Sunday, October 13, 2024
Home » ΣΥΡΙΖΑ: Ο αποκλεισμός Κασσελάκη και τα νέα επεισόδια της οριστικής ρήξης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αποκλεισμός Κασσελάκη και τα νέα επεισόδια της οριστικής ρήξης

0 comments

Το φινάλε της Κεντρικής Επιτροπής έπειτα από μια μαραθώνια κι άκρως επεισοδιακή διαδικασία που διήρκησε συνολικά οκτώ ώρες, διεύρυνε το ήδη τεράστιο σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος ενέκρινε με διευρυμένη πλειοψηφία τον πολιτικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις προεδρικές εκλογές και μετά την 24η Οκτωβρίου δεν θα είναι μεταξύ των υποψηφίων που θα ανακηρύξει επισήμως η ΚΟΕΣ για την αρχηγία.

Η διευρυμένη πλειοψηφία στην ΚΕ, που ούτως ή άλλως δεν ήλεγχε, τού έδειξε το δίχως άλλο την πόρτα της εξόδου από την παράταξη. Το κεντρικό νόημα ήταν πως «δεν ανήκεις εδώ», όπως ειπώθηκε από τα χείλη διάφορων. Καθυστέρησε μεν κατά 2,5 ώρες η εξασφάλιση της προαπαιτούμενης απαρτίας και κατ’ επέκταση η έναρξη των εργασιών, αλλά η έκβαση ήταν, μάλλον, η προβλεπόμενη.

Αν και, πλην της Θεοδώρας Τζάκρη που μίλησε κιόλας από το βήμα, τα μέλη που πρόσκεινται στον Κασσελάκη δεν έλαβαν τη διαπίστευσή τους μένοντας εκτός αίθουσας για να μπλοκαριστεί η διαδικασία, συγκεντρώθηκε εν τέλει ο αριθμός των μελών προκειμένου να γίνει η συζήτηση που θα καθόριζε το μέλλον του πρώην προέδρου.

Στη διάρκεια αυτής της εκτενούς συζήτησης τέθηκε ακόμη και ζήτημα παραπομπής του Στ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής (Θύμιος Γεωργόπουλος), αλλά εκ των υστέρων η πρόταση αποσύρθηκε. Ακέραια αντιθέτως διατηρήθηκε η εισήγηση για την άρνηση συμμετοχής του 36χρονου πολιτικού στις εκλογές με ονομαστική μάλιστα επισήμανση. Ήταν μια εισήγηση που τέθηκε αρχικά από τον (πρώην υπουργό) Γιάννη Μουζάλα και την υποστήριξαν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ των οποίων η Όλγα Γεροβασίλη.

Ενώσω τα μέλη επιχειρηματολογούσαν για τις απόψεις τους, εκτός της αίθουσας οι αντεγκλήσεις ήταν διαρκείας και σε πολλές περιπτώσεις εκτός επιτρεπόμενων ορίων. «Να πάτε να πιείτε καφέ αφού δεν μπαίνετε μέσα» και «ποιος θα μάς διώξει» ήταν δύο από τις ηπιότερες, πλην δηλητηριώδεις, φράσεις που ακούστηκαν.

Ο Κασσελάκης περνά στην αντεπίθεση

Το γεγονός πλέον πως ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανήκει στις επίσημες υποψηφιότητες είναι το πρώτο μπλοκάρισμα της απόπειράς του να διεκδικήσει την ανάκτηση της ηγεσίας. Είναι βέβαιο, πάντως, πως το σίριαλ θα έχει αρκετά επεισόδια ακόμη. Ιδίως όσο πλησιάζει η έναρξη του έκτακτου συνεδρίου (8-10 Νοεμβρίου) η πόλωση θα είναι ραγδαία.

Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από την ακριβή αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη σε όλο αυτό. Η στρατηγική που θ’ ακολουθήσει θα καταστρωθεί από τον ίδιο και το επιτελείο του. Διευκρινίστηκε ήδη πως στόχος του είναι, όπως και να ‘χει, το συνέδριο.

Τι θα συμβεί πλέον

Πρώτο επίπεδο της ανατροπής που θα κυνηγήσει το επόμενο διάστημα είναι η εκλογή των συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Τότε θα καταστεί σαφές αν θα ελέγχει το σώμα έτσι ώστε, εμφανιζόμενος στο προεδρείο του οργάνου, να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου με ταυτόχρονη άρση του αποκλεισμού του από το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ: αυτό που σε κάθε περίπτωση μπορεί ν’ ανατρέψει κάθε άλλη απόφαση.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι, σε παράλληλη δράση με το μέτωπο Κασσελάκη, η επόμενη ημέρα θα βρει το αντίπαλο μπλοκ ακόμη πιο συμπαγές κι αρραγές προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλη μια επικράτηση στην κάλπη για όσους θα έχουν δικαίωμα παρουσίας, λόγου και ψήφου στο συνέδριο θα διατηρήσει το διευρυμένο μπλοκ των 87 σε θέση ισχύος έναντι της «κασσελακικής» πτέρυγας.

Η ομάδα Πολάκη με έξι παρόντα μέλη (Σμπώκος, Βερναρδάκης, Παναγιωτόπουλος, Παρθένης, Χατζησάββας, Γιαπιτζής) δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία του Σαββάτου, προτιμώντας την αποχή για συγκεκριμένους λόγους που εξηγήθηκαν εκ των υστέρων, κι αυτό έχει τη σημασία του για τους συσχετισμούς που θα προκύψουν εφεξής. Ο ίδιος ο Χανιώτης βουλευτής, που διεκδικεί λυσσαλέα την αρχηγία, έχει ξεκαθαρίσει ότι αποκλεισμούς δεν επιθυμεί και η στάση του θα παραμείνει ίδια μέχρι τέλους.

Κι ο ίδιος υιοθέτησε άλλωστε πως «στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι και στα δύο διαφαινόμενα σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος – είτε της πλευράς Κασσελάκη που συντείνει σε ένα μικρό κόμμα που θα υπερασπίζεται ένα μέρος δικαιωμάτων και μόνο, είτε της πλειοψηφίας των 87 και άλλων συνοδοιπόρων τους, που συντείνει σ’ ένα μικρό κόμμα-παρακολούθημα άλλων πολιτικών σχεδίων».

Σε κάθε περίπτωση το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιο κι αν είναι αυτό…

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More