Monday, September 16, 2024
Home » ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση μέχρι νεωτέρας, παραμένει το χάσμα – Οι καυτές μέρες έως το συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση μέχρι νεωτέρας, παραμένει το χάσμα – Οι καυτές μέρες έως το συνέδριο

0 comments

Το βαθύ χάσμα που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της πλευράς του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη και των επικριτών του επισημοποιήθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Στ. Κασσελάκης στις δυο τοποθετήσεις του, αργά το πρωί του Σαββάτου και με το κλείσιμο των εργασιών το βράδυ της ίδιας μέρας, έδειξε αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που επιθυμεί που θα διαμορφώσουν ένα τελείως διαφορετικό κόμμα από αυτό που ξέραμε σήμερα.

Διαγραφές προ των πυλών

Παράλληλα φάνηκε και αρκετά ξεκάθαρος ως προς το πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα έναντι των διαφωνούντων, καθώς δεν θα διστάσει να προβεί σε πιο δυναμικές κινήσεις για να αντιμετωπιστούν οι διαφωνούντες.

Οι διαγραφές είναι προ των πυλών για όσους διαφοροποιηθούν, όχι εντός των οργάνων, αλλά στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η φράση του Στ. Κασσελάκη, «σεβόμαστε το κόμμα μας έμπρακτα από εδώ και πέρα όλοι μας» είναι ενδεικτική των προθέσεών του.

Ειδικά η αναφορά του, ότι το καταστατικό διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική, και θα πρέπει να πάρουμε θέση: «Αυτό δεν είναι απειλή. Είναι κοινή λογική. Είναι τίμια και έντιμη συμφωνία για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά».

Η τελική μάχη

Οι επόμενες εβδομάδες έως το καταστατικό συνέδριο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου θα είναι κρίσιμες για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τότε θα είναι μια κρίσιμη μάχη, ίσως η τελική μεταξύ του Στ. Κασσελάκη και των διαφωνούντων.

Ο ίδιος θέλησε να καθησυχάσει τους πάντες, λέγοντας πως δεν επιθυμεί ρευστοποίηση του κόμματος, δεν είναι τελικές οι προτάσεις για τις αλλαγή στα όργανα και στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ιδέες που μπορεί να διαφοροποιηθούν.

Και όμως αυτή η αναφορά του δεν έπεισε τους διαφωνούντες και πολλές ήταν οι στιγμές έντασης στην διαδικασία με σαφείς αιχμές για την στρατηγική του και τις κινήσεις του από πολλά μέλη της ομάδας των «87», εκ των οποίων ορισμένοι έχουν τακτική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα επεισόδια προβλέπεται να είναι πολλά μέχρι στο καταστατικό συνέδριο επικυρωθούν οι αλλαγές που υποστηρίζει ο Στ. Κασσελάκης. Οι εντάσεις, θα είναι συνεχείς και μένει να φανεί εάν και πότε θα σπάσει το σχοινί.

Το φάντασμα της διάσπασης και ο «τραγέλαφος»

Πάντως, στην Κ.Ε. κέρδισε ο Στ. Κασσελάκης, καθώς οι προτάσεις των 87 για δυο δημοψηφίσματα απορρίφθηκαν με 80-20 κατά την προεδρική ομάδα (60-40 λένε οι διαφωνούντες), δείγμα ότι σιγά – σιγά όλο και περισσότερο το κόμμα ελέγχεται από τον ίδιο και τους κασσελίστας.

Ανεξάρτητα όμως και από αυτή την επικράτηση που είναι όντως σημαντική και σημειολογική καθώς ήταν η πρώτη φορά, μετά το συνέδριο που εμφανίστηκε τόσο οργανωμένη η εσωκομματική αντιπολίτευση, κυριολεκτικά η ενότητα κρέμεται από μια κλωστή και το ενδεχόμενο και νέας διάσπασης αιωρείται πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στ. Κασσελάκης κάποια στιγμή της εισαγωγικής του ομιλίας ακυρώνοντας τα σενάρια περί συνεργασίας ή συμμαχίας με το ΠαΣοΚ και ακόμα και τις συζητήσεις για το νέο σχήμα, είπε μια φράση που προκάλεσε γέλιο: «Το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι ο τραγέλαφος».

Και αυτό που γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της πλευράς Κασσελάκη και των διαφωνούντων παραπέμπει στην προαναφερθείσα φράση, καθώς το «ζευγάρωμα» εν προκειμένω η ενότητα μεταξύ των κασσελίστας και όσων αντιδρούν στις επιλογές του είναι αν όχι τραγέλαφος, όνειρα θερινής νυκτός.

Και αυτό είναι φως φανάρι. Εξάλλου στο ΣΥΡΙΖΑ ισχύει αυτό που έλεγε ο Κικέρωνας, για να δηλώσει ότι πολλές φορές η σιωπή δείχνει περισσότερα από όσα θα φανέρωνε κανείς εάν μιλούσε: cum tacent, clamant μτφ. Ενώ σιωπούν, κραυγάζουν.

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More