Thursday, December 19, 2024
Home » ΣΥΡΙΖΑ: Τα απόνερα που αφήνει η Θρασκιά – Τι ψάχνει τώρα η Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Τα απόνερα που αφήνει η Θρασκιά – Τι ψάχνει τώρα η Κουμουνδούρου

0 comments

Κεραυνός εν αιθρία η ανεξαρτητοποίηση της Ράνιας Θρασκιά δεν ήταν ακριβώς για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η απόφαση φαίνεται πως ήταν ειλημμένη» ανέφερε άλλωστε το κόμμα στη δηκτική ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα.

Το γεγονός πως η διανομή των τομέων έχει καθυστερήσει, επειδή «έχουν προκύψει κάποιες καραμπόλες» όπως έλεγε στο Βήμα κομματική πηγή κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, είναι συνάρτηση και της στάσης που η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης τηρούσε όλες τις προηγούμενες ημέρες. Στην ίδια είχε προταθεί το «χαρτοφυλάκιο» της Παιδείας, το οποίο κι εκ των πραγμάτων δεν θα αναλάβει πλέον.

«ΚΥΠατζίδικο σχέδιο»

Τα στοιχεία που σε αυτήν την ανεξαρτητοποίηση ξένισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο χρόνος (ενόσω λείπει ο Σωκρ. Φάμελλος στην Κύπρο) και η μέθοδος. Η Ράνια Θρασκιά είχε αφήσει να εννοηθεί προς την νέα ηγεσία του κόμματος ότι δίνει μια παράταση χρόνου. Την οποία παράταση εκ του αποτελέσματος εξάντλησε πολύ γρήγορα – εντός δύο εβδομάδων.

Πέραν του δια ζώσης ραντεβού που είχε γίνει στην Κουμουνδούρου μετά τις προεδρικές εκλογές και στο οποίο είχε κυριαρχήσει το «καλό κλίμα» ο Σωκράτης Φάμελλος είχε συχνές επαφές μαζί της αναζητώντας έναν κώδικα συνεννόησης. Η ίδια μάλιστα είχε παραβρεθεί στη συνεδρίαση της ΚΟ την προηγούμενη Τετάρτη, καθισμένη στις πρώτες σειρές των εδράνων και στο τέλος ενέκρινε τις εισηγήσεις, καθώς οι αποφάσεις παρουσιάστηκαν ως ομόφωνες.

Όλο το παρασκήνιο της πολιτικής στο inbox σου

Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου

Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ

Εν τέλει η απόφαση της ανεξαρτητοποίησή της κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του κόμματος αφότου είχε καθαρογράψει τη δήλωσή της. Και μόνο λίγα λεπτά προτού την παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες – όχι νωρίτερα.

Αναπόφευκτο ήταν η κίνησή της αυτή να τύχει της ανάλογης αποδοκιμασίας – όπως όλες οι προηγούμενες. Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον διαβλέπουν να «εξελίσσεται σε δόσεις ένα σχέδιο του συστήματος εξουσίας». Το υποστήριξε κι ο Χρήστος Σπίρτζης (ΕΡΤ News), χαρακτηρίζοντάς το «σχεδόν ΚΥΠατζίδικο». Όπως εξήγησε το μέλος της ΠΓ, «όταν γίνονται διασπάσεις σ’ έναν χώρο, μια πολιτική ομάδα διαφωνεί και αποχωρεί. Δεν έχει ξαναγίνει στα πολιτικά ιστορικά να φεύγουν τρεις βουλευτές, τέσσερις βουλευτές, μετά άλλος ένας, μετά άλλος ένας. Και πότε; Όταν η κυβέρνηση είναι πολύ άσχημα πληγωμένη και στριμωγμένη».

«Αποδεικνύεται ότι η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη είναι σε αγαστή συνεργασία με συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» συμπέρανε ο έμπειρος πολιτικός συμπληρώνοντας ότι «οι επιλογές του ’23 απέτυχαν και πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας».

«Ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα της σύγχρονης Αριστεράς»

Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομείνει με 26 βουλευτές και κάποιες «αντιπολιτευτικές γλώσσες» δεν αποκλείουν η αιμορραγία να συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου με έξτρα αποσχίσεις. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πλησιάζει προς το ΚΚΕ (21 βουλευτές) παρά θα παραμένει κοντά στο ΠαΣοΚ (31 βουλευτές). Αν αυτό συνδυαστεί με δημιουργία νέας ΚΟ στη Βουλή, υπό την ομπρέλα του Κινήματος Δημοκρατίας, θα αποδειχθεί.

Διαμηνύουν πάντως από την Κουμουνδούρου ότι από τη μία «ο λαός είναι αμείλικτος απέναντι σε όσους παραβιάζουν τη βούλησή του». Από την άλλη «τα σχέδια της διαπλοκής θα αποτύχουν, καθώς σταδιακά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί πιο δυνατός, μεγαλύτερος και ενωμένος μέσα από μια «μεγάλη κοινωνική και πολιτική προοδευτική αλλαγή».

Η φρέσκια ηγεσία του κόμματος σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επανόδου στην αξιωματική αντιπολίτευση. Προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει να εμφανίσει τουλάχιστον 31 βουλευτές και να ισοφαρίσει τον αριθμό του ΠαΣοΚ, αν στο μεσοδιάστημα δεν έχουν προκύψει άλλες προσθαφαιρέσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Γιώργος Καραμέρος, ήταν σαφής (MEGA). Για τον ίδιο «υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών το επόμενο διάστημα, προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα της σύγχρονης Αριστεράς στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα έχει όχι μόνο στην κοινωνία τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στη Βουλή».

Οι γέφυρες προς Νέα Αριστερά είναι στενές

Σε αυτή τη φάση αναζητούνται τουλάχιστον 6-7 πρόσωπα που θα αποκαταστήσουν τις αριθμητικές ισορροπίες και θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει όλα τα απολεσθέντα προνόμια εντός Κοινοβουλίου. «Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους έχουμε δώσει κοινούς αγώνες» συμπλήρωσε με νόημα ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

Η σκέψη όλων στρέφεται στη Νέα Αριστερά. Απλή μια τέτοια εξίσωση δεν είναι για κανένα από τα δύο μέρη. Οι λόγοι είναι από απολύτως πολιτικοί έως καθαρά προσωπικοί. Όσο νερό κι αν πέσει στο κρασί, είναι σχεδόν απαγορευτικός ο συμψηφισμός.

Σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη είναι ξεκάθαρο το τι απαιτείται σε αυτή τη φάση. «Ο δημοκρατικός χώρος πρέπει να κάνει έναν δημόσιο διάλογο, να δούμε ποιοι μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα συγκεκριμένο προοδευτικό πολιτικό πλαίσιο» ανέφερε σχετικά περιμένοντας την ανταπόκριση «όσων περισσότερων μπορούν».

Άρα να χωρέσουν όλοι σ’ ένα ενιαίο σχήμα, όποια μορφή κι αν έχει, δεν μοιάζει ιδιαίτερα εφικτό. «Σημασία έχει να έρθει περισσότερος κόσμος», όχι μόνο πρώην στελέχη, είναι η θεμελιώδης επιδίωξη κατά τον Παυσανία Παπαγεωργίου (ΣΚΑΪ), συμφωνώντας πως «στον ευρύτερο χώρο της αντιπολίτευσης πάντα υπάρχει πεδίο συνεννόησης».

Ο Ράμμος δεν είναι η μοναδική επιλογή για ΠτΔ

Ουδείς αντιλέγει πως η εκλογή ΠτΔ είναι μια αφετηρία συνεννόησης, ένα πρώτο επίπεδο σύμπραξης. Μόνο που επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει ακόμη να ισορροπήσει σ’ ένα τεντωμένο σχοινί που ταλαντεύεται χωρίς δίχτυ προστασίας από κάτω του, χρειάζεται χρόνο για να βρει σταθερές και ν’ αποκτήσει σημεία αναφοράς. Αναγνωρίζει μεν η Κουμουνδούρου πως ο κ. Χρήστος Ράμμος είναι ένα πρόσωπο που «έχει δώσει δείγματα γραφής», αλλά σίγουρα δεν είναι η μοναδική επιλογή που δύναται να εκφράσει την ενιαία γραμμή του προοδευτικού τόξου.

Επί της ουσίας την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί επί τάπητος οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα και κυρίως το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι ρεαλιστική μια τέτοια συμπόρευση. Που, σε κάθε περίπτωση, θα έχει στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Σωκράτης Φάμελλος επιθυμεί την έγκριση της ΠΓ προτού λάβει την οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία.

Τι θέλει να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως την Κυριακή

Σε αυτή τη φάση και μετά το εποικοδομητικό ταξίδι στην Κύπρο κυρίαρχο μέλημα αποτελεί η ανάδειξη των κενών που συντηρεί και δεν καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025. «Κωφεύετε χρόνια τώρα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς και προετοίμασε το έδαφος για τη μάχη που θα ακολουθήσει ως την Κυριακή της ψήφισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να ενισχύσει όσο το δυνατόν τη θέση του. Παρά την αποσυσπείρωση (προς το Κίνημα Δημοκρατίας ή το ΠαΣοΚ) και την αδυναμία απήχησης στο Κέντρο, η έρευνα της Alco (ALPHA) αποτύπωσε μια σχετική συγκράτηση δημοσκοπικών δυνάμεων.

«Από εμάς εξαρτάται αν θα υπάρχει πορεία ανόδου» σχολίασε ο Διονύσης Τεμπονέρας (One), θεωρώντας πως «υπάρχει ζωή και μετά τον Κασσελάκη, στον οποίο και ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ένα νταμπλ σκορ». Αρκεί, όπως κατέληξε ο Πατρινός εργατολόγος, να προχωρήσει η «προγραμματική, οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση, να επαναβεβαιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ταυτότητά του».

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00