Σε 10+2 άξονες εκτείνεται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη Σαντορίνη, τα πληττόμενα νησιά και γενικότερα τη νησιωτική πολιτική, όπως το ανέπτυξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Εν μέσω διαρκούς σεισμικής δραστηριότητας, ο πρόεδρος και το πολυπρόσωπο κλιμάκιο του κόμματος (Ψυχογιός, Σβίγκου, Παντιώρα, Σαπουνά, Τούλης) μετέβη την Τετάρτη στο νησί των Κυκλάδων προκειμένου να ενημερωθούν εκ του σύνεγγυς για την κατάσταση που επικρατεί επί σχεδόν ένα μήνα πλέον.
Αφού πρώτα συναντήθηκαν με πολιτειακούς παράγοντες (δήμαρχος, έπαρχος, αντιδήμαρχοι), φορείς – εργαζόμενους – επιχειρηματίες και επιστημονικό προσωπικό (ΟΑΣΠ) συλλέγοντας πληροφορίες για όσα συμβαίνουν και μαζί τα προβλήματα, οργανώθηκε συνέντευξη Τύπου.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ
Σε αυτήν ο Σωκρ. Φάμελλος κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εν γένει νησιωτική πολιτική και τις ταλαιπωρημένες Κυκλάδες ειδικότερα. Παράλληλα, εξέφρασε την αμφιβολία του για το «αν η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα» που αφενός μεν υπάρχουν παγίως αφετέρου δε έχουν προκύψει εσχάτως. Ο ίδιος, στις δηλώσεις του, δεσμεύτηκε πως «εμείς θα παρέμβουμε με όλους τους τρόπους» έτσι ώστε η κυβέρνηση να πιεστεί και να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις.
Ζήτησε όμως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «οι κοινωνίες να διεκδικούν την επομένη ημέρα, να διεκδικούν την προκοπή», διότι «η διεκδίκηση και η διεκδικητικότητα δεν είναι κάτι ακραίο. Είναι η ανάγκη της ζωής».
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούνται άμεσα:
- η επάρκεια της Πολιτείας
- η επιστημονική στήριξη της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας
- η στελέχωση των δομών της πολιτείας
- η διαχείριση του σεισμικού κινδύνου
- η υποστήριξη της οικονομικής λειτουργίας
- η υποστήριξη της εργασίας
- η πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου
- η ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στους μαθητές-τριες Γ’ Λυκείου
- η ασφάλεια σχολείων με έλεγχο των κτιρίων
- το σχέδιο της αποκατάστασης της τουριστικής εικόνας της Σαντορίνης.
Όπως και μακροπρόθεσμα:
- ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο της Σαντορίνης
- πολιτική για τη Νησιωτικότητα.
Πηγή: To Vima