Συνέντευξη στο Action 24 παραχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων. Ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την τραγωδία των Τεμπών.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συνεργασιών με τα υπόλοιπα κόμματα ενόψει και των εκλογών.
Αναλυτικά η συνέντευξη του στο στο Action24 και την εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα»
Η πρόταση δυσπιστίας, αυτό το 157-136, αποδεικνύει ότι όντως, και επιβεβαιώνεται και δημοσκοπικά, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε μία κακή πολιτική στιγμή. Είναι σε μια συγκυρία που πιέζονται, υπάρχει μια πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη όμως, ως κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει περιθώριο πρωτοβουλιών ο πρωθυπουργός. Οι πρώτες πρωτοβουλίες αφορούν τον ανασχηματισμό αυτή την εβδομάδα. Εσείς θεωρείτε ότι έχει μπει η κυβέρνηση σε αποδρομή και ότι εύκολα θα «πέσει» στις εκλογές ή είναι μακρύς ο δρόμος και πολλά μπορεί να αλλάξουν;
«Στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αποτυπώθηκε η απομόνωση της κυβέρνησης. Όμως πιο μεγάλη και πιο σημαντική είναι η απομόνωσή της στην κοινωνία. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον κύριο Μητσοτάκη, και δεν εμπιστεύονται και συνολικά την κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια, πρωτοφανή θα μπορούσα να πω, και η συμπαγής απαίτηση της κοινωνίας για Διαφάνεια και Δικαιοσύνη, που είναι ουσιαστικά δημοκρατικά ζητήματα, είναι ότι οι πολίτες πια δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Και έχουν καταλάβει ότι με αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης, με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, θα έχουμε αναπαραγωγή προβλημάτων, όπως ήταν τα Τέμπη, συγκάλυψης.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ
Γιατί, κι αυτό πληγώνει πάρα πολύ την κοινωνία, η κυβέρνηση για να πετύχει εκλογικούς σκοπούς – γιατί γι’ αυτό γίνανε όλα, για τις εκλογές που ερχόντουσαν μετά το έγκλημα των Τεμπών – συγκαλύφθηκαν οι αιτίες και οι ευθύνες. Άρα η κοινωνία πιστεύει ότι με τον κύριο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση θα έχει Τέμπη, συγκάλυψη, και δεν θα βρίσκει το δίκιο της. Και αυτό στο ταπεραμέντο των πολιτών της χώρας μας μετράει πάρα πολύ. Δεν αντέχουν να μην μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Δεν μπορούν να ανεχτούν ότι έγινε μπάζωμα της αλήθειας, και δεν μιλάω μόνο για το μπάζωμα που ήταν η αλλοίωση των στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος. Άρα η κυβέρνηση είναι απομονωμένη».
Δεν μπορεί να αναταχθεί αυτό το πολιτικό κλίμα;
«Όταν ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνησή του, δεν μπορεί να το καλύψεις ούτε με παροχές, ούτε με ανασχηματισμό. Πιστεύω ότι ούτε οι παροχές, γιατί και γι’ αυτό ακούω πολλά, ούτε ο ανασχηματισμός θα αλλάξουν το κλίμα. Δεν έχει δρόμο επιστροφής για τον κύριο Μητσοτάκη αυτή η κατάσταση. Θα πάμε και θα πηγαίνουμε σε μια φθίνουσα κατάσταση και της σταθερότητας της κυβέρνησης».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το θέμα των Τεμπών πολλές φορές στο Ευρωκοινοβούλιο»
Τώρα βεβαίως θα σας πω, επειδή μάλλον ουδείς, εντός εισαγωγικών, δικαιούται να είναι αυθεντικός ερμηνευτής της κοινωνίας, θα σας πω ότι όπως, και σωστά, λέτε ότι η κοινωνία και τα συλλαλητήρια στέλνουν μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσκοπικά, η κοινωνία και τα συλλαλητήρια και οι δημοσκοπήσεις στέλνουν μήνυμα και σε εσάς, στην αντιπολίτευση. Όσοι λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση επιχειρούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών, άλλοι τόσοι, ίσως και λίγο περισσότεροι, λένε ότι και η αντιπολίτευση, άρα περιλαμβάνει και εσάς, εργαλειοποιείτε τον πόνο των οικογενειών, εργαλειοποιείτε την τραγωδία των Τεμπών. Χωρίς όμως να αποδίδει δημοσκοπικά.
«Να ξεκαθαρίσουμε λιγάκι τι ακριβώς σημαίνει εργαλειοποίηση και τι σημαίνει παρεμβαίνουμε στο ερώτημα της κοινωνίας για τα Τέμπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη μέρα μιλούσε για τις ευθύνες της κυβέρνησης στα Τέμπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε το θέμα πολλές φορές στο Ευρωκοινοβούλιο και ήταν το κόμμα που πήρε πρωτοβουλίες και για τον σύλλογο των συγγενών των θυμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο κάνουμε εμείς τώρα, μετά τα συλλαλητήρια.
Έχουμε μια συνεπή στάση δύο χρόνια και θέλω να σας πω, γιατί δεν ξέρω αν έχει ακουστεί πολλές φορές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ευρωομάδα του δυο φορές ζήτησε τους τελευταίους μήνες να έρθει ο κ. Τζιτζικώστας, ο επίτροπος που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης, να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους και το έγκλημα των Τεμπών, και η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας το απέρριψε. Δύο φορές».
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Γιατί κατηγορήσατε και την κυρία Λατινοπούλου ότι έπαιξε κάποιο ρόλο.
«Όχι, δεν κατηγορήσαμε. Εμείς χρεώσαμε στον κύριο Μητσοτάκη ότι μαζί με την ακροδεξιά του Ευρωκοινοβουλίου και την κυρία Λατινοπούλου – για να αποδεικνύονται και ποιες είναι οι πολιτικές συγγένειες -, απέρριψε το αίτημα της αλήθειας στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα παραβίαζε ο κ. Τζιτζικώστας κάποιον κανόνα της Κομισιόν. Θα ερχόταν να ενημερώσει πού βρίσκεται η Ελλάδα.
Και ξέρετε γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί ο κ. Τζιτζικώστας στο τέλος Δεκεμβρίου έστειλε μια επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση που την απειλεί με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επί παραβάσει γιατί δεν εφαρμόζουμε πέντε κανονισμούς και δυο ευρωπαϊκές οδηγίες. Κάτι το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την αντιπολίτευση και την κοινωνία που λέει ότι κάτι πάει στραβά στην ασφάλεια των τρένων».
«Η κυβέρνηση έχει ευθύνες και εμείς έχουμε ευθύνη να εκπροσωπούμε την κοινωνία»
Μου το φέρνετε συνέχεια στις ευθύνες της κυβέρνησης. Περιμένω να ακούσω την αυτοκριτική σας και κυρίως πώς θα απαντήσετε σε αυτό.
«Για να κλείσω το ερώτημα της εργαλειοποίησης: Εμείς με μεγάλη συνέπεια εδώ και δύο χρόνια μιλάμε για τα Τέμπη. Δεν το κάνουμε τώρα. Δεύτερον, είναι αμαρτία ή είναι πρόβλημα ένα κόμμα να λέει στη Βουλή αυτά που λέει η κοινωνία στους δρόμους; Όχι, είναι υποχρέωσή του. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ένα συμψηφισμό, «ναι, εμείς φταίμε, αλλά εσείς εργαλειοποιείτε». Δεν είμαστε ίδιοι. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες και εμείς έχουμε ευθύνη να εκπροσωπούμε την κοινωνία. Πολύ καλά κάναμε και φέραμε στη Βουλή αυτά που λέει η κοινωνία. Αν δεν το κάναμε, εγώ θα είχα πρόβλημα με τον όρκο μου.
Σας το λέω ξεκάθαρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράζουμε την κοινωνία, όλους τους πολίτες. Έπρεπε να φέρουμε το θέμα στη Βουλή και να το φέρουμε στο μέτρο του, που είναι οι κυβερνητικές ευθύνες για τα Τέμπη και για τη συγκάλυψη. Όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια είναι τα κομματικά οφέλη, ποιο είναι το αποτύπωμα αυτής της επιλογής. Επίσης, θέλω να πω ότι με τίποτα δεν θα επέλεγα ποτέ, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα το επέλεγε ποτέ, την εισαγωγή ενός θέματος στη Βουλή γιατί θα μας φέρει κομματικά οφέλη. Θα ήταν τραγικό να το κάνουμε αυτό».
Δεν αντιλέγω. Από την άλλη όμως, όταν τα δημοσκοπικά ποσοστά βρίσκονται σε μία στασιμότητα θα πω εγώ, γιατί όντως από τη στιγμή που αναλάβατε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεβάσατε τα ποσοστά του από εκεί που βρισκόταν, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι στάσιμα εδώ και καιρό. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, χάνει κιόλας.
«Γιατί; Γιατί η κοινωνία μας λέει «βρείτε μία λύση για να μπορέσει να φύγει ο Μητσοτάκης». Και το είπα και στη Βουλή, το αισθάνομαι, το εισπράττω, οι πολίτες ζητούν από την αντιπολίτευση να υπάρξει μια συνεννόηση. Και υπήρξε συνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας, τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα συνεννοηθήκαμε και συμφωνήσαμε και σε κείμενο και στη διαδικασία και στον χρόνο υποβολής. Ήταν πολύ σημαντικό ότι επετεύχθη αυτό, και το οφείλουμε στους πολίτες. Οι πολίτες μάς το ζήτησαν και μας πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση».
«Μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη ήταν ώριμη η πρόταση δυσπιστίας»
Είναι αίτημα της κοινωνίας το «βρείτε τα», και αφορά και τα τέσσερα αυτά κόμματα που συνεργαστήκατε ως προς την πρόταση δυσπιστίας; Δηλαδή, αυτά τα τέσσερα κόμματα θα μπορούσαν να συμπήξουν ένα προοδευτικό μέτωπο, ενδεχομένως και μία εκλογική συμμαχία, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία;
«Όχι, δεν θέλω να δώσω φρούδες ελπίδες. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ως προς την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας όμως, θεωρώ ότι, με βάση την κοινοβουλευτική δράση που είχαμε, θα μπορούσαμε να έχουμε και το Κομμουνιστικό Κόμμα μαζί μας. Εγώ το είχα προτείνει στον κ. Κουτσούμπα, γιατί αυτή η συνεννόηση έχει ξεκινήσει πάνω από έναν μήνα, δεν είναι κάτι το οποίο ξεκίνησε τώρα. Οφείλω να σας πω και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι μετά τη συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη που παραδέχτηκε ότι η Εξεταστική Επιτροπή ήταν μισή, ότι το μπάζωμα έγινε για καλό σκοπό, για το εύφλεκτο φορτίο, ήταν από τότε ώριμη η δυσπιστία».
Το ρωτάω γιατί τα κοινοβουλευτικά μέτωπα, κύριε Πρόεδρε, δεν κερδίζουν εκλογές. Όσα κοινοβουλευτικά μέτωπα, όσες προτάσεις δυσπιστίας κι αν κάνετε όλοι μαζί, εάν πάτε ο καθένας μόνος του στις εκλογές, το πιθανότερο – δημοσκοπικά φαίνεται βέβαιο, αλλά εγώ λέω το πιθανότερο – είναι να χάσετε.
«Οφείλω να σας πω ότι μέχρι να γίνουν εκλογές κανείς δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις. Γιατί και ο κ. Μητσοτάκης δεν περίμενε μέσα σε ένα χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές να έχει αυτό το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, όπου είχε μια σαφή αποδοκιμασία από τους πολίτες. Και εμείς ζητάμε εκλογές, γιατί μόνο στις εκλογές διατυπώνεται η βούληση της κοινωνίας για το τι θέλει να κάνει και προς τα πού θέλει να πάμε. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί να υποβάλεις πρόταση δυσπιστίας και να ζητάς να μείνει η ίδια κυβέρνηση».
«Θεωρώ ότι και ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη να επιλέξει τον κ. Τασούλα»
Αυτό είναι σαφές. Να δούμε τα θέματα των συνεργασιών;
«Υπάρχουν οι δυνατότητες προοδευτικών συνεργασιών; Εγώ θέλω να πω απολύτως ξεκάθαρα ως συμπέρασμα, βλέποντας τη στάση των υπολοίπων κομμάτων, πως μόνο η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δρομολογηθεί προοδευτική διέξοδος».
Είναι σαν να μου λέτε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών.
«Θα δρομολογηθεί η προοδευτική διέξοδος είπα. Εμείς διεκδικήσαμε συμμαχίες, και το έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα εγώ την ευθύνη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και το κάναμε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζητήσαμε, χωρίς να ανακοινώσουμε όνομα, να υπάρχει κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών κομμάτων».
Εκεί πετύχατε δύο στα τρία με τη Νέα Αριστερά.
«Πετύχαμε κάποια βήματα. Δεν τα πετύχαμε όλα».
Σε δύο ψηφοφορίες στήριξε, στην τρίτη δεν στήριξε.
«Θεωρώ ότι και ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη να επιλέξει τον κ. Τασούλα. Θα έπρεπε νωρίτερα να βρούμε. Η δυσπιστία είναι ακόμα μία πρωτοβουλία την οποία επιλέξαμε να γίνει από κοινού, και σας λέω ότι το ζητάγαμε έναν μήνα για να φτάσουμε εκεί».
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αποφασίσει μετά τη δική μου εκλογή να κάνει ένα προσκλητήριο προς όλους»
Kαι ήταν μια δύσκολη διαδικασία.
«Από εκεί και μετά όμως, υπάρχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά στα κόμματα τα οποία έχουμε σήμερα στη Βουλή. Επειδή όμως η δυσπιστία και, να πω την αλήθεια, οι εκλογές, δεν αναφέρονται μόνο μέσα στη Βουλή, το είπατε και εσείς, δεν λύνεται με κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, εμείς την πρόταση για την προοδευτική διέξοδο την βάζουμε στην κοινωνία. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορείς να κάνεις μια συνεργασία απλά για να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς. Δηλαδή δεν μπορείς να κάνεις μια συζήτηση χωρίς πρόγραμμα. Θα ζητήσουμε από τους πολίτες να μας στηρίξουν απλά για να έρθει ένας καλύτερος διαχειριστής στη θέση του κ. Μητσοτάκη; Όχι».
Άρα πώς θα γίνει αυτό; Μου επιτρέπετε να το εξειδικεύσω; Θέλω να τα πάρουμε ένα ένα τα κόμματα και να πάμε στο πιο κοντινό σας. Η Νέα Αριστερά, Αλέξης Χαρίτσης. Εδώ και μήνες συζητείται, και δημοσιογραφικά αλλά και στα πολιτικά πάνελ, η πιθανότητα να συνεργαστείτε και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, να γίνετε δηλαδή μια κοινοβουλευτική ομπρέλα, που θα ανακτήσετε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκλογικά να πάτε μαζί. Γίνονται κουβέντες; Το θέλετε εσείς προσωπικά αυτό; Έχετε απευθυνθεί στον κ. Χαρίτση;
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποφασίσει μετά τη δική μου εκλογή να κάνει ένα προσκλητήριο προς όλους και όλες που διαφωνήσαμε ή αποχώρησαν για οποιοδήποτε σκοπό, για να ανακτήσουμε όχι μόνο τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή τη θεσμική θέση, αλλά για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποτελέσει την ελπίδα για την προοδευτική διέξοδο της χώρας. Έλεγα πριν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει προγραμματική συζήτηση. Δηλαδή, θα συζητήσουμε για τη δημοκρατική πολιτεία, για τις ανεξάρτητες αρχές, για τη Δικαιοσύνη;»
«Η συμπόρευση είναι αναγκαία»
Συμφωνώ, αλλά κάποιος πρέπει να σηκώσει ένα τηλέφωνο, να γίνει μια συνάντηση.
« Αφήστε με να σας πω ότι εμείς επιλέξαμε την τελευταία τοποθέτηση στην πρόταση δυσπιστίας να την κάνουμε αναφερόμενοι, και εγώ προσωπικά, στο ποιοι είναι οι άξονες που μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας συνεργασίας. Άρα, ναι, υπάρχει πολιτική απόφαση για το προσκλητήριο. Ναι, έχουμε διατυπώσει ήδη και άξονες, δηλαδή τι πολιτική θα βρει ο Έλληνας και η Ελληνίδα στη δική μας πρόταση. Πώς θα έχει καλύτερο μισθό, καλύτερους γιατρούς, καλύτερους δασκάλους; Αυτά θα τα πούμε συγκεκριμένα».
Άρα εκλαμβάνω ένα ναι για τη Νέα Αριστερά, αλλά προγραμματικά…
«Η συμπόρευση είναι αναγκαία. Δεν πρέπει να γίνει σε κενό, πρέπει να έχει κοινούς άξονες. Είναι σημαντικό να έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όχι μόνο τυπικά αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και δυνατό προς την κοινωνία. Αυτή η συζήτηση έγινε πάνω στο τραπέζι, μέσα στη Βουλή. Δεν γίνεται κάτι κρυφά. Δεν υπάρχουν προσκλητήρια ή, αν θέλετε, ανταλλάγματα. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, θέλω να το πω ξεκάθαρα, δεν είναι μια συζήτηση που θα γίνει με ανταλλάγματα και προϋποθέσεις, δώσε μου να σου δώσω. Όχι. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει, πέρα από τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία που έχει ανακτήσει, να μπορέσει να υπηρετήσει την ελληνική κοινωνία».
«Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν τοποθετείται για τα θέματα προγραμματικών συζητήσεων»
Πάμε τώρα στον άλλο εταίρο του κοινοβουλευτικού μετώπου. Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Έχω ακούσει μάλλον συγκρουόμενες απόψεις και από το δικό σας κόμμα. Παραδείγματος χάριν, ο κ. Πάνος Ρήγας εδώ στο Action 24 είπε ότι ναι, προοδευτικό προσκλητήριο, όλοι μαζί, και για την κυρία Κωνσταντοπούλου. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, εδώ ήταν την Παρασκευή, στη δική μου εκπομπή, είπε ότι δεν περιλαμβάνει το προσκλητήριο την κυρία Κωνσταντοπούλου, και είπε για λόγους πολιτικής και αισθητικής κ.τ.λ. Με την κυρία Κωνσταντοπούλου εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα μπορούσε να συνεργαστεί, να αναζητήσει, μάλλον, επικοινωνία με προοπτική συνεργασίας;
«Ως προς τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που ήδη περιγράψατε, αλλά που δεν λύνουν το πρόβλημα, η απάντηση έχει δοθεί και είναι θετική. Στη δυσπιστία ήμασταν μαζί, και θα μπορούμε και σε θέματα νομοτεχνικά, τροπολογιών κοινών, να ψηφίσουμε μαζί σε κάποια θέματα, νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως στα πολιτικά ζητήματα της προοπτικής της χώρας έχω πάρα πολλά ερωτήματα.
Παράδειγμα: η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν τοποθετείται για τα θέματα προγραμματικών συζητήσεων, και σήμερα που είχε μια δημόσια τοποθέτηση. Δεν τοποθετείται για τα θέματα κυβερνητικής διεξόδου, και έχει αφήσει και ένα ανοιχτό ερώτημα από την προεκλογική της τοποθέτηση, τη σέβομαι, αλλά είναι δική της υπόθεση, ότι δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Εδώ λοιπόν εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επιλογή που εμείς κάνουμε είναι για προοδευτική διέξοδο. Δεν υπάρχει η δυνατότητα και η ευκολία να μιλάμε για έλλειψη πολιτικής κατεύθυνσης.
Θα αισθανόμουν ότι αφήνω κενά ερωτήματα στον κόσμο που δεν δίνω απαντήσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα στην πολιτική, και πρέπει να διαλέξεις με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις. Εμείς δεν είμαστε με τα υπερκέρδη. Είμαστε με τους καλύτερους μισθούς. Δεν είμαστε με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Μα ούτε η κ. Κωνσταντοπούλου θα πει «είμαι με τα υπερκέρδη».
«Ναι, αλλά εδώ μιλάω για συγκεκριμένη κατεύθυνση πολιτικής, μιλάω για προοδευτική κατεύθυνση. Εμείς είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έχουμε συγκεκριμένη ταυτότητα. Άρα, υπάρχουν δυνατότητες κοινοβουλευτικών συνεργασιών. Ούτε η ίδια έχει αφήσει περιθώριο για κάτι τέτοιο, ούτε οι αρχικές αναφορές της σχετικά με την προοπτική μιας κυβερνητικής λύσης. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος μιλώντας στην κοινωνία».
«Ο μόνος ο οποίος μπορεί να ανατρέψει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός»
Δεν θεωρείτε αριστερή την κυρία Κωνσταντοπούλου;
«Η ίδια πρέπει να τοποθετηθεί σε αυτό. Εγώ θέλω να πω ξεκάθαρα, μιλώντας προς την κοινωνία, ότι πρέπει να δώσουμε απάντηση για τη διέξοδο. Και θα προτιμούσα, εφόσον είμαι φιλοξενούμενός σας, να μιλήσουμε για το ποια είναι η διέξοδος που προτείνουμε εμείς».
Τα υπόλοιπα κόμματα;
«Ας τοποθετηθούν και μόνα τους απέναντι στο κάλεσμα που κάνουμε».
Όχι, το λέω γιατί, αντιλαμβάνεστε, το ξεκίνησα και το οικοδόμησα από μία βάση, ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόνος του, ούτε η Νέα Αριστερά μόνη της, και ενδεχομένως ούτε το ΠΑΣΟΚ μόνο του, μπορούν να αντιμετωπίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε. Και νομίζω, εκλαμβάνω, ότι άκουσα, εμμέσως πλην σαφώς, ένα ναι στην προοπτική συζητήσεων με τη Νέα Αριστερά κι ένα όχι στην προοπτική πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων με την κυρία Κωνσταντοπούλου.
«Θέλω να σας πω ότι έχω μια πολύ μεγάλη απόσταση από τον τρόπο ανάγνωσης που έχουν οι ερωτήσεις σας».
Εντάξει.
«Γιατί; Γιατί πάμε σε μια συζήτηση συσχετισμών κορυφής που η κοινωνία τούς αισθάνεται πάρα πολύ μακριά».
Μα την επικαλεστήκατε την κοινωνία εσείς στην αρχή, ότι η κοινωνία λέει «βρείτε τα». Γι’ αυτό μπαίνω λοιπόν στην εξειδίκευση.
«Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι ο μόνος ο οποίος μπορεί να ανατρέψει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός. Και κανένα κόμμα σήμερα δεν έχει τη δύναμη να πει ότι «εγώ μπορώ». Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Ένα, να αλλάξουμε εμείς και να δυναμώσουμε, πέρα από το να σοβαρέψουμε και να έχουμε μια αξιοπιστία, γιατί είχαμε ένα τέτοιο έλλειμμα».
«Δεν μπορεί ένα κράτος ευρωπαϊκό όπως η Ελλάδα, να μην έχει πολιτική για τη στέγη»
Αυτό σας το πιστώνουν.
«Είχαμε ένα τέτοιο έλλειμμα, πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Και το δεύτερο είναι να απευθυνθούμε στην κοινωνία για συγκεκριμένα πράγματα. Παράδειγμα: Εμείς ετοιμάζουμε μια μεγάλη πρωτοβουλία για τις τράπεζες, που πρέπει να σπάσουμε τα καρτέλ, γιατί εδώ είναι τραγική η κατάσταση. Να σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Η Εθνική Τράπεζα στην οποία είναι ο μεγαλομέτοχος το ελληνικό Δημόσιο, το 2024 είχε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη. Αυτά τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη έλειψαν από την επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά.
Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερα. Το περίεργο ποιο είναι; Ότι το ελληνικό Δημόσιο, που είναι ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας, δεν ζήτησε ποτέ να αλλάξει η εμπορική πολιτική της τράπεζας. Δεν ζήτησε, δηλαδή, να έχουμε καλύτερα επιτόκια καταθέσεων και μικρότερες προμήθειες. Αυτό είναι ακραίο. Είναι πρόβλημα. Εμείς λοιπόν μιλάμε για μία πολιτεία η οποία παρεμβαίνει στον τραπεζικό τομέα, και διά των μετοχών αλλά και διά του ελέγχου, και μειώνει τα υπερκέρδη. Το ίδιο στο ρεύμα».
Ο οποίος θα είναι και πιο ευρύς πλέον στο μέλλον, ο τραπεζικός τομέας, και σας δίνει μεγαλύτερη δύναμη.
«Το ίδιο στο ρεύμα. Εδώ η ΔΕΗ πρέπει να παίζει το ρόλο του δημόσιου πυλώνα, για να έχουμε φτηνό ρεύμα. Βλέπω το τελευταίο διάστημα να έχουμε ακραίες αυξήσεις».
Αυτές τις προτάσεις θα τις κατεβάσετε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης;
«Ήδη αναφέρθηκα σε αυτές στο κλείσιμο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας. Και περιλαμβάνει και καινούργιες πολιτικές. Παράδειγμα: Η πολιτεία πρέπει να έχει δημόσια πολιτική στέγης. Αν δείτε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τον πληθωρισμό που έχουμε την τρέχουσα περίοδο, ένα σχεδόν 10% των αυξήσεων είναι στη στέγη. Έχουμε 10% αύξηση στην στέγη. Άρα πρέπει η πολιτεία να έχει πολιτική για τη στέγη. Γιατί έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μην έχουν λύσει το πρόβλημα.
Δεν μπορεί ένα κράτος ευρωπαϊκό όπως η Ελλάδα, να μην έχει πολιτική για τη στέγη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία πολιτική για τη στέγη. Άρα, μαζί με το μεγάλο αίτημα της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Δικαιοσύνης και της λογοδοσίας – γιατί αυτό που απεχθάνεται ο κύριος Μητσοτάκης είναι να λογοδοτήσει -, μαζί με μια κυβέρνηση που θα λογοδοτεί, πρέπει να βάλουμε και πολιτικές, δηλαδή συγκεκριμένα πράγματα για να ζει καλύτερα η ελληνική κοινωνία, να έχουμε καλύτερη οικονομία, να έχουμε ανταγωνιστική οικονομία».
«Για να μπορέσεις να ανατρέψεις ένα καθεστώς πρέπει να έχεις μια άλλη πολιτική πρόταση»
Τελευταίο ερώτημα ως προς τα πολιτικο-δημοσκοπικά των καιρών, και μετά θα ζητήσω ένα σχόλιό σας για τη Συρία και θα ολοκληρώσουμε. Υπάρχουν στις τελευταίες μετρήσεις δύο στοιχεία, δεν θα έλεγα εντυπωσιακά, ίσως αναμενόμενα, αλλά δύο στοιχεία τα οποία δείχνουν μια άλλη εικόνα. Το ένα είναι το περίπου 11,5% του κ. Βελόπουλου στα δεξιά, όπως λέμε, της Νέας Δημοκρατίας και το άλλο είναι το 12% της Πλεύσης Ελευθερίας στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά τα ποσοστά εξηγούνται, κατά τη γνώμη σας, και πόσο αφορούν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εν προκειμένω, που δεν μπορεί να τα πιάσει αυτά τα ποσοστά αυτή τη στιγμή;
«Μας δίνουν περισσότερες υποχρεώσεις, διότι – και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εμείς έχουμε ανοίξει μια συζήτηση για τα συγκεκριμένα στοιχεία της πολιτικής – δεν αρκεί να διατυπώσει ο πολίτης την αντίδρασή του σε μια κυβέρνηση. Διότι η λεγόμενη αντισυστημική τοποθέτηση δεν είναι σίγουρα αντικαθεστωτική. Δηλαδή δεν αμφισβητεί την πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη, το καθεστώς εξουσίας, γιατί μιλάμε για ένα καθεστώς όσον αφορά τον κύριο Μητσοτάκη.
Για να μπορέσεις να ανατρέψεις ένα καθεστώς πρέπει να έχεις μια άλλη πολιτική πρόταση. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτές οι δύο αναγνώσεις δεν ανατρέπουν το καθεστώς εξουσίας. Το καθεστώς εξουσίας είναι να αλλάξεις αυτούς που εξυπηρετούνται και ικανοποιούνται από τις πολιτικές. Εμείς λέμε ότι πρέπει να εξυπηρετούνται οι πολίτες, η κοινωνία, η επιχειρηματικότητα. Δεν μπορεί να εξυπηρετούνται τα καρτέλ, δεν μπορεί να εξυπηρετούνται μόνο τα γαλάζια παιδιά».
Το 9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πηγαίνουν προς την κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έχουν πειστεί από όλα αυτά που λέτε μάλλον.
«Μα γι’ αυτό ανοίγει και η προγραμματική συζήτηση, γιατί το ξέραμε κι από πριν ότι δεν μπορείς με ένα απλό «όχι» να μιλήσεις για το μεγάλο «ναι». Είναι σχετικά δεδομένη στην ελληνική κοινωνία, φτάνει στο 80%, η αντίδραση στην πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Εμείς θέλουμε να δομήσουμε και την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό λέω ότι έχει μεγάλη σημασία ο τίτλος της εκπομπής σας. Η επόμενη μέρα είναι τι κάνεις από δω και μπρος».
Η επόμενη μέρα είναι κάθε βράδυ εδώ. Εσείς να δω πότε θα βρείτε τη δική σας επόμενη μέρα. Λοιπόν, με τη Συρία, κύριε πρόεδρε, ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και τι φοβάστε; Θέλω ένα σχόλιο και για τη στάση της Ευρώπης εν γένει στο θέμα αυτό.
«Θα μου επιτρέψετε να συνδέσω τη στάση της Ευρώπης με τη στάση της Ελλάδας. Γιατί και η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη είχαν βιαστεί, επιτρέψτε μου να πω, να διαβάσουν πολύ θετικά την αλλαγή εξουσίας στη Συρία».
«Βλέπουμε να αμφισβητούνται βασικά δικαιώματα του κράτους Δικαίου στη Συρία»
Όχι τόσο θετικά, ο πρωθυπουργός είχε βάλει ζητήματα.
«Στη Συρία ένα απολυταρχικό καθεστώς έδωσε τη θέση του σε ένα ισλαμιστικό, τζιχαντιστικό καθεστώς. Εδώ υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα. Το ένα είναι το δικαίωμα της ζωής και της ελευθερίας στους πολίτες της Συρίας, το οποίο αμφισβητείται, και το είδαμε με τραγικό τρόπο τις τελευταίες μέρες. Το δεύτερο είναι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή, που μας ενδιαφέρει και εμάς.
Σαφέστατα μας ενδιαφέρουν και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, και των μειονοτήτων, μιας και έχουμε και χριστιανική μειονότητα στην περιοχή. Θέλω να επαναφέρω λοιπόν μια πρόταση την οποία την έχουμε καταθέσει δημόσια εδώ και αρκετό καιρό και τη διεκδικούμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι η άμεση αναγκαιότητα μιας διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν μπορούμε να έχουμε ανάθεση σε μία ή σε δύο χώρες, μικρές ή μεγάλες, ισχυρές ή όχι, να λύσουν το πρόβλημα.
Όχι, πρέπει να υπάρχει μια παρέμβαση με βάση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να διεκδικήσουμε το ρόλο της Ελλάδας, να τον αξιοποιήσουμε. Και χρειάζεται επειγόντως μια διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρχει σταθερότητα και ειρήνη και ταυτόχρονα να έχουν δικαιώματα οι πολίτες. Γιατί σήμερα βλέπουμε να αμφισβητούνται βασικά δικαιώματα του κράτους Δικαίου στη Συρία.
Άρα είμαστε δίπλα στους πολίτες, αλλά και τα θέματα σταθερότητας μας αφορούν. Μάλιστα, αύριο θα έχω κι εγώ μια συνάντηση με εκπροσώπους ενώσεων της δημοκρατικής Συρίας, γιατί υπάρχουν κι εδώ στη χώρα μας πολίτες της Συρίας που ενδιαφέρονται πάρα πολύ γι’ αυτό που γίνεται και θέλουμε και να ενημερωθούμε και να στηρίξουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών στη Συρία».
Κύριε πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Νομίζω ότι ήταν ενδιαφέρουσα αυτή η πρώτη συζήτηση μετά την πρόταση δυσπιστίας.
«Πιο ενδιαφέρουσα θα είναι η τοποθέτηση του κόσμου απέναντι στην επόμενη μέρα πάντως. Και σε εσάς, μπορεί να σας ενδιαφέρει η τηλεθέαση, αλλά εγώ αναφέρομαι στην επόμενη μέρα της χώρας, που πρέπει να είναι προοδευτική. Και θέλω να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέστρεψε από μια δύσκολη περίοδο, αλλά είναι έτοιμος πλέον να καταθέσει πρόταση διεξόδου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που νοιάζει τον πολίτη. Τι μπορεί να κάνει κάθε κόμμα για να ζούμε καλύτερα».
Πηγή: To Vima