Σημαντικά εκλογικά οφέλη αποκόμισαν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές τα άκρως συντηρητικά κόμματα που τοποθετούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Αθροιστικά κατόρθωσαν να φτάσουν μια ανάσα από το 20%, πράγμα που σημαίνει πως ένας στους 6 ψηφοφόρους, που προσήλθαν στις κάλπες στην Ελλάδα επέλεξε ένα από αυτά τα κόμματα. Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έλαβε 9,30%, η ΝΙΚΗ του Βασίλη Νατσιού 4,37%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου 3,04% και οι Πατριώτες του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου 1,41%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ συγκέντρωσαν αθροιστικά 13,31%.
Το παραπάνω αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το χαμηλό 28% της ΝΔ (σ.σ. ο πήχης είχε τεθεί στο 33% των ευρωεκλογών του 2019) αποτέλεσε άλλωστε και την αφορμή έντονης εσωκομματικής κριτικής, η οποία διατυπώθηκε με το πιο επίσημο τρόπο σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου και κορυφώθηκε λίγες μέρες αργότερα με την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή αλλά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος με μια αιχμηρή ομιλία στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη στις αρχές Ιουλίου, διαχώρισε τη θέση του από κεντρικές πολιτικές και νομοθετικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την καλούσε να ακούσει τα δεξιά κελεύσματα της κοινωνίας.
«Δεν χρειάζεται άλλωστε η βοήθεια των πιο έμπειρων πολιτικά για να αντιληφθεί κανείς τις διαφορές μεταξύ της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και της σημερινής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκφορά του πολιτικού λόγου και τα νομοθετήματα που προωθεί ο σημερινός πρωθυπουργός, όπως αυτό του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, της επιστολικής ψήφου και της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ, τον έχουν καταστήσει -κατά κοινή ομολογία- κυρίαρχο στο μετριοπαθές, μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό ακροατήριο», έγραφε σε ρεπορτάζ του το ΒΗΜΑ τον περασμένο Ιανουάριο, πολύ πριν επιλέξει δηλαδή να «απασφαλίσει» ο πρώην πρωθυπουργός,
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αποτέλεσε όμως έκπληξη καθώς εκείνο το ρεπορτάζ έγινε με αφορμή μια δημοσκόπηση της εταιρείας Good Affairs η οποίαέδειχνε ακριβώς αυτή την δυναμική. Περίπου έξι μήνες μετά, και σε νέα πανελλαδική μέτρηση της ίδιας εταιρείας, ο χώρος αυτός (σ.σ αν και με ανακατατάξεις καθώς δεν υπάρχουν πια στον εκλογικό χάρτη οι Σπαρτιάτες) όχι μόνο παρουσιάζει δυναμική αλλά φαίνεται να έχει και διάθεση συνεννόησης.
Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη μερίδα της εκλογικής βάσης αυτών των κομμάτων απαντούν θετικά σε ένα ενδεχόμενο συμπόρευσης υπό έναν ενιαίο φορέα, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη σαφή απάντηση ούτε για τον τρόπο που αυτό το εγχείρημα μπορεί να επιτευχθεί, ούτε φυσικά για το πρόσωπο που είναι το καταλληλότερο για να ηγηθεί.
Ως προς το δεύτερο σκέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνουν πιο «μετριοπαθείς» επιλογές, με αναλυτές να σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται οι ψηφοφόροι να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με μια μη πλειοψηφική ΝΔ.
«Πριν από 6 μήνες περίπου, είχαμε παρουσιάσει στο Βήμα έρευνα για την άνοδο του πατριωτικού χώρου στην Ελλάδα. Μια απόρροια της τάσης του δυτικού κόσμου προς συντηρητικότερα κόμματα τα οποία κοιτάνε την Ενωμένη Ευρώπη με μισό μάτι. Οι ευρωεκλογές και οι Βρετανικές – Γαλλικές βουλευτικές εκλογές, ανέδειξαν ζητήματα τα οποία είναι σαφώς σημαντικότερα από το ποιος επικράτησε και πόσες έδρες πήρε το κάθε κόμμα. Ο Εθνικός Συναγερμός ήταν πρώτος στη Γαλλία, το εθνικιστικό κόμμα του Φάρατζ εκτοξεύθηκε στο 14,3% και απλά το εκάστοτε εκλογικό σύστημα δεν απεικόνισε πλήρως την πρωτοφανή μεν, αλλά και αναμενόμενη δε, άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα όρια του συντηρητικού και του φονταμεταλιστικού χώρου.
Η στροφή αυτή δεν έγινε σε τέτοιο βαθμό στη χώρα μας, μιας και αυτός ο χώρος δεν ενοποιήθηκε σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Σε μια περίοδο που ανθεί ξανά ο ευρωσκεπτικισμός και ο Trump είναι ante portas από ένα come back, στα δεξιά της ΝΔ παρατηρούμε ότι η τάση για ένωση του χώρου είναι για πρώτη φορά πλειοψηφική. Το πρόσωπο δεν έχει βρεθεί – πιθανά δεν έχει καν αναζητηθεί – αλλά ο κόσμος υφίσταται, οι ιδεολογικές τους θέσεις είναι σαφείς και η τάση πανευρωπαϊκά βοηθά. Το μέλλον θα δείξει αν για πρώτη φορά στην χώρα μας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κόμμα δεξιότερα της ΝΔ το οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας» σχολιάζει ο αναλυτής δεδομένων της Good Affairs, Γιώργος Τράπαλης.
Δείτε όλη τη δημοσκόπηση:
Πηγή: To Vima