Tέσσερα πρόσωπα έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα με την ιδιότητα του υπόπτου για αξιόποινες πράξεις που αφορούν στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης , ο οποίος διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση, έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από τα πρόσωπα αυτά για τα αδικήματα της παραβίασης απορρήτου επικοινωνιών και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ιδιώτες -επιχειρηματίες, οι οποίοι με τον ένα η τον άλλο τρόπο μετείχαν στις εταιρείες που έχουν αναφερθεί ως εμπλεκόμενες στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα έχουν ήδη παραδώσει τα υπομνήματα παροχής εξηγήσεων που τους ζητήθηκαν, μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους και από την πλευρά του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός μελετά τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, προκειμένου να καταλήξει στα επόμενα βήματα της έρευνας, ενδεχομένως με κλήσεις και άλλων προσώπων ως υπόπτων για τις υποκλοπές.
Σε κατάθεση Βλάχου, Κοντολέων
Και ενώ ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο στάδιο ως προς τις διενεργούμενες έρευνες, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από το δικηγόρο Γρηγόρη Δημητριάδη που διετέλεσε σε νευραλγική θέση στο Μέγαρο Μαξίμου και εκλήθη ως μάρτυρας έχει εξεταστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ως μάρτυρας η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου που διετέλεσε υπεύθυνη για την ΕΥΠ κατά τον κρίσιμο χρόνο των καταγγελιών για παρακολουθήσεις προσώπων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και άλλοι.
Επίσης ως μάρτυρας έχει κληθεί από τον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ( και αυτός υπηρετούσε κατά το κρίσιμο για τις υποκλοπές διάστημα ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) Παναγιώτης Κοντολέων.
Και οι καταθέσεις των κληθέντων ως μαρτύρων μελετώνται από τον αντεισαγγελέα και συσχετίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί από τους πρώτους τέσσερις υπόπτους, αλλά και τα κρίσιμα για την έρευνα ευρήματα που εντόπισε ο αντεισαγγελέας, όταν αιφνιδιαστικά έλεγξε την ΕΥΠ παρουσία δύο πραγματογνωμόνων από τον κατάλογο που διατηρεί το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Αυτό που μένει να φανεί όσο προχωρά η έρευνα είναι αν θα μεγαλώσει η λίστα των υπόπτων και αν στο κάδρο των ερευνών ενδεχομένως τοποθετηθούν και άλλα πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο για την αξιολόγηση του πορίσματος Ζήση και του υλικού της τον έχει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ,με παραγγελία της οποίας αποφασίστηκε η αναβάθμισης της έρευνας και η ανάθεση της σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.
Πηγή: To Vima