Thursday, November 7, 2024
Home » Υποκλοπές: «Δεν ρώτησαν τα θύματα αν πάτησαν τις παγίδες»

Υποκλοπές: «Δεν ρώτησαν τα θύματα αν πάτησαν τις παγίδες»

0 comments

Γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν κάλεσε για κατάθεση τουλάχιστον 100 πολιτικούς, στρατιωτικούς, δικαστές και υπηρεσιακούς παράγοντες που ήταν «στόχοι» του Predator, ώστε να αναφέρουν αν πάτησαν τα link-παγίδες που τους είχαν σταλεί; Κι έτσι να τεκμηριωθεί το σοβαρό αδίκημα της κατασκοπείας (που δικάζεται σε βαθμό κακουργήματος) σε βάρος των τεσσάρων ιδιωτών κατηγορουμένων που παραπέμφθηκαν μόνο για ένα πλημμέλημα; Υπάρχουν ενδείξεις «καθυστέρησης» της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών ώστε η ολοκλήρωσή της να πραγματοποιούνταν μετά τις ευρωεκλογές και μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να περιορισθεί ο πολιτικός και επικοινωνιακός αντίκτυπος;

Τα δύο αυτά νέα καίρια ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση της παγίδευσης εκατοντάδων τηλεφώνων με το παράνομο λογισμικό Predator θέτουν νομικοί και πολιτικοί παράγοντες με βάση την ανάλυση του σχετικού φακέλου, αλλά και του πορίσματος των 256 σελίδων που συνέταξε στις 27 Ιουλίου 2024 ο έμπειρος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης. Με κύριο ζητούμενο γιατί δεν υπήρξε έρευνα για το αδίκημα της κατασκοπείας κι αν τίθεται θέμα «τεχνητής καθυστέρησης» στη σύνταξη του σχετικού δικαστικού φακέλου. Κι όλα αυτά βεβαίως μετά τις 15 «μαύρες τρύπες» που είχε αναδείξει προ δύο εβδομάδων «Το Βήμα».

Δεν τους ρώτησαν

Το πρώτο ζήτημα, λοιπόν, που τίθεται από αναλυτές της σχετικής έρευνας σχετίζεται με ένα τμήμα του πορίσματος Ζήση στο οποίο αναφέρει ότι «τα links που είχαν λάβει και είχαν ανοίξει η Αρτεμις Σίφορντ και ο Αθανάσιος Κουκάκης ήταν αντίστοιχα με τα «emvolio-gov.gr» και «blogspot.edolio.com», ενώ οι υπόλοιποι αποδέκτες μηνυμάτων δεν άνοιξαν τα links που έλαβαν. Με την πράξη τους αυτή οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό οι ίδιοι ή άλλοι να πληροφορηθούν το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ των παθόντων Α. Σίφορντ και Αθ. Κουκάκη με τρίτους, ενώ στις λοιπές 114 περιπτώσεις επιχείρησαν να πληροφορηθούν το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ των παθόντων με τρίτους, το έγκλημά τους όμως στην τελευταία περίπτωση δεν ολοκληρώθηκε».

Οπως επισημαίνουν νομικοί «ο δικαστικός λειτουργός σημειώνει ότι μόνο οι Σίφορντ, Κουκάκης «πάτησαν» το link και οι υπόλοιποι «όχι», γιατί μόνο οι δύο πρώτοι παρουσίασαν έγγραφα αναγνωρισμένου εργαστηρίου των ΗΠΑ ότι το τηλέφωνό τους ήταν παγιδευμένο με Predator και ότι είχαν ενεργοποιήσει τον εν λόγω σύνδεσμο. Ομως δεν υπεβλήθη ανάλογη ερώτηση από δικαστικούς λειτουργούς στους υπόλοιπους 114 που είχαν λάβει παραπλανητικά link και κατά συνέπεια δεν διερευνήθηκε ποτέ αν και αυτοί πάτησαν το «link» κι άρχισαν να παρακολουθούνται από τους διαχειριστές του Predator. Με το ιδιόμορφο σκεπτικό ότι όσοι δεν παρουσίασαν αυτές τις αποδείξεις, δεν πάτησαν το «link», άρα δεν παγιδεύτηκαν τα κινητά τους. Τι πιο φυσιολογικό όμως οι περισσότεροι τουλάχιστον να τους έχουν ανοίξει;». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πολλοί από τους «στόχους» του Predator ανέφεραν ότι «είχαν ενεργοποιήσει από περιέργεια τα εν λόγω links, αλλά ουδείς τούς είχε καλέσει να τους ρωτήσει σχετικά, ούτε έχει ερευνηθεί τι έχει συμβεί με το αντικείμενο των παρακολουθήσεών τους».

Σε «νεκρό» διάστημα

Ομως ερώτημα τίθεται από τους ίδιους κύκλους και για το χρονοδιάγραμμα των ερευνών από τον Αρειο Πάγο και αν μπορεί ή όχι να υπήρξε καθυστέρηση στη σχετική έρευνα. Κάτι που οδήγησε στην ολοκλήρωσή της μετά τις ευρωεκλογές και σε «νεκρό» επικοινωνιακά διάστημα, ώστε να περιορισθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από τον μη συσχετισμό των υποκλοπών με πολιτικά πρόσωπα, την ΕΥΠ κ.λπ. Δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν πάντως ότι «οι χρόνοι μιας δικαστικής έρευνας επηρεάζονται από σειρά παραμέτρων κι αστάθμητων παραγόντων που αφορούν τους υπόλοιπους φακέλους και τα καθήκοντα των συναδέλφων τους».

Σημειώνεται ότι ο φάκελος των υποκλοπών αφαιρέθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών (η οποία είχε πραγματοποιήσει το 80% της σχετικής έρευνας) τον Οκτώβριο του 2023, με επίκληση την επιτάχυνση της έρευνας κι ενώ είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τότε κρίσιμα πορίσματα των Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ.λπ. Τότε βασικό ζητούμενο ήταν να εξετασθούν και να συγκριθούν οι λίστες των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και του Predator, να ληφθούν ορισμένες επιπλέον καταθέσεις και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δικαστικών συνδρομών σε Ελβετία, ΗΠΑ για τις διαδικασίες αποστολής των SMS, των links-παγίδες κ.λπ.

Οι αναλυτές του δικαστικού φακέλου σημειώνουν ότι «σύμφωνα με τα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία, το σκέλος των κοινών παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator είχε ζητήσει – από τα τέλη του 2023 έως τον Μάιο του 2024 – επανειλημμένως να ερευνήσει η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Χωρίς να εισακουσθεί από τον Αρειο Πάγο, που το ανέθεσε σε ομάδα τριών πραγματογνωμόνων, στις 17 Ιουνίου 2024 (οκτώ ημέρες μετά τις ευρωεκλογές), ώστε να προχωρήσουν σε σχετικό έλεγχο και να συντάξουν αργότερα πόρισμα. Εκεί υπερθεματίζουν την αποσύνδεση Predator και ΕΥΠ με αμφιλεγόμενη στατιστική ανάλυση και επίκληση της θεωρίας των πιθανοτήτων».

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More