Table of Contents
Οι 60 ημέρες της ακραίας πόλωσης και της μετωπικής σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις άρχισαν να μετρούν αντίστροφα. Η προαναγγελία υποψηφιότητας από τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως αυτή εκφράστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (23/9), γύρισε την κλεψύδρα και το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» εισήλθε στο τελικό στάδιό του.
Ο έκπτωτος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άργησε να επαληθεύσει τον εαυτό του. Αφότου «καθαρογράφησαν» οι όροι του παιχνιδιού (χρονοδιάγραμμα, κριτήρια) αναπαρήγαγε -δημοσίως πια- το «είμαι εδώ» που είχε χρησιμοποιήσει σε κλειστές συνομιλίες του με φίλια στελέχη, υιοθετώντας παράλληλα το «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ» ως σύνθημα επανεκλογής.
Η στρατηγική Κασσελάκη
Αν μη τι άλλο βρίθει συμβολισμών η καλά μελετημένη στρατηγική επανάκτησης της ηγεσίας. Πρώτα το περασμένο Σάββατο επισκέφθηκε την Άρτα, το «κάστρο» των Τσίπρα – Γεροβασίλη, δείχνοντας πως δεν φοβάται ν’ αναμετρηθεί με τον οιονδήποτε εντός κόμματος – ακόμη κι αν αποτελεί «ιερό τοτέμ».
Ακολούθως τη Δευτέρα, ακριβώς μια ημέρα πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανέλιξή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύτηκε για τις αλλαγές μετασχηματισμού που από καιρό έχει κατά νου και προωθούσε σταδιακά μέχρι να καθαιρεθεί. Πρόκειται για αλλαγές που, όπως διαρρέει από το περιβάλλον του, πρόκειται να τις επικοινωνήσει στα μέλη προκειμένου να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι είδους κόμμα οραματίζεται να συνθέσει. Του «δικού μας ΣΥΡΙΖΑ» δηλαδή.
«Θα εκλεγεί πανηγυρικά ο Κασσελάκης»
Δημιουργώντας με τη λιτή φωτογραφική ανάρτησή του την αίσθηση πως τον νοιάζει αποκλειστικά η άποψη της βάσης, ο Στ. Κασσελάκης πυροδότησε τις αλυσιδωτές εξελίξεις. Ήδη είχε διαφανεί ποιοι θα είναι μαζί του και ποιοι θα σταθούν απέναντι.
Ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, εκ των πιστών συμμάχων του στην ΚΟ, προέβλεψε στον ΣΚΑΪ ότι «ο κ. Κασσελάκης θα εκλεγεί πανηγυρικά» και το αποτέλεσμα συτό θα προσφέρει «μια λύτρωση σε αυτό το δράμα που έχει εξελιχθεί σε μια κακή τηλενουβέλα». Σε αυτή την περίπτωση, κατά τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να θυμίζει ξανά ένα «κανονικό κόμμα» στο οποίο «ο πρόεδρος θα έχει προεδρικές εξουσίες» μεταξύ των οποίων «το δικαίωμα να διαγράφει τους υβριστές του».
Οι θέσεις του Πέτρου Παππά αντανακλούν φυσικά κι άλλες «φωνές» που λειτουργούν όλον αυτόν τον καιρό ως ασπίδα προστασίας του Στ. Κασσελάκη, εντός ή εκτός Κουμουνδούρου.
«Κάποιοι να σταματήσουν να είναι θυρωροί» υποστήριξε στο OPEN ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, προτρέποντας τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξουν στο «τι ακριβώς κόμμα θέλουν». Ένα κόμμα ακραιφνώς ιδεολογικά αριστερό με μονάχα όσους «έχουν ένσημα στο πεζοδρόμιο της Αριστεράς» ή ένα διευρυμένο κόμμα της κεντροαριστεράς.
«Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το 6% και να μπει σε τροχιά ανόδου η λύση είναι ο Στ. Κασσελάκης» ήταν το συμπέρασμα του πρώην υπουργού της ΝΔ και νυν συμβούλου στρατηγικής επικοινωνίας που έχει συνταχθεί με τον 36χρονο πολιτικό.
Η Γεροβασίλη, ο Φάμελλος και το αρραγές μπλοκ των 87
Γίνεται κατανοητό πως η αδυσώπητη αυτή μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται ραγδαία. Το γεγονός πως η Όλγα Γεροβασίλη ενημέρωσε, στον τηλεοπτικό αέρα του ΑΝΤ1, για την απόφασή της να μην διεκδικήσει την προεδρία, όπως τον Φεβρουάριο, δεν πρόκειται να μειώσει την ένταση της συνολικής προσπάθειας να μην επανεκλεγεί ο Στ. Κασσελάκης.
«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μεγάλη ανοχή στον κ. Κασσελάκη» ανέφερε και προϊδέασε για τι θα ακολουθήσει. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην κερδίσει» υποστήριξε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «πατρονάρει τις διαδικασίες» όπως επιμένει να επικαλείται το κασσελακικό μπλοκ.
Την αντιπρόεδρο της Βουλής υπερασπίστηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης, γράφοντας ότι με τη στάση της απέδειξε πως «έδωσε εδώ και καιρό έναν αγώνα αρχών και αξιών και όχι καρέκλας ή εσωκομματικής εξουσίας». Συντάχθηκε μάλιστα με τους υπόλοιπους σ’ έναν κοινό αγώνα με τελικό προορισμό «την ανασυγκρότηση του κόμματός μας και του χώρου μας».
«Τι είμαστε, παλαιστές;»
Με διευρυμένη δύναμη και διαδοχικές «νίκες» εντός των καθοδηγητικών οργάνων πλέον η ομάδα των 87 δεν θα σταματήσει να οργανώνεται ακόμη περισσότερο πανελλαδικώς ενόψει έκτακτου συνεδρίου (1-3 Νοεμβρίου) και κάλπης. «Δεν θα ξαναεκλεγεί» εκτίμησε με σχετική βεβαιότητα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον ΣΚΑΪ, διότι όπως εξήγησε «ο ίδιος δίχασε το κόμμα, δημιούργησε με κατασκευή εχθρών και δολοφονία χαρακτήρων μια κατάσταση που δεν έχει σχέση με την Αριστερά».
Ο Γιώργος Βασιλειάδης προσδιόρισε πως τα «πάντα» που χρησιμοποίησε ευθέως η Όλγα Γεροβασίλη περικλείει αποκλειστικά και μόνο πολιτικούς όρους. «Τι είμαστε παλαιστές;» αναρωτήθηκε και δεσμεύτηκε να είναι δίπλα σε όποιον υποψήφιο εγγυηθεί «για τη σοβαρή λειτουργία του κόμματος, για τις πολιτικές του κόμματος».
Αντιθέτως ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να υπηρετήσει ενός «άλλου τύπου κόμμα» που επιδιώκει ο Στ. Κασσελάκης, διότι το «ενός ανδρός αρχή παραπέμπει αλλού, σε άλλα καθεστώτα και σε μαύρες σελίδες της Αριστεράς και όχι σε ένδοξες».
Ο Φάμελλος και ο… άλλος
Η εκδοχή των δύο υποψηφίων από την ίδια εσωκομματική πτέρυγα προκειμένου να ελεγχθεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και ν’ αποτραπεί απευθείας εκλογή Κασσελάκη δεν έχει αποκλειστεί, ούτε όμως κρυσταλλωθεί ως απόφαση. Οι συζητήσεις είναι διαρκείας και οι προτάσεις διακινούνται από τη μία στην άλλη κουβέντα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος φρόντισε ήδη να καταδείξει τους σκοπούς του με την ομιλία του στην ΚΕ κι έχοντας τη στήριξη της μεγάλης μερίδας του μπλοκ, απομένει η επισημοποίηση. Οι ενστάσεις για τη στάση που τήρησε απέναντι στον Στ. Κασσελάκη δεν φαίνεται ικανές ν’ ανακόψουν τον δρόμο του προς την διεκδίκηση της αρχηγίας.
Φαραντούρης: Όχι σε μια «τοξική διαδικασία»
Πάντως πλην της Όλγας Γεροβασίλη, της προεδρικής κούρσας αυτοεξαιρέθηκε και ο Νικόλας Φαραντούρης.
Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε αρχικά πως όντως είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να καταθέσει υποψηφιότητα, μετά από προτροπές ανθρώπων που σέβεται εντός κι εκτός Βουλής. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν έχει κανένα λόγο να συμμετάσχει «σε μια διαδικασία τοξική, υβριστική, συκοφαντική και λασπολογική» στην οποία δεν μπορεί διαδραματίσει έναν ενοποιητικό ρόλο.
Πολάκης: Καμιά σοβαρή κουβέντα θα πούμε;
Αντιθέτως ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε ότι σε αυτή τη μάχη θα βγει ο ίδιος μπροστά και δεν θα στηρίξει άλλον υποψήφιο όπως έκανε πέρυσι με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Με μια ανάρτηση ανάλογου ύφους έγραψε «κι εγώ εδώ είμαι» ζητώντας άλλη μια φορά «σοβαρή κουβέντα» ως δικλείδα για «την ενωτική πορεία», παρέα με «προγραμματικό λόγο», καθώς «δεν θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ μικρό και περιθωριακό».
Ο βουλευτής Χανιών επιχειρεί το τελευταία διάστημα από τη μία να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προφίλ ενισχύοντας τη δυναμική του στην επικράτεια κι από την άλλη να μην χάσει από τον αψύ χαρακτήρα του που τον έχει καθιερώσει στον πολιτικό στίβο.
«Να πουν πώς θα ενώσουν το κόμμα»
Ο Νίκος Παππάς, ένας ανέκαθεν ρυθμιστικός παράγοντας στις εσωκομματικές εξελίξεις, διαχώρισε όπως και το Σάββατο τη θέση του από τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Άλλο οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί και άλλο να μιλάνε κάποιοι για πραξικόπημα. Αυτές οι κουβέντες δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Ψήφισα ενάντια στην πρόταση μομφής, αλλά δεν υπάρχει πραξικόπημα, υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία, προβλεπόμενη από το καταστατικό μας. Αλίμονο αν αυτό δεν προέβλεπε να είναι ανακλητές και ελεγκτέες όλες οι εξουσίες. Η καταστατική θητεία ενός δεν σημαίνει λευκή επιταγή. Υπάρχει κάποιος που θέλει αυτή η ρήτρα του καταστατικού να ξηλωθεί; Δεν μπορεί να υπάρχει περιθώριο συμπόρευσης αν ισχύει αυτό» ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό 984, αναμένοντας πλέον όλες τις υποψηφιότητες για να τοποθετηθεί.
«Οι υποψήφιοι/ες πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ να πουν πώς θα ενώσουν το κόμμα» είναι αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει σε αυτή την κρίσιμη καμπή, θεωρώντας χρέος του, από τη θεσμική θέση που κατέχει, να υπερασπιστεί την ενότητα.
«Δεν είναι αποδεκτός ο διχαστικός λόγος»
Η Κουμουνδούρου φρόντισε επισήμως να αποσαφηνίσει το τι απαιτεί από όσους επικοινωνούν τις προσωπικές απόψεις τους στα Μέσα ενημέρωσης.
«Ο διχαστικός λόγος και ο λόγος περί προγραφών δεν συνάδουν με τις καταστατικές μας αρχές και την ευθύνη των στελεχών του κόμματος, πόσο μάλλον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ως εκ τούτου ο λόγος αυτός δεν είναι υπό οποιαδήποτε συνθήκη αποδεκτός» επισημάνθηκε σε ανακοίνωση του κόμματος κυρίως μετά τους ισχυρισμούς Παππά πως οργανώνονται «προγραφές».
Όπως υπογραμμίστηκε επίσης «τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον πλούτο των ιδεών και των απόψεών τους, και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, οφείλουν να υπηρετούν και να ενισχύουν τον κοινό, συνομολογημένο στόχο, όπως αυτός περιγράφεται στις συλλογικές μας αποφάσεις».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία φιλοδοξεί και αγωνίζεται να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συνεργασίας, υπηρετώντας τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αυτή είναι η συλλογική μας απόφαση, αυτή οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι και όλες» διευκρινίστηκε προς πάσα κατεύθυνση.
Από τη στιγμή παρόλα αυτά που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πρόθεση ή διάθεση για χαμηλούς τόνους, η σκληρή αντιπαράθεση, με άξονα και τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων, θα συνεχιστεί στις οθόνες. Γι’ αυτό και η εξ αδιαιρέτου «συγκατοίκηση» στο κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι, σχεδόν, ανέφικτη μετά την 1η Δεκεμβρίου.
Πηγή: To Vima