Thursday, December 19, 2024
Home » Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και αίτημα για αυτοσυγκράτηση

Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και αίτημα για αυτοσυγκράτηση

0 comments

Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και αίτημα για αυτοσυγκράτηση

«Οι κυρώσεις κατά του Ιράν είναι ένα σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε» διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ – Τι δήλωσε σε ερώτηση του Βήματος

Σε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν προχωρά η ΕΕ μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ. Όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής τα περιοριστικά μέτρα σχετίζονται με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους.

«Οι κυρώσεις κατά του Ιράν είναι ένα σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε» διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους λίγο μετά τα μεσάνυχτα αφότου ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου.

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαρλ Μισέλ παρότι δεν έγινε κοινή συνέντευξη τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να κάνει δηλώσεις στο αίθριο του Συμβουλίου που εργάζονται οι δημοσιογράφοι. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι το Ιράν πρέπει να απομονωθεί, ενώ σε ερώτηση του ΒΗΜΑΤΟΣ για το εάν υπάρχουν ενδείξεις για απάντηση του Ισραήλ σύντομα, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στη δήλωση της G7 και των Ευρωπαίων ηγετών που καλούν όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Αυτό είναι το σαφές μήνυμα. Αυτή είναι πραγματικά η κοινή μας θέση» όπως είπε.

Τι αναφέρεται για την Τουρκία

Όσον αφορά στα συμπεράσματα για την Τουρκία τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, ενώ αναθέτει στους Μόνιμους Αντιπροσώπους σεβόμενο τις αρμοδιότητες των σχετικών θεσμικών οργάνων να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η εποικοδομητική δέσμευση της Τουρκίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Επιπροσθέτως, οι ηγέτες τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά για τον ρόλο της ΕΕ, καθώς γίνεται σαφής επισήμανση σε «όλα τα στάδια». Συγκεκριμένα, οι ηγέτες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει .

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «το Κυπριακό συνδέεται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων», ενώ όπως είπε στις 2 Μαΐου αναμένεται να μεταβεί στον Λίβανο με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η κατάσταση στον Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο. Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στον Λίβανο υποστήριξη που τόσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα συμπεράσματα οι «27» τονίζουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο. Υπενθυμίζει την ισχυρή υποστήριξή του προς τον Λίβανο και τον λαό και αναγνωρίζει τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα στο εσωτερικό και ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων.

Σε σχέση με την Ουκρανία, οι «27» υπογράμμισαν την ανάγκη για στήριξη στο κομμάτι της παροχής της αεράμυνας καθώς και την επιτάχυνση στην παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας. Τέλος, τονίζουν ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας θα γίνεται με πλήρη σεβασμό στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα στην ασφάλεια και την άμυνα όλων των κρατών μελών

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00