Tuesday, December 24, 2024
Home » ΣΥΡΙΖΑ: Διαλυτικές τάσεις και έντονο παρασκήνιο στο Περιστύλιο

ΣΥΡΙΖΑ: Διαλυτικές τάσεις και έντονο παρασκήνιο στο Περιστύλιο

0 comments

Παρασκήνια, ίντριγκες, φραξιονισμοί, διαγραφές και εμφύλιοι σπαραγμοί. Το… σίκουελ του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί αμείωτο το σασπένς για όσους παρακολουθούν εμβρόντητοι τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οσα διαδραματίστηκαν εντός και εκτός της αίθουσας της Γερουσίας κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της περασμένης Τρίτης, πιστοποιούν ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας…

Οι διαλυτικές τάσεις, τα παραλυτικά φαινόμενα και οι μάχες χαρακωμάτων που μαίνονται συνθέτουν ένα πρωτοφανές σκηνικό «απαράμιλλης παρακμής», όπως το χαρακτήριζε έμπειρος κοινοβουλευτικός. Είναι ίσως η πρώτη φορά που αμφισβητείται ευθέως και καταψηφίζεται σχεδόν από το ήμισυ των παρισταμένων βουλευτών η πρόταση του προέδρου του κόμματος για τον επικεφαλής της ΚΟ. Δεν έχει υπάρξει (κοινοβουλευτικό) προηγούμενο ανάλογης διαδικασίας σαν αυτή που καταγράφηκε στην εκρηκτική συνεδρίαση, όπου αποτυπώθηκε ο απόλυτος διχασμός και οι χαοτικές διαφορές ανάμεσα στα δυο εσωκομματικά στρατόπεδα.

Κασσελάκης ανένδοτος, σχίσμα στην ΚΟ

Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από νωρίς. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του διευθυντή του γραφείου του κ. Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, στην Κουμουνδούρου, με την επιλαχούσα βουλευτή Επικρατείας Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δεν παραιτήθηκε, όπως επιθυμούσε διακαώς και πίεζε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνοντας τη θέση του Οθωνα Ηλιόπουλου. Στο προεδρικό περιβάλλον επικράτησε δυσφορία, αν και ήταν αναμενόμενη η απόφαση της πρώην εκπροσώπου Τύπου του κόμματος και συνεργάτιδας του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα η επικοινωνία που είχε μαζί της η Βουλή προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις της προκάλεσε ενόχληση στο προεδρικό επιτελείο το οποίο αναζητούσε «αν είθισται» κάτι τέτοιο…

Η πρόταση του κ. Κασσελάκη για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον εσωκομματικό σύμμαχό του Νίκο Παππά προκάλεσε το σχίσμα στην ΚΟ. Η κίνηση του Φάμελλου να μην αποδεχθεί την αποπομπή του ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση μομφής εναντίον του δημιούργησε «βραχυκύκλωμα» στη διαδικασία. Η συνεδρίαση διακόπηκε, οι βουλευτές μπαινόβγαιναν από την αίθουσα μεταφέροντας την αγωνία τους για τις εξελίξεις. Κάποιοι πρότειναν να αναβληθεί προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η πλευρά Κασσελάκη ήταν ανένδοτη: η πρόταση του προέδρου να τεθεί σε ψηφοφορία.

Στη συνεδρίαση δεν παρίσταντο ούτε οι συνεργάτες – εκτός του ανθρώπου που λύνει και δένει «παρά τω προέδρω», του κ. Καπνισάκη. Μάλιστα ένας από τους συμμετέχοντες βουλευτές ξέχασε να πάρει τα χάπια του και ο συνεργάτης του δεν μπορούσε να μπει για να του τα δώσει! Αλλά και το γεγονός ότι σε μια τέτοιας πολιτικής βαρύτητας συνεδρίαση ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να απευθυνθεί προς τους βουλευτές του… μέσω Zoom, επιλέγοντας να μη διαταράξει το εορταστικό πρόγραμμα των γάμων του στα Χανιά, κατέδειξε τα νέα ήθη που έχουν καθιερωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι μετά την πεντάωρη συνεδρίαση το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους ήταν λάθος και μετά από δική τους επισήμανση διορθώθηκε για να καταγραφεί ότι 17 από τους 33 παρόντες (απουσίαζαν Τσίπρας και Τσαπανίδου, η οποία δεν είχε ακόμα ορκιστεί) στήριξαν την επιλογή Παππά, 12 καταψήφισαν, ενώ τέσσερις επέλεξαν το «παρών».

Πέραν του πολιτικού αποτελέσματος που παράγει το αποτέλεσμα αυτό – για «πρόεδρο χωρίς πλειοψηφία στην ΚΟ» μίλησαν οι «87» καθώς διαθέτει 17 στους 35 βουλευτές που αριθμεί συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ –, κάποιοι κοινοβουλευτικοί έθεταν και μια νομική διάσταση, υποστηρίζοντας ότι στους 33 παρισταμένους το 50%+1 που προβλέπεται για την εκλογή προέδρου της ΚΟ ισοδυναμεί με 16,5+1, δηλαδή με 17,5, το οποίο σύμφωνα με μια ερμηνεία που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ψηφοφορίες στρογγυλοποιείται σε 18 για να επιτευχθεί το προβλεπόμενο ποσοστό (50%+1), το οποίο με το 17 που καταγράφηκε δεν επιτεύχθηκε και ως εκ τούτου θα έπρεπε τουλάχιστον να επαναληφθεί η ψηφοφορία. Πρόκειται για μια τυπική ερμηνεία που δεν αναιρεί το αποτέλεσμα.

Ακόμα πιο δύσκολη η επόμενη μέρα

Η προσοχή πλέον όλων είναι στραμμένη στην επόμενη μέρα της δύσκολης συγκατοίκησης των «προεδρικών» με τους «87». Με φόντο μια ενδεχόμενη (νέα) διάσπαση, οι σεναριολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε μια ακόμα ΚΟ να προστίθεται στην εννιακομματική Βουλή!

Θεωρώντας ότι δύσκολα, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, θα μπορούσε να υπάρξει ταύτιση με τη Νέα Αριστερά, οι «87» στην περίπτωση αποχώρησής τους ή εξώθησης σε αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάποιοι πιθανολογούν, θα βρεθούν ενώπιον της πρόκλησης να συγκροτήσουν τη δική τους ΚΟ καθώς διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό τουλάχιστον 12+2 (Τσίπρας – Τσαπανίδου), χωρίς να συνυπολογιστούν κάποιοι από τα 4 «παρών» (ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ως ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό για συγκρότηση ΚΟ τους δέκα βουλευτές).

Στη θεωρητική αυτή περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα απολέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία θα καταλάβει το ΠαΣοΚ (που διαθέτει 31 βουλευτές), φτάνοντας τους 20 βουλευτές από τους 34 που είναι σήμερα (μετά και τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού και δίχως τον Παύλο Πολάκη), λιγότεροι δηλαδή και από τους βουλευτές του ΚΚΕ…

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00