Monday, October 14, 2024
Home » Τι σημαίνει τελικά αναβάθμιση του χρηματιστηρίου, για ποιο φωτοβολταϊκό ερίζουν

Τι σημαίνει τελικά αναβάθμιση του χρηματιστηρίου, για ποιο φωτοβολταϊκό ερίζουν

0 comments

14.10.2024 | 07:00 Η εξίσωση της αναβάθμισης του ΧΑ

Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον το δημόσιο διάλογο περί αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές.
Διότι και εδώ έχουμε διχαστεί, βάζω στο κάδρο και τον υπογράφοντα, για το αν τελικά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι.
Γι’ αυτό και έκανα μια μίνι, άτυπη, δημοσκόπηση για να δω τι πιστεύουν μερικοί από τους μεγάλους διαχειριστές επί του θέματος.
Και αυτό που εισέπραξα είναι ότι μια απάντηση “ναι” ή “όχι” είναι το λιγότερο παρορμητική.
Είπαν κι άλλα… αλλά ο κώδικας περί κοσμιότητάς μου δεν με αφήνει να τα αναπαράγω.

Λόγος 1ος

Η προσέγγιση, λοιπόν, για να απαντήσει με ασφάλεια κανείς είναι πολυπαραγοντική.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι σαφώς τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις αναπτυγμένες αγορές είναι πολύ περισσότερα, αλλά ο δείκτης στάθμισης της “μικρής” ελληνικής αγοράς θα είναι μια σταγόνα σε αυτόν τον ωκεανό.
Υποθέτοντας όμως τις εισροές και τις εκροές γίνεται ένα βασικό λάθος μεθοδολογίας.
Διότι οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των τίτλων που θα συνοδέψουν τον ελληνικό δείκτη είναι επισφαλείς.
Θα είναι 5, θα είναι 6, θα είναι λιγότερες; Ουδείς γνωρίζει.
Όπως ουδείς γνωρίζει και το μέγεθος τους μέχρι τότε.
Εάν δηλαδή επανέλθουν οι front runners και φουσκώσουν τις αποτιμήσεις, τότε θα έχουμε κάποιους τίτλους που θα πάρουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ περισσότερες εισροές.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το αντίθετο.

Λόγος 2ος

Για να μπορέσει κανείς να υπολογίσει τις εντολές που θα υποχρεωθεί κάποιο θεσμικό Ταμείο να βάλει στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να γνωρίζει το καταστατικό όλων των Ταμείων που δραστηριοποιούνται στις αναπτυγμένες αγορές.
Αν ξεκινήσει κανείς σήμερα… ίσως μέχρι το 2026, που θα έχουμε και πιθανόν την οριστική απόφαση των οίκων, βρει μια άκρη.
Διότι υπάρχουν Ταμεία που μπορεί να έχουν συγκεκριμένους κανόνες διασποράς στις αγορές, αλλά μπορεί να έχουν δευτερεύοντες κανόνες διαμοιρασμού των κεφαλαίων, όπως επί αγορών με συγκεκριμένο νόμισμα.
Άρα, για ποιες προσθαφαιρέσεις μιλούμε; Οι αποκλίσεις θα είναι μεγάλες.

Λόγος 3ος

Τα παραπάνω είναι μόνο οι γενικές παρατηρήσεις που μου επισήμαναν οι περισσότεροι διαχειριστές. Υπήρχαν και άλλοι λόγοι που είχαν να κάνουν με επιμέρους τίτλους, αμοιβαία ή ETFs, που καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την εξίσωση.
Την ίδια ώρα, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που έχει να κάνει περισσότερο με το συμβολικό του ζητήματος.
Η χρεοκοπία της Ελλάδας στιγμάτισε τη χώρα, την Ευρώπη και το ευρώ.
Η επιστροφή της… μετά από λίγο περισσότερο από δέκα χρόνια σημαίνει πολλά. Για όλους.

————————

Η Allianz και η Ευρωπαϊκή Πίστη

Το τελευταίο μεγάλο deal στην ελληνική ασφαλιστική αγορά ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια.
Και αναφέρομαι στην εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης του Χρήστου Γεωργακόπουλου από τον γερμανικό πολυεθνικό όμιλο Allianz.
Οι αλλαγές στον νέο ασφαλιστικό οργανισμό προχωρούν και δεν μένουν σε επίπεδο οργάνωσης ή προϊόντων…

Οι «αποχωρήσεις»

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες από τον όμιλο αποχωρεί και ο Στέφανος Βερζοβίτης, COO και ένας εκ των στενών συνεργατών του Χρήστου Γεωργακόπουλου.
Μαθαίνω, ότι οι Γερμανοί αναζητούν κάθε αφορμή προκειμένου να τοποθετήσουν στελέχη δικής τους εμπιστοσύνης στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας Allianz – Ευρωπαϊκής Πίστης.
Και μία τέτοια αφορμή βρήκαν και με τον Βερζοβίτη, τον κατά κοινή ομολογία έμπειρο και ικανότατο στέλεχος στην ασφαλιστική αγορά.
Δεν έχει νόημα να σας την αποκαλύψω… Κι όπως επίσης αν έχει νόημα ή όχι η «αποχώρηση» Βερζοβίτη….

Και οι αργοπορημένες επενδύσεις

Αυτό που έχει μία σημασία να σας πω είναι ότι σύντομα θα έχουμε και νεότερα και για μία μεγάλη επένδυση των Γερμανών που αφορά στην ανακαίνιση του κτιρίου της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Κηφισίας.
Αν κι έχει αργήσει… λέγεται ότι πια θα ξεκινήσει…
Για να δούμε….

————————-

Ανεβαίνει ο ανταγωνισμός

Μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι τρέχουν τα επενδυτικά τους σχέδια για την ανάπτυξη έργων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Και τα projects αυτά, ιδίως στα φωτοβολταϊκά, έχουν ανοίξει δουλειές σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Πληροφορούμαι, ότι για ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που αναπτύσσει ενεργειακός όμιλος, σε διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, δύο με τρεις μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν σπεύσει με προσφορές για την ανάληψη του…
Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός…
Σύντομα θα έχουμε νέα….

—————————–

Περιμένει ο ανταγωνισμός

Κι ενώ στα ενεργειακά η κινητικότητα είναι μεγάλη, στις ιχθυοκαλλιέργειες όλοι περιμένουν τις εξελίξεις με την Avramar.
Οι καθυστερήσεις πλέον είναι μεγάλες, αν και όπως με πληροφορούν οι πηγές μου βρισκόμαστε πολύ κοντά στο βγει επιτέλους λευκός καπνός.

Το παράδοξο

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι ο κλάδος ανθεί. Δεν είναι τυχαίο το ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην Ευρώπη, ενώ σε επίπεδο Μεσογείου υπολείπεται μόνο της Τουρκίας.
Αλλά είναι και ένα “black box” για την κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά μου αναφέρει πηγή.
Διότι το μείζον θέμα είναι να ολοκληρωθεί ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός των υδατοκαλλιεργειών.
Οι καθυστερήσεις από τα αρμόδια υπουργεία είναι αδικαιολόγητες, έχουν επαναλάβει άλλωστε και οι ίδιοι οι φορείς.

————————-

Ο επίμονος κύριος Γιώργος Βλάχος

Ήταν δίκαιο έγινε πράξη! Στην – δια ζώσης παρακαλώ! – απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Βλάχο.
Στη Βουλή – που αλλού; Θα θυμάστε πως ο κ. Βλάχος ήταν μεταξύ των «11» βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που κατέθεσαν ερώτηση στον κ. Χατζηδάκη σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» και τους ταλαίπωρους δανειολήπτες.
Ήταν η πρώτη εκδήλωση του «αντάρτικου» των… «παραμελημένων» βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Επανήλθε

Τότε ο υπουργός έστειλε μία απάντηση στη Βουλή – δεν ήταν υποχρεωμένος να την δώσει του από του βήματος.
Κι αυτό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια. Όμως ο Βλάχος είναι επίμων άνθρωπος. Και δεν το βάζει εύκολα κάτω. Έτσι επανήλθε επί του θέματος.

Ο φίλος του Κωστή Χατζηδάκη

Όμως είναι παλαιός φίλος του κ. Χατζηδάκη – οι σχέσεις των δύο ανδρών έγιναν μέχρι και… συναισθηματικές, θα μπορούσε να πει κανείς, από την εποχή που ο βουλευτής ήταν υφυπουργός Εμπορίου με υπουργό Ανάπτυξης τον «φίλο μου τον Κωστή».
Ε, κι είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομικών να μην του χαλάσει το χατίρι. Και σήμερα το μεσημέρι θα του απαντήσει αυτοπροσώπως από του βήματος της Βουλής.
Περί των «κόκκινων δανείων». Έτσι είναι αυτά πράγματα. Οι παλιές αγάπες πάνε στο παράδεισο….

——————————-

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ΕΣΕΕ

Νομίζω έχει καταλάβει ότι αρκετοί νέοι, στην ηλικία, επαγγελματίες της αγοράς έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους.
Και αν με ρωτάτε, καλά κάνουν, διότι έχουν αποδείξει ότι φέρνουν κι άλλον αέρα σε όργανα και θεσμικούς συνομιλητές της κυβέρνησης.
Γι’ αυτό βλέπω με πολύ καλό μάτι να αναλάβει ο νυν πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σταύρος Καφούνης τα ηνία της ΕΣΕΕ.
Είναι άλλωστε και αντιπρόεδρος ήδη 6 χρόνια στη Συνομοσ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΤο μήνυμα Πιτσιλή, διάσπαση «προσοχής» για τον Καρώνη, ο νυν και ο… επόμενος (;) στην ΤτΕ μαζί, νέο brand για την Intrakat, «κόπηκε η γραμμή» με τη Θεσσαλονίκη Τους «κούφανε» ο Τζιτζικώστας, η «βόμβα» του ΣτΕ, κάποιοι ψάχνονται για τα 3 εκατ., το man to man στο Μαξίμου, το χαλούμι τους έφερε κοντά, και το «πακέτο» Καραμανλής – Σαμαράς Οι δύο πληγές της κυβέρνησης, οι «εισοδηματίες» της Βουλής, τα deals του Σκυλακάκη, η «φαγούρα» στο ΧΑ, οι «αθόρυβοι» traders και το LSEG για τη Metlen sponsored-image14.10.2024 | 07:40 Εφορία: Σε πλειστηριασμό 33 ακίνητα – Εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης 1,5 εκατ. οφειλέτες 14.10.2024 | 07:22 Καιρός: Αίθριος τη Δευτέρα – Πότε έρχεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας 14.10.2024 | 07:15 Σούπερ μάρκετ: Άλλαξαν χέρια 178 καταστήματα εν μέσω πληθωριστικής κρίσης – Νέο deal από την ΑΒ Βασιλόπουλος 14.10.2024 | 07:00 Λιανεμπόριο: Omnichannel, νέες μέθοδοι πληρωμής και νέες τεχνολογίες 14.10.2024 | 07:00 Αντικειμενικές αξίες: Στον «πάγο» και το 2025 και με τη «βούλα» του προσχεδίου του προϋπολογισμού 14.10.2024 | 07:00 Τράπεζες: Προς νέα μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω εθελουσίας εξόδου εργαζομένων 14.10.2024 | 07:00 Galerie de Beauté: Από «μαγαζί γωνία» στην Ομόνοια, στη συρρίκνωση και ξανά στην ανάπτυξη 14.10.2024 | 07:00 Βλάμος: «Η καινοτομία και η τεχνολογία στον τομέα της υγείας, στο επίκεντρο του GENEDIS 2024» 14.10.2024 | 07:00 Καταναλωτική συμπεριφορά: Πώς την επηρεάζουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα – Οι δείκτες με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ 14.10.2024 | 07:00 Ηλεκτρικό ρεύμα: Στους «27» η ελληνική πρόταση για τις τιμές – Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα στην ΕΕ 14.10.2024 | 07:00 Τι σημαίνει τελικά αναβάθμιση του χρηματιστηρίου, «αποχωρήσεις» και επενδύσεις στην Allianz, για ποιο φωτοβολταϊκό ερίζουν, τι λείπει από την Avramar, το χατίρι του Χατζηδάκη 14.10.2024 | 07:00 TEMES: Ανοίγει την ακτίνα των επενδύσεων – Hilton, Ελληνικό και τώρα… αεροδρόμιο Καλαμάτας Διαβάστε περισσότερα13.10.2024 | 14:57 ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα οχήματα: Ποιοι θα λάβουν «ραβασάκι» με πρόστιμα έως 1.000 ευρώ 12.10.2024 | 07:00 Το μήνυμα Πιτσιλή, διάσπαση «προσοχής» για τον Καρώνη, ο νυν και ο… επόμενος (;) στην ΤτΕ μαζί, νέο brand για την Intrakat, «κόπηκε η γραμμή» με τη Θεσσαλονίκη 12.10.2024 | 07:24 ΑΓΝΟ: Επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα η ιστορική μάρκα – Γιατί πάει πίσω το παγωτό 11.10.2024 | 19:00 Ακίνητα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης συμφέρουν οι επενδύσεις – Οι αποδόσεις στην Ελλάδα 12.10.2024 | 11:11 Καταθέσεις: Οι Έλληνες επιστρέφουν μαζικά τα χρήματά τους στις τράπεζες 12.10.2024 | 11:00 Golden Visa: Έρχεται το τέλος της; 11.10.2024 | 17:26 Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο κοστίζει η φόρτιση στην Ευρώπη – Οι χρεώσεις στην Ελλάδα [πίνακας] 13.10.2024 | 11:39 Κοινωνικά επιδόματα: Έρχονται αυξήσεις στις ενισχύσεις για παιδιά, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στέγασης 13.10.2024 | 08:00 Ελαιόλαδο: Πότε «κλειδώνουν» παραγωγή και τιμές – Νέες προβλέψεις [γραφήματα] 12.10.2024 | 13:30 Ψυχολογία: Τα 11 μυστικά των επιτυχημένων ανθρώπων 11.10.2024 | 17:43 Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Από το σχήμα Fraport, Κοπελούζου και Κωνσταντακόπουλου η μοναδική προσφορά 13.10.2024 | 12:00 Οι ξένοι σώζουν την τιμή της φέτας και του χαλλουμιού 13.10.2024 | 13:57 Σαντορίνη – Τουρισμός Πολυτελείας: Οι προοπτικές της Ελλάδας και οι προκλήσεις του μέλλοντος 13.10.2024 | 08:00 MED: Από τα εσώρουχα και το ναυάγιο με την Axel, στο real estate για τουρισμό 13.10.2024 | 13:13 Hellenic Train: Με το πάτημα ενός κουμπιού η διαχείριση των εισιτηρίων 13.10.2024 | 12:55 Τσιάρας: «Μονόδρομος η ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών» 13.10.2024 | 08:00 Τεκμήρια: Ποιοι κερδίζουν και πόσο από τις διορθώσεις 13.10.2024 | 10:23 Κίνα: Η πίεση του αποπληθωρισμού αυξάνεται 13.10.2024 | 09:30 Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Πρωτοπορεί στην ΕΕ – Προκλήσεις και ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά 13.10.2024 | 09:31 Σεισμός: Κουνήθηκε η Αττική 13.10.2024 | 08:52 Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο 13.10.2024 | 09:00 Πετρέλαιο: Εν αναμονή εξελίξεων η αγορά – Τι θα γίνει εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ 13.10.2024 | 08:31 Συντάξεις Νοεμβρίου: Νωρίτερα η πληρωμή στους δικαιούχους 13.10.2024 | 08:20 Τζέιμι Ντίμον: Τα σενάρια για μία θέση στο υπουργείο Οικονομικών Πρόσφατα Άρθρα Inside StoriesΠηγή: ToVima.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More