Table of Contents
«Ευημερούν οι αριθμοί, αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι» διαπίστωσε ως παράδοξο πλην καθόλα αληθές ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σχεδόν εξήντα λεπτών ομιλία του στην ημερίδα για την ελληνική οικονομία, την ακρίβεια και το κόστος ζωής που οργάνωσε το Ινστιτούτο του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Αφότου ανέβηκε στο βήμα για το κλείσιμο της εκδήλωσης εν μέσω χειροκροτημάτων από τους παρευρισκόμενους που σηκώθηκαν όρθιοι, ο πρώην πρωθυπουργός διαπίστωσε αρχικά πως «είναι πολύ όμορφο να κοιτάς τον χώρο αυτόν από τη σκηνή». Παρόλα αυτά η εισαγωγή του αυτή δεν ήταν κάτι παραπάνω από μια απόπειρα να εισέλθει αρκετά πιο απαλά σε μια κουβέντα με δύσκολους δείκτες και δυσοίωνες προβλέψεις.
«Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο»
Κατά τον κ. Τσίπρα η πορεία της οικονομίας είναι ένα «μεγάλο εθνικό θέμα», ένας μεγάλος εθνικός στόχος αντίστοιχος της εισόδου στην ΕΟΚ, της ένταξης στο ευρώ και της εξόδου από τα μνημόνια, του οποίου η διαχείριση καθίσταται υπεραναγκαία. «Δεν πάει στη σωστή κατεύθυνση η χώρα» υποστήριξε και προειδοποίησε πως «αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο».
Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε την έρευνα της Metron Analysis που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα για να πει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέχει πολύ «από τον τερματισμό αυτής της διαρκούς πορείας απόκλισης από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ σε όλους τους τομείς».
Χαρακτήρισε κληρονομιά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τη σταθεροποίηση με δικαιοσύνη και την ανάκτηση αξιοπιστίας με συμπερίληψη, συμπληρώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «μετά το 2019 η χώρα θα ήταν τελείως απροστάτευτη σε όλες τις κρίσεις που ακολούθησαν».
Αναγνώρισε επίσης πως «τα πολλαπλά τραύματα που άφησε στο σώμα της οικονομίας παραμένουν ανεπούλωτα», γεγονός που θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Διότι «παρά τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, η οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα προσμοιάζει όχι με χώρες του πυρήνα της ΕΕ, αλλά βαλκανικής χώρας»
«Αυτή είναι η Ελλάδα, λένε πολλοί» συνέχισε μιλώντας για τον μεγάλο κίνδυνο της χαμηλής αυτοπεποίθησης και της παραίτησης.
«Κερδοσκοπικός οπορτουνισμός»
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό «η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2019 μια οικονομία σταθεροποιημένη με εύρωστο δημόσιο ταμείο και προίκα το Ταμείο Ανάκαμψης» αλλά ξόδεψε αυτή «τη μοναδική ευκαιρία να αναμορφώσει την οικονομική δομή της χώρας», καθώς δεν φρόντισε να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Μπορούν να είναι βιώσιμοι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2% με 2,5%; Είναι η χώρα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει έναν νέο κίνδυνο;» αναρωτήθηκε ρητορικά.
Συνεχίζοντας την κριτική προς τις «γαλάζιες» επιλογές, έκανε λόγο για «μονοκαλλιέργεια της ελληνικής οικονομίας» και επικαλέστηκε τον Κώστα Σημίτη μιλώντας για «κερδοσκοπικό οπορτουνισμό».
«Χωρίς αλλαγή πορείας τώρα, θα διολισθήσουμε» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για κατεύθυνση που «οδηγεί σε νέα αδιέξοδα, είναι μη βιώσιμη».
«Αποτυχημένο και ανεπαρκές το νεοφιλελεύθερο μοντέλο»
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια είναι ταυτόχρονα μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς», καθώς «έχουμε μια ανάπτυξη μη βιώσιμη που παράλληλα καρπώνεται από λίγους».
Γι’ αυτό και ζήτησε:
- Θεσμοθέτηση κοινωνικής κατοικίας με δημιουργία ειδικού δημόσιου φορέα.
- Δημιουργία εξωχρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας ώστε το 50% να βγει έξω από το χρηματιστήριο.
«Δυστυχώς ζούμε σε εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων και αλλαγών παντού» ομολόγησε και συμπλήρωσε πως «χρειάζονται άλματα, όχι βήματα».
«Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Στην εποχή πολυ-κρίσεων δεν πρόκειται μόνο για ένα αποτυχημένο μοντέλο, αλλά κι ανεπαρκές» είπε ακόμη.
Κατέδειξε την ανάγκη η ΕΕ να αλλάξει στρατηγική λαμβάνοντας «ρηξικέλευθες αποφάσεις». Ειδάλλως «θα χάσει το τρένο των αλλαγών στον σύγχρονο κόσμο μας». Και φυσικά, όταν αυτές γίνουν, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι θεατής.
Οι άξονες του μοντέλου Τσίπρα
Όπως ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας η χώρα οφείλει να κινηθεί γύρω από συγκεκριμένους άξονες.
- «Να σταματήσουμε να σπαταλούμε τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε, καθώς ως τώρα η διαδικασία διακρίνεται «από αδιαφάνεια, έλλειψη συνοχής και οράματος». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έτσι δεν πρόκειται να πάμε πουθενά»
- «χρειάζεται μια βαθιά μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και κράτους», συμπλήρωσε, καθώς το επιτελικό κράτος αναδείχθηκε «για την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων και διαχείριση συμφερόντων που φτάνει στα όρια της παρεοκρατίας».
- «χρειάζεται ένα μεγάλο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές για την πράσινη μετάβαση, υγεία» τόνισε επίσης.
Κατά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα είναι απαιτητό «ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των περιόδων Τρικούπη και Βενιζέλου».
«Πιστεύω ότι πάμε σε τοίχο και μόνο έτσι μπορούμε να τον αποφύγουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με κεντρικό τον ρόλο ενός κράτους ευθύνης κι όχι διαπλοκής που έχουμε σήμερα. Με ορθή και διαφανή αξιοποίηση πόρων. Με συγκρούσεις με τα μεγάλα συμφέροντα» κατέληξε στο συμπέρασμά του για το οικονομικό μοντέλο.
Όπως υπογράμμισε «αυτό είναι το περίγραμμα μιας προοδευτικής διεξόδου. Ένα περίγραμμα που το διατρέχουν τέσσερα άλφα που το ένα συμπληρώνει το άλλο». Ποια είναι αυτά; «Ανάπτυξη, αναδιανομή, ανθεκτικότητα, ασφάλεια».
«Απαιτεί μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα τη στηρίζει» η οποιαδήποτε συμμαχία
«Διακηρυγμένος στόχος του Ινστιτούτου είναι η παραγωγή πολιτικής καθώς και οι αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις» είπε λίγο πριν ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις περισσότερο χώρο στο μαζί. Ν’ αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση. Φοβάμαι όμως ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο. Και οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δεν απαντώνται με απλά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί η πρόσθεση» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας για το ενδεχόμενο συνεργασιών στον δημοκρατικό χώρο.
Είναι μια κοινωνικο-πολιτική συμμαχία που όπως ανέλυσε «απαιτεί μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα τη στηρίζει».
Κατά τον ίδιο «αν η σημερινή ανισορροπία δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά» ελλοχεύει ο κίνδυνος «να αποκατασταθεί από ακόμη δεξιότερα, όπως βλέπουμε να συμβαίνει».
«Το μόνο παρήγορο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης. Ας έχουμε κατά νου πως χωρίς κοινωνικές διεργασίες δεν μπορεί να προχωρήσει» φέρνοντας ως παράδειγμα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία που δεν ήταν «μια συγκόλληση από τα πάνω». Αντιθέτως ήταν η «έκφραση μιας κοινωνίας που έδωσε μάχες στους δρόμους».
«Έτσι κι εδώ, κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων» δεν θα είναι υλοποιήσιμο κι εν τέλει ωφέλιμο, αν πρώτα «δεν εκφράσει και δεν κινητοποιήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας».
«Πιστεύω ότι όλοι αξίζει να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας περισσότερο μια ευχή παρά τη βεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.
Φυσικά το τέλος βρήκε άπαντες να τον χειροκροτούν και να τον συγχαίρουν. Μεταξύ αυτών δεκάδες βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί ήταν κι εκείνοι που περίμεναν εκτός Δημοτικού Θεάτρου για να τον χαιρετίσουν.
Πηγή: To Vima