρκα έχει οριστεί τι σημαίνει ριζική ανανέωση, δεν υπάρχει αντίστοιχος ορισμός για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Σήμερα για τις ΑΠΕ που ανανεώνονται προβλέπονται τα εξής: αν η επιπλέον ενέργεια που παράγει το «ανακαινισμένο» έργο είναι έως 5% πάνω από τη μέγιστη παραγωγή της πρώτης πενταετίας, τότε ο επενδυτής παίρνει την καθορισμένη ταρίφα ενώ την επιπλέον παραγωγή την πουλά μέσω Χρηματιστηρίου.
Έως 600 MW για μπαταρίες behind the meter
Ακόμη, φωτοβολταϊκοί σταθμοί που είτε έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 4η Ιουλίου 2019 και έως την 31η Οκτωβρίου 2024, είτε νέοι σταθμοί που έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης θα μπορούν με fast track διαδικασία να αλλάξουν τους όρους σύνδεσης με το δίκτυο ή το σύστημα και να προσθέσουν μπαταρίες.
Αυτοί οι σταθμοί θα έχουν την δυνατότητα να εγχέουν στο δίκτυο τις βραδινές ώρες της ημέρας ενέργεια από τις μονάδες αποθήκευσης και θα αποζημιώνονται με βάση τις τιμές των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Στο σχέδιο νόμου προστέθηκε διάταξη που προτείνει ότι οι σταθμοί φωτοβολταϊκών που θα προσθέσουν μπαταρία behind the meter (πίσω από τον μετρητή) να μην ξεπερνούν συνολικά σε ισχύ τα 600 MW (μεγαβάτ) επιμεριζόμενα σε 300 MW για τους σταθμούς ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και 300 MW για όσους συνδέονται στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Αυτοπαραγωγή μόνο με net-billing
Σχετικά με τον νέο τρόπο αυτοπαραγωγής ενέργειας, το λεγόμενο net-billing, από τα τέλη Οκτωβρίου οπότε αναμένεται το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί και να έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, οι αρμόδιοι Διαχειριστές θα χορηγούν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης ή Συμβάσεις Σύνδεσης για αυτοκατανάλωση αποκλειστικά με ταυτοχρονισμένο και εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό, δηλαδή μόνο net billing και virtual net billing.
Επίσης, οι νέες ρυθμίσεις προτείνουν για παλιούς αυτοκαταναλωτές που διατηρούν το δικαίωμα για net-metering θα το χάνουν εάν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη δυνατότητα πώλησης ενέργειας στο δίκτυο ώστε να κάνουν χρήση του συνόλου του παραγόμενου ρεύματος για αυτοκατανάλωση και να περνούν αυτομάτως στo net-billing και στο virtual net-billing. Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις προωθείται η προτεραιότητα για σύνδεση στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για τα συστήματα net-billing.
Επιστροφή και εκπτώσεις εγγυητικών και μικρές ανεμογεννήτριες
Στις νέες ρυθμίσεις ορίζεται ότι όλοι οι σταθμοί ΑΠΕ (όχι μόνο όσοι βρίσκονται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, όπως προέβλεπε το κείμενο της διαβούλευσης), οι οποίοι έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης και σταθμοί που έχουν υποβάλλει αίτημα για όρους σύνδεσης και εκκρεμεί, αποκτούν τη δυνατότητα να λάβουν πίσω τις εγγυητικές επιστολές που έχουν υποβάλλει με αντάλλαγμα να παύσουν οι άδειές τους, ελευθερώνοντας φυσικό και ηλεκτρικό χώρο.
Οι υπόλοιποι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ και Υβριδικών που επιθυμούν να παραμείνουν στο «παιχνίδι» και έχουν υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή θα μπορούν από την 31η Οκτωβρίου 2024 να την αντικαταστήσουν και να υποβάλλουν νέα, η οποία να αντιστοιχεί στο 30% ή στο 15% της αρχικής, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει το έργο.
Σχετικά με τις μικρές ανεμογεννήτριες έως 60 kW προσδιορίζει δύο κατηγορίες (ενώ στο αρχικό κείμενο ήταν μόνο μία) προβλέποντας ότι όσες είναι κάτω από τα 30 μέτρα θα παίρνουν υψηλή ταρίφα, ήτοι 157 ευρώ/MWh και οι μεγαλύτερες χαμηλότερη ταρίφα στα 110 ευρώ/MWh.
Πηγή: ToVima.gr