Monday, December 23, 2024
Home » Υποκλοπές: Μεταξύ «συγκάλυψης» και «αντισυνταγματικότητας» – Όσα ειπώθηκαν στη Βουλή

Υποκλοπές: Μεταξύ «συγκάλυψης» και «αντισυνταγματικότητας» – Όσα ειπώθηκαν στη Βουλή

0 comments

Η απόρριψη των αιτημάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ο αντεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης, όπως και να διαβιβαστούν η δικογραφία και το πόρισμα αρχειοθέτησης της πολύκροτης υπόθεσης των παρακολουθήσεων ήταν αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη δεν άφηναν περιθώρια για το αντίθετο. Στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της πρωτοβουλίας της μειοψηφίας το Μέγαρο Μαξίμου προέκρινε τη σύγκληση της Επιτροπής ώστε να «κλείσει» εκεί το θέμα παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις.

Έτσι, εν μέσω σφοδρών αντεγκλήσεων μεταξύ της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και του προεδρεύοντα Θανάση Μπούρα και των «γαλάζιων» βουλευτών, η θυελλώδης τρίωρη συνεδρίαση κατέληξε με την απόρριψη (με 14-13) των αιτημάτων της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε μεθοδευμένη απόπειρα βίαιης συγκάλυψης, με αντεπιχείρημα ότι η Επιτροπή είναι αναρμόδια να θέσει υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις και να ελέγξει τη δικαστική εξουσία παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

«Προκλητικό»

Από τη ΝΔ ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι η κλήση της Εισαγγελέως για να δώσει εξηγήσεις για το πόρισμα αντίκεται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα κλήσης μόνο για λειτουργίες των θεσμών και όχι για έλεγχο δικαστικών αποφάσεων και κρίσεων.

Όπως είπε «είναι προκλητικό να μην αντιλαμβάνεστε ότι με το αίτημά σας η Βουλή για πρώτη φορά πάει να τεθεί πάνω από τη δικαστική εξουσία», ενώ προσέθεσε ότι πρόσβαση στον φάκελο έχουν αποκλειστικά όσοι είναι διάδικοι. «Φαντάζομαι ότι θα τον πάρει ο Ανδρουλάκης και οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον» είπε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη επικαλέστηκε την κλήση το 2017 της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, ενώ υπογράμμισε πως «δεν προσκρούει στη διάκριση των εξουσιών και δεν κατατείνει στην αλλοίωση της δικαστικής κρίσης» η κλήση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι η αρχειοθέτηση της υπόθεσης δεν συνιστά δικαστική απόφαση, αλλά προσωρινή κρίση που μπορεί να ανακληθεί και σε κάθε περίπτωση «εμείς δεν ελέγχουμε την εισαγγελική κρίση, αλλά ζητούμε να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο αυτής».

«Δεν είναι αμετάκλητο»

Η θέση του Παναγιώτη Δουδωνή από το ΠαΣοΚ ήταν ότι η πράξη αρχειοθέτησης δεν είναι μια αμετάκλητη δικαστική απόφαση. «Δεν θα δικάσουμε επί του πορίσματος αλλά θέλουμε να λάβουμε γνώση ως αρμόδιο όργανο» είπε τονίζοντας ότι το ζήτημα αφορά τον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας που υφίσταται ένα σημαντικό πλήγμα.

Επίσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ κατήγγειλε fast track διαδικασίες και «επιχείρηση ολοκλήρωσης της συγκάλυψης».

Από τη Νέα Αριστερά η Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε πως το εισαγγελικό πόρισμα θυμίζει το πόρισμα μετά τη δολοφονία Λαμπράκη ότι «ουδεμία ανάμειξη της κυβερνήσεως διεπιστώθη».

Τέλος η κυρία Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε την πλειοψηφία για ξεκάθαρη προσπάθεια να οχυρωθεί πίσω από ανυπόστατα και αβάσιμα νομικίστικα επιχειρήματα προκειμένου να αυτοπροστατευθεί, ενώ σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυρία Αδειλίνη για την οποία είπε ότι οφείλει να έρθει να δώσει εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έγινε για να καλύψει την κυβέρνηση.

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00