Τρεις λίμνες ανακαλύφθηκαν στον Κηφισό, με την κατάσταση που αφορά την στατικότητα να είναι «εξαιρετικά σοβαρή», όπως είπε ο σπηλαιολόγος και συντονιστής της ομάδας «Γεωμυθική», Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
«Πιθανόν να υπάρχουν και άλλες λίμνες γιατί υπάρχουν ακόμα 2 χιλιόμετρα ανεξερεύνητα στον υπόγειο Κηφισό. Εμείς τον εξερευνούμε τα τελευταία χρόνια συνεχώς. Την εξερεύνηση των υπογείων ρευμάτων την κάνουμε τα τελευταία 10 χρόνια περίπου επισταμένα και ο Κηφισός ήταν το μεγάλο στοίχημα και το πιο δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό τον εξερευνούμε τμηματικά. Και τώρα στην τελευταία μας εξερεύνηση ανακαλύψαμε και τρίτη λίμνη πέρα από τις άλλες δύο που είχαμε ανακαλύψει παλαιότερα», τόνισε ο σπηλαιολόγος μιλώντας στον Alpha.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο ποτάμι του Λεκανοπεδίου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι (ο Κηφισός) είναι ποτάμι δεν είναι ένας απλός αγωγός αποχέτευσης, γιατί υπάρχει και πολύ σοβαρό θέμα ρύπανσης στο υπόγειο κομμάτι. Είναι λοιπόν δύο τα ζητήματα, το θέμα της ρύπανσης και το θέμα της στατικότητας γιατί υπάρχουν πολλές φθορές» είπε ο κ. Θεοδοσόπουλος.
Σε ερώτηση αν υπάρξει στο άμεσο μέλλον πρόβλημα στατικότητας ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος υπογράμμισε πως «αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, εμείς επισημαίνουμε το πρόβλημα καθώς ανακαλύψαμε τα σημεία που υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να γίνουν αυτοψίες από τους ειδικούς και άμεσα επεμβάσεις για την αποκατάσταση των φθορών».
«Όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής είναι “σουρωτήρια”»
Για σοβαρό πρόβλημα κάνει λόγο και ο σπηλαιολόγος και μέλος της ομάδας Γεωμυθική, Γιώργος Καφαντάρης. «Το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα, πηγαίνει πλέον κάτω από το τσιμέντο. Πρέπει να αντληθούν τα νερά για να δουν τη ζημιά. Όσο περνάει ο καιρός χειρότερα θα γίνεται. Κάποια στιγμή θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα» είπε μιλώντας χθες (3/1) στον Alpha.
«Θα σας πω την εκτίμησή μου χωρίς να είμαι μηχανικός. Έχουμε δει σχεδόν όλα τα ποτάμια της Αττικής, είναι γνωστή η κατάσταση στον Κηφισό έχει πάρα πολλά προβλήματα. Εξαρχής δεν έπρεπε να γίνει αυτό το έργο. Έχει προβλήματα και στη σχεδίασή του, δεν υπάρχει πρόσβαση από πουθενά. Αν -μη κακό- γίνει κάτι δεν θα μπορέσει να μπει κάποιος για να ψάξει», είπε.
Ο κ. Καφαντάρης κατέληξε λέγοντας πως «σε όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής υπάρχουν τρύπες, είναι “σουρωτήρια” από σωλήνες που βγάζουν λύματα».
Οι λίμνες
Η πρώτη λίμνη ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη.
Η δεύτερη ανακαλύφθηκε σον Ιούλιο του 2023 στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών.
Στις 31/12 του 2024 η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε και τρίτη υπόγεια λίμνη, αισθητά μεγαλύτερη και από τις δυο προηγούμενες, στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου.
Ουσιαστικά πρόκειται για κομμάτια στα οποία έχει σπάσει η κοίτη του ποταμού Κηφισού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίμνες. Μάλιστα, σε αυτήν ζουν και ψάρια όπως φαίνεται στο βίντεο που ανέβασε στο κανάλι της η ερευνητική ομάδα.
Πηγή: To Vima