Monday, September 16, 2024
Home » Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Εκκενώθηκαν 9 χωριά

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Εκκενώθηκαν 9 χωριά

0 comments

Σε συναγερμό βρίσκεται η Κρήτη με τη φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου να καίει ανεξέλεγκτη.

Αυτή την ώρα πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχειρούν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με τοκύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή.

Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, το οποίο σήμανε και τη λήξη των εναέριων ρίψεων από τα 13 συνολικά ελικόπτερα και αεροσκάφη τα οποία βοηθούσαν τις επίγειες δυνάμεις, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις, με την κατάσταση στη περιοχή να είναι πολύ δύσκολη.

Υπενθυμίζεται πως έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Κρήτη σε συνεπικουρία των δασοκομάντος που έφτασαν χθες αργά το βράδυ από την Αθήνα με εντολή του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια.

Εκκενώθηκαν 9 χωριά στο Ρέθυμνο

Τα χωριά που εκενώθηκαν συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου. Τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανο, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.

Ο άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός διότι άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση αναζωπύρωνε συνέχεια μέτωπα, τα οποία πυροσβέστες είχαν καταφέρει να σβήσουν και αυτό δημιούργησε σχεδόν μία κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μουρτζανός, «τέλειου πανικού».

Στο Ρέθυμνο ο Κικίλιας με 50 δασοκομάντος

Στο Νότιο Ρέθυμνο μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 50 δασοκομαντος.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε:

«Εδώ και δύο μέρες οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων και των χωριών μαζί με τον απλό κόσμο, την αστυνομία και το στρατό δίνουν πολύ μεγάλη μάχη.

Σήμερα ήρθα στην περιοχή με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και τα 23 εναέρια μέσα, μαζί με δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας».

Σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων, επειδή ερωτήθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε:

«Σε ότι έχει να κάνει με θέματα αποζημιώσεων είμαι ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τον κύριο Τριαντόπουλο που έχει και την αρμοδιότητα. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές θα υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως αυτή τη στιγμή προέχει να φέρουμε αποτέλεσμα στο μέτωπο της φωτιάς».

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς μεταξύ του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη Κρήτης, του δημαρχου της περιοχής και στελεχών της πολιτικής προστασίας.

Eξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες

Οι συνθήκες στο μέτωπο είναι πολύ δύσκολες τόσο λόγω υψηλών θερμοκρασιών όσο και των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, θα έρθουν κι άλλα εναέρια μέσα από την υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια που ήδη γίνεται.

Eλπίδα να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, καθώς η κατάσταση είναι οριακή και σε επίπεδο ανθρώπινων δυνάμεων.

Ήχησε το 112 – Μπαράζ εκκενώσεων

Εκ νέου έλαβαν μήνυμα πριν από λίγα λεπτά μέσω του 112 κάτοικοι στην πληγείσα από τη φωτιά περιοχή νότια του Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αφοράτων περιοχών Άρδακτος και Λοχριά που καλεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Καμάρες και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Προηγούμενα μηνύματα από το 112:

  • Στις 12:10 μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη
  • Στις 12:39 μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά
  • Στις 12:50 μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες
  • Στις 15:06 μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο
  • Στις 15:30 μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά
  • Στις 15:45 μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυρη
  • Στις 15:55 μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα
  • Στις 15:55 μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες

Ανοικτό το Πολιτιστικό Κέντρο Φουρφουρά

Στο μεταξύ, από πλευράς του Δήμου Αμαρίου υπάρχει η ενημέρωση προς τους δημότες ότι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στο Φουρφουρά, είναι ανοικτό για όσους ειδοποιήθηκαν ή ειδοποιηθούν να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Υπάρχει ειδική μέριμνα από τις υπηρεσίες του δήμου.

Παράλληλα ο Δήμος Αμαρίου ενημερώνει ότι η προγραμματισμένη συναυλία του Δημήτρη Μπάση και του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, που θα πραγματοποιούνταν σήμερα 8 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, αναβάλλεται λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή από χθες εξαιτίας του εκτεταμένου πύρινου μετώπου. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τεράστιες καταστροφές

Οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες τόσο σε υποδομές όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης όσο και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, μέρος δασικής έκτασης και γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αμπελώνες.

Οι φλόγες έχουν ήδη κάνει στάχτη τεράστιες εκτάσεις στους οικισμούς Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό ο δήμος δοκιμάζεται από το μέγεθος της φωτιάς και κάλεσε να κηρυχθεί η περιοχή, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Δείτε φωτογραφίες από τη φωτιά στο Ρέθυμνο:

φωτογραφία: EUROKINISSI

φωτογραφία: flashnews.gr

φωτογραφία: Twitter/ Χ

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More