Saturday, December 21, 2024
Home » Φάμελλος για Μέση Ανατολή: Ζητά διάσκεψη ΕΕ και κρατών Ανατολικής Μεσογείου

Φάμελλος για Μέση Ανατολή: Ζητά διάσκεψη ΕΕ και κρατών Ανατολικής Μεσογείου

0 comments

«Περισσότερο αναγκαία από ποτέ» χαρακτήρισε τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Ανατολικής Μεσογείου ο Σωκράτης Φάμελλος δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή μετά και τις σαρωτικές ανατροπές στη Συρία.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της χώρας και της περιοχής. Η πτώση του δικτατορικού και αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ συνιστά μεν θετική εξέλιξη, ωστόσο η ανάδειξη τζιχαντιστικών οργανώσεων στην εξουσία και οι ενέργειες της Τουρκίας και του Ισραήλ εντός της επικράτειάς της χώρας, δεν συντείνουν ούτε στη μετάβαση στη δημοκρατική ομαλότητα που χρειάζεται η Συρία, ούτε στην ειρήνη και σταθερότητα που έχει ανάγκη ολόκληρη η Μέση Ανατολή».

Όλα αυτά τη στιγμή που «οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονται με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους και μια ολοένα επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή», όπως συμπλήρωσε.

Ο κ. Φάμελλος θύμισε πως τα δύο ερωτήματα που έχουν απευθυνθεί «από δεκατρείς (13) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ στις αρχές Δεκεμβρίου προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου».

Όλο το παρασκήνιο της πολιτικής στο inbox σου

Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου

Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ

Και κατέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για «την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία στο Διεθνές Δικαστήριο για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων κρατών, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι επιλέγει τη άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ ακόμα και απέναντι στη Διεθνή κοινότητα».

Την προέτρεψε μάλιστα «αντί να περιμένει τις ενέργειες τρίτων», όπως τόνισε, «να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ειδικά ενόψει και της ανάληψης της θέσης μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ. Ειδικότερα, θα πρέπει μαζί με άλλους εταίρους να πιέσει την ΕΕ να ενεργοποιηθεί στην περιοχή με απτές πρωτοβουλίες στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο και όχι απλά με τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου».

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται πλέον «περισσότερο αναγκαία από ποτέ η σύγκληση Πολυμερούς Διάσκεψης Αρχηγών ΕΕ – Κρατών Ανατολικής Μεσογείου για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Δημοκρατική Μετάβαση στη Συρία».

Αναπτύσσοντας τη σκέψη του εξήγησε πως «σκοπός αυτής της Διάσκεψης θα πρέπει να είναι:

α) Η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με επιστροφή όλων των ομήρων, με απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και με επανεκκίνηση αξιόπιστων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

β) Η ειρήνη και η σταθερότητα στον Λίβανο και η αποτελεσματική εφαρμογή της απόφασης 1701/2006 του ΣΑ ΟΗΕ.

γ) Η εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν – Ισραήλ με αφετηρία την εφαρμογή της απόφασης 2231/2015 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

δ) Η ειρήνη και η δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στη Συρία, με εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ζήτημα της Συρίας θα πρέπει να αφορά τέσσερις πυλώνες:

A) την εγκαθίδρυση κράτους δικαίου με ανάδειξη εξουσίας μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων και την συμπερίληψή τους στη νέα διακυβέρνηση, καθώς και τον σεβασμό της νέας συριακής κυβέρνησης στο Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα τον σεβασμό της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Β) τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων και τη σταδιακή συγκρότηση Ενόπλων Δυνάμεων και Αστυνομικών Δυνάμεων της Συρίας, με αποτελεσματική καταπολέμηση του ISIS.

Γ) την ανοικοδόμηση και οικονομική ανάκαμψη της Συρίας με την γενναία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δ) τη σταδιακή επιστροφή των Σύρων προσφύγων, υπό την αιρεσιμότητα της εκπλήρωσης των τριών προαναφερομένων κριτηρίων».

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00