Friday, January 10, 2025
Home » Τα νούμερα του προϋπολογισμού, οι τράπεζες και η κριτική της αντιπολίτευσης

Τα νούμερα του προϋπολογισμού, οι τράπεζες και η κριτική της αντιπολίτευσης

0 comments

Με την ψήφο 159 βουλευτών, οι οποίοι προέρχονται τόσο από τη γαλάζια παράταξη, αλλά και από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων, «πέρασε» από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ψήφισαν συνολικά τον προϋπολογισμό οι Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ), Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης (Σπαρτιάτες). Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, κάποιοι, όπως ο Μάριος Σαλμάς στήριξαν τις επιμέρους δαπάνες των υπουργείων, όπως για παράδειγμα της Άμυνας. Άλλωστε, με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν, τόσο οι αμυντικές δαπάνες όσο και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Απουσίαζαν της ψηφοφορίας για τα Έσοδα του Προϋπολογισμού οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αντ. Σαμαράς και Μ. Σαλμάς.

Οι επιμέρους ψηφοφορίες

Οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλαβαν 258 θετικές ψήφους έναντι 41 αρνητικών (Σ=299), ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας έλαβαν 244 «ναι» έναντι 55 «όχι» (Σ=299). Υπέρ της ψήφισης των αμυντικών δαπανών είχαν ταχθεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η ΚΟ Νίκη, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι «5» που εκφράζουν το Κίνημα Δημοκρατίας.

Διευρυμένη πλειοψηφία, τη μεγαλύτερη από όλα τα υπουργεία έλαβαν τα έξοδα των εξής υπουργείων:

Όλο το παρασκήνιο της πολιτικής στο inbox σου

Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου

Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ

  • Υπουργείο Υγείας: 167 ναι, 132 όχι (Σ=299)
  • Υπουργείο Παιδείας: 166 ναι, 132 όχι (Σ=298)
  • Υπουργείο Εσωτερικών: 160 ναι, 139 (Σ=299)
  • Υπουργείο Εξωτερικών: 160 ναι, 139 όχι (Σ=299) και
  • Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: 160 ναι, 139 όχι (Σ=299)

Οι αριθμοί στην πενθήμερη συζήτηση

Της ονομαστικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είχε προηγηθεί πενθήμερος μαραθώνιος που κορυφώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού και τα μέτρα που εξήγγειλε για τράπεζες, δικαιούχους ΕΚΑΣ και Σώματα Ασφαλείας – Ένοπλες Δυνάμεις.

Τις πέντε αυτές ημέρες (11-15 Δεκεμβρίου 2024) «μίλησαν, εκτός από τους εννέα γενικούς εισηγητές και τους 14 ειδικούς, εννέα κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 179 βουλευτές, δηλαδή σύνολο 211. Μίλησαν επίσης 22 υπουργοί, τρεις αναπληρωτές υπουργοί και τέσσερις υφυπουργοί, δηλαδή 29 μέλη της κυβέρνησης, καθώς και οι εννέα πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων».

Οι πέντε συνεδριάσεις διήρκεσαν περίπου 68 ώρες, όταν, κατά τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα,«τα τελευταία δύο χρόνια, που είχαμε από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια πενθήμερες συζητήσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού, η διάρκεια των συνεδριάσεων ήταν 60 και 66 ώρες αντιστοίχως.

Η ομιλία Μητσοτάκη

Στα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για λαϊκισμό και καταστροφολογία, ανακοινώνοντας στη συνέχεια δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν μεταξύ άλλων, στις μηδενικές προμήθειες στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, στις διατραπεζικές πληρωμές και στην αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, μέτρα που ΠΑΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν αντίστοιχα «δειλά» και «κοροϊδία», με δεδομένο τα 4,5 δισ. κέρδη που έχουν ανακοινώσει οι συστημικές τράπεζες.

Αξιωματική και ήσσονα αντιπολίτευση

Στην πρεμιέρα του ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, στη Βουλή, ο αρχηγός του ΠαΣοΚ αμφισβήτησε ευθέως το αφήγημα της κυβέρνησης πως η οικονομία πηγαίνει και θα πηγαίνει καλά και παράλληλα έδωσε το περίγραμμα της εναλλακτικής πρότασης του κόμματός του για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε οξεία κριτική, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «χαμένων ευκαιριών, μισής αλήθειας και απουσίας προοπτικής για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού με την αναιμική ανάπτυξη», κι όπως είπε, «στηρίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όμως έχει ημερομηνία λήξης. Έχετε αποτύχει να κάνετε την οικονομία πιο Ανταγωνιστική, την κοινωνία πιο Δίκαιη και τους Θεσμούς πιο Ισχυρούς, αλλά πάνω από όλα τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πιο αισιόδοξους και με καλύτερη προοπτική για τη ζωή τους».

Ένα προς ένααποδόμησε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι και ανεπαρκής και άδικη» άσκησε σκληρή κριτική ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Στις αυλές των καρτέλ ανθίζουν λεφτόδεντρα, τα καλλιεργεί, τα ποτίζει η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Και για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, εργαζομένων, επαγγελματιών, μικρομεσαίων, αγροτών, συνταξιούχων και νέων, πληθαίνουν τα αδιέξοδα εντείνονται οι ανισότητες». Για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «αναγκάζεται, σύρεται να παρέμβει, όταν το πρόβλημα στην κοινωνία γίνεται εκρηκτικό, όταν έχει πολιτικό κόστος και όταν εκτίθεται. Η κοινωνία δεν σας πιστεύει πλέον, και αυτό αποτυπώνεται και στις μετρήσεις».

Ο Προϋπολογισμός του 2025 δε διαφέρει από τους προηγούμενους «και ως προς τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του και ως προς τον ρόλο που επιτελεί στο πλαίσιο της οικονομίας του κεφαλαίου και των δεσμεύσεων απέναντι στην ΕΕ», επεσήμανε στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο γ.γ. του ΚΕ του ΚΚΕ. Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο ρόλος αυτός συνίσταται στο ότι ο Προϋπολογισμός «είναι ένα ακόμα εργαλείο αναδιανομής από τους πολλούς στους λίγους. Ένας ακόμη μηχανισμός δίπλα στον βασικό, αυτόν της εκμετάλλευσης στο χώρο εργασίας, με τον οποίο το κεφάλαιο αποσπά μέσω της φορολογίας και της κατανομής των δαπανών, ένα επιπλέον μερίδιο του πλούτου που έχει παράξει η εργατική τάξη της χώρας μας».

Για ένα «συστηματικό, οργανωμένο και επιθετικό πλιάτσικο» της κυβέρνησης στις ζωές των πολιτών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, ενώ συνέδεσε τις κυβερνητικές πολιτικές με αυτές της Μάργκαρετ Θάτσερ στην Βρετανία της δεκαετίας του ’80. «Ο προϋπολογισμός του 2025 – όπως και οι προηγούμενοι αυτής της κυβέρνησης- δεν είναι προϋπολογισμός ανάπτυξης. Είναι προϋπολογισμός μνημονιακής λογικής, χωρίς να έχουμε μνημόνιο. Αυτό εννοεί η κυβέρνηση μιλώντας για «σταθερότητα»», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης και καταλόγισε στην κυβέρνηση ένα ακόμα «success story» χωρίς αντίκρισμα, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στο χθεσινό μπλακ άουτ στο Μετρό Θεσσαλονίκης και τις «σοβαρότατες ανησυχίες» που εγείρονται για την ασφάλεια των επιβατών.

Μεγάλο ψέμα χαρακτήρισε τη σημερινή ανάρτηση του πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα την αναφορά στις τηλεματικές δίκες, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. «Θα μιλήσω με αριθμούς που καταλαβαίνουν οι πολίτες. Από τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης, τα 25 κυβερνάτε. Από τα τελευταία 20 χρόνια, τα 14 κυβερνάτε. Από τα χρέη που έχουν οι πολίτες και είναι μηδαμινά, το μεγαλύτερο χρέος είναι της Νέας Δημοκρατίας, 500 εκατ. ευρώ», σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και τόνισε: «Καταψηφίζουμε, δεν είναι ένας προϋπολογισμός για τους πολίτες, αλλά για να φάτε κι άλλα κονδύλια… είναι ο 6ος προϋπολογισμός και θα παλέψω να είναι ο τελευταίος σας».

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00