Friday, September 20, 2024
Home » ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξε ο δρόμος για Κασσελάκη – Η πρόταση Πολάκη και το ξέσπασμα Γεροβασίλη

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξε ο δρόμος για Κασσελάκη – Η πρόταση Πολάκη και το ξέσπασμα Γεροβασίλη

0 comments

Η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταλυτική για την εισήγηση που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Κεντρική Επιτροπή. Δεδομένου πως την Τρίτη δεν επετεύχθη απόλυτη ταύτιση απόψεων για τον οδικό χάρτη και τα κριτήρια υποψηφιοτήτων, αποφασίστηκε το όργανο να συνέλθει εκ νέου σε λιγότερο από 48 ώρες.

Η πρόταση Πολάκη….

Αφότου στην κουβέντα μπήκε η αναλυτική πρόταση Πολάκη για επίσπευση διαδικασιών με νέο χρονοδιάγραμμα, ήταν βέβαιο πως θα σηκωθεί έξτρα σκόνη. Η πλειοψηφία της ΠΓ είχε εγκρίνει ήδη για εκλογές στις 24/11 και 1/12, αλλά η επιμονή του βουλευτή Χανιών για αναπροσαρμογή του αρχικού πλάνου έφερε διαβουλεύσεις από το μηδέν.

Με τον τρόπο του ο Π. Πολάκης επιχείρησε να πείσει για την ανάγκη να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατόν οι εξελίξεις. Κατά τον ίδιο ο πρόεδρος πρέπει να έχει εκλεγεί το αργότερο στις 10 Νοεμβρίου – αντί για την 1η Δεκεμβρίου. Να κερδηθεί δηλαδή ένα πολύτιμο 20ήμερο ανασυγκρότησης. Ειδάλλως, όπως έλεγε, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη φθορά εξαιτίας των καθημερινών αντεγκλήσεων. Όπως δηλαδή αυτής της Θεοδώρας Τζάκρη με τον Γιάννη Ραγκούση.

…και οι αντιρρήσεις

Η προσπάθειά του, βέβαια, συνάντησε αντιστάσεις σε όσους τάσσονταν υπέρ πιο διευρυμένων διεργασιών, με ανάπτυξη πολιτικών θέσεων και προσυνεδριακό διάλογο. Κατά τους υποστηρικτές της άποψης αυτής μόνο έτσι θα είναι εφικτό ν’ αποφευχθούν τα περυσινά λάθη με τις fast track μεθόδους που έφεραν τον Στ. Κασσελάκη στην ηγεσία.

Ήταν και η θέση που υπερίσχυσε εν τέλει μεταξύ των μελών της ΠΓ. Άρα διατηρήθηκε η πρωταρχική εισήγηση για έκτακτο συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου.

Οι λεπτές ισορροπίες στην Κεντρική Επιτροπή

Επειδή πάντως η Κεντρική Επιτροπή είναι αυτή που εγκρίνει ή απορρίπτει, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η διαμόρφωση των συσχετισμών το προσεχές Σάββατο. Ούτως ή άλλως το μπλοκ Κασσελάκη, με την όποια δύναμη του έχει απομείνει εντός οργάνου, προκρίνει πιο άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Στόχος του είναι η αξιοποίηση του ευνοϊκού μομέντουμ που πιστεύει το περιβάλλον του πως έχει δημιουργηθεί. Άρα δεν είναι καθόλου βέβαιο πως στο ανώτερο όργανο θα διατηρηθεί το 167-120, όπως διαμορφώθηκε, επί της πρότασης μομφής, την οποία στήριξε η πτέρυγα Πολάκη.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συνεδρίαση θα υπάρχει μόνο δια ζώσης, αλλά αν χρειαστεί ψηφοφορία θα ακολουθηθεί η πρόσφατη διαδικασία των τηλεφωνικών κλήσεων.

Οι προϋποθέσεις των υποψήφιων προέδρων

Εν τω μεταξύ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου μετά το πέρας των εργασιών της ΠΓ, «προχωράμε με τα κριτήρια που ίσχυαν και πριν ένα χρόνο». Άρα δεν επιβλήθηκαν επιπλέον όροι πέραν των όσων ήταν σε ισχύ για την κατάθεση υποψηφιοτήτων. Σ’ αυτήν την περίπτωση απαιτούνται μόνο 30 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως και η δέσμευση των υποψηφίων για εναρμόνιση με τις αρχές, της αξίες και το καταστατικό της παράταξης.

Η εν λόγω παράμετρος αποτέλεσε επί μέρες αντικείμενο συζήτησης και διαρκούς αντιπαράθεσης. Αν θα έπρεπε, δηλαδή, να αποφασιστούν προϋποθέσεις όπως το πόθεν έσχες, το λευκό ποινικό μητρώο, ο δανεισμός κ.α. Όλη αυτή η προσπάθεια είχε ερμηνευτεί από συγκεκριμένους κύκλους ως απόπειρα αποτροπής της υποψηφιότητας (και δυνητικής επανεκλογής) Κασσελάκη.

Το ξέσπασμα της Όλγας Γεροβασίλη

Εν τέλει το ζήτημα έκλεισε όπως άνοιξε με διαλλακτική στάση από όλες τις πλευρές και δίχως να τροποποιηθεί το οτιδήποτε. Εξαιτίας πάντως διαρροών που κυκλοφόρησαν, η Όλγα Γεροβασίλη βγήκε αιφνιδιαστικά από τη συνεδρίαση και απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους. Ήθελε να διαψεύσει προς πάσα κατεύθυνση πως η ίδια έθεσε εκ νέου ζήτημα πόθεν έσχες.

«Κατασκευασμένες και ψευδείς διαρροές» τις χαρακτήρισε ζητώντας από τους εκπροσώπους του Τύπου να μην υιοθετούν τίποτα πέραν των επίσημων θέσεων του κόμματος. «Ό,τι παίρνετε είναι απολύτως κατασκευασμένο και ψευδές» υποστήριξε επιμένοντας πως το μόνο που έκανε ήταν να ρωτήσει αν θα συζητηθεί θέμα κριτηρίων.

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More