Monday, November 18, 2024
Home » Σύσκεψη Κικίλια με 73 δημάρχους και περιφέρειες – Σχέδιο για αντιπλημμυρική προστασία Μακεδονίας και Θράκης

Σύσκεψη Κικίλια με 73 δημάρχους και περιφέρειες – Σχέδιο για αντιπλημμυρική προστασία Μακεδονίας και Θράκης

0 comments

Το σχέδιο για την αντιπλημμυρική προστασία στη Μακεδονία και τη Θράκη παρουσίασε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, και τόνισε πως αυτό βασίζεται στη διαλειτουργικότητα των συναρμόδιων φορέων με σκοπό, πρώτα απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Οταν η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου θα μας ενημερώνει για ακραία καιρικά φαινόμενα, θα ηχεί το 112, θα ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και όλοι μαζί διαλειτουργικά και στο πεδίο θα επιχειρούμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Το σχέδιο αυτό θα υλοποιείται σε τρία στάδια:

-Το πρώτο έχει να κάνει με τις απλές απαντλήσεις νερών και αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλες τις πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και περιφέρειες.

-Το δεύτερο είναι η λειτουργία μονάδων βάσης (σταθμών) κοντά σε περιοχές όπου έχουν παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα με βάση, το ιστορικό που διαθέτουν όλοι μαζί ( ΕΜΑΚ, πυροσβέστες, δασοκομμάντος οι ειδικές μονάδες του Στρατού, Αστυνομία, το μητρώο, δηλαδή τα μηχανήματα που απαιτούνται από Δήμους και Περιφέρειες).

-Το τρίτο αφορά ακόμα πιο ραγδαίες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με πιο έκτακτα σχέδια.

«Μετά και τα τραγικά γεγονότα στη Βαλένθια είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη του συντονισμού και της οργάνωσης», είπε ο κ. Κικίλιας και υπογράμμισε: «Για μία ακόμη φορά η συνεργασία όλων εδώ στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να έχει υπερπολλαπλάσια αποτελέσματα στον να λειανθούν και να μειωθούν οι συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.

Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, και δείχνει τα δόντια της. Είχαμε ένα πολύ άνυδρο καλοκαίρι και μία άνυδρη χρονιά, δεν είχαμε χιόνια στα βουνά μας, δεν υπήρχε πάγος δεν έβρεξε, αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις και τέτοιες θα αντιμετωπίσουμε και το χειμώνα.

Είμαστε υποχρεωμένοι να προτάξουμε πάνω και πρώτα απ όλα το πιο σημαντικό που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Σε ότι αφορά τον βαθμό ετοιμότητας για τη λειτουργία των Μονάδων Βάσης ο Υπουργός σημείωσε: «Παρουσιάσαμε τους ειδικούς χάρτες, ανά περιφέρεια και τους σταθμούς αυτούς στο πεδίο και ζητήσαμε από περιφερειάρχες και δημάρχους να κάνουν τοπικά συντονιστικά, ώστε και σε πιο χαμηλό επίπεδο, στο επίπεδο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων να ξέρουν και μέχρι το ονοματεπώνυμο αυτών οι οποίοι θα είναι σε αυτές τις διαλειτουργικές βάσεις μεσ’ στο πεδίο και πολύ κοντά στις περιοχές που είχαμε και αντιμετωπίσαμε προβλήματα στο παρελθόν».

Ο Υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους 73 δημάρχους, τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, την ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις το ΕΚΑΒ, τους δασάρχες, τις εθελοντικές οργανώσεις, και τους άλλους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Είπε ότι έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια στην αντιπυρική περίοδο, με μετρήσιμα αποτελέσματα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο ίδιο και καλύτερο επίπεδο συνεργασίας και για την αντιπλημμυρική προστασία.

Χρήση του 112 και σε τοπικό επίπεδο

Τη σύσκεψη οργάνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος δήλωσε:

«Ακούστηκαν πολύ σημαντικά πράγματα, στη σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία της Μακεδονίας και της Θράκης, και μπορούμε να τα συνοψίσουμε με μια κουβέντα, η ανθρώπινη ζωή προέχει και εκεί ρίχνουμε όλη τη βαρύτητα, πρώτα απ όλα πρέπει να προφυλάξουμε τους συνανθρώπους μας».

Ο κ. Γκιουλέκας είπε ότι θα μπορεί να γίνει χρήση του 112 και σε τοπικό επίπεδο, για την εκκένωση συγκεκριμένων περιοχών, αν χρειαστεί.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι είναι προτιμότερο να ηχεί το 112 και ας μην επιβεβαιωθούν πλήρως οι προβλέψεις των ειδικών, παρά να ηχήσει με καθυστέρηση ωρών, όπως συνέβη στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις και σε επίπεδο των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης για να εξεταστούν επιμέρους ζητήματα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

«Φύγαμε σοφότεροι και πιο συντονισμένοι ως προς την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας που είχε την πρωτοβουλία για την οργάνωση της σύσκεψης και σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε αυτά τα οποία μπορούν να συμβούν, όπως συμβαίνουν, δυστυχώς, σε άλλα μέρη, όχι στην πατρίδα μας, στην Ευρώπη, παντού, όπως βλέπουμε με την Κλιματική Κρίση».

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More