Monday, September 9, 2024
Home » Σούπερ μάρκετ: Πώς αλλάζει το top7 – Το παζάρι της ΑΒ Βασιλόπουλος και οι ανατροπές

Σούπερ μάρκετ: Πώς αλλάζει το top7 – Το παζάρι της ΑΒ Βασιλόπουλος και οι ανατροπές

0 comments

Υπό νέα ιδιοκτησία φαίνεται ότι θα βρίσκεται σύντομα η ENA Food Cash & Carry, ο βραχίονας της ΑΒ Βασιλόπουλος στη χονδρική, με τις εύθραυστες ισορροπίες στο top7 του κλάδου των σούπερ μάρκετ να αλλάζουν για μια ακόμη φορά.

Ήδη η Deloitte, η οποία «τρέχει» τη διαδικασία πώλησης για λογαριασμό της ΑΒ Βασιλόπουλος καθ’ υπόδειξη του μητρικού ομίλου Ahold-Delhaize, έχει καταρτίσει σχετική short list και σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές η ολοκλήρωση του deal αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο και το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Πού θα καταλήξουν τα cash & carry της ΑΒ Βασιλόπουλος

Για το δίκτυο των 14 καταστημάτων cash & carry της ΑΒ Βασιλόπουλος, τα οποία παράγουν ένα σταθερό τζίρο 100-120 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, η Deloitte απευθύνθηκε σε έναν κλειστό κύκλο 5-6 δυνητικά ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρχικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν 4 από τους κορυφαίους «παίκτες» του κλάδου της οργανωμένης λιανικής, που όμως πολύ σύντομα έμειναν τρεις και συγκεκριμένα η The Mart του ομίλου Σκλαβενίτη, η Metro Cash & Carry του ομίλου Metro ΑΕΒΕ της οικογένειας Παντελιάδη και η Δ. Μασούτης υπό τον Γιάννη Μασούτη, καθώς η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αποχώρησε από τη διαδικασία σχεδόν αμέσως.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς, έγινε σαφές ότι το στρατηγικό πλάνο της Metro Cash & Carry, leader του κλάδου με 50 καταστήματα πανελλαδικά,δεν ταίριαζε με το δίκτυο της ENA Food, με εξαίρεση ίσως 3-4 σημεία, καθώς με το άνοιγμα του νέου καταστήματος Metro Cash & Carry στη Δράμα στο τέλος του 2024 ολοκληρώνεται η επέκταση στην ηπειρωτική Ελλάδα και το ενδιαφέρον στρέφεται αποκλειστικά στα νησιά.

Δεύτερες σκέψεις έγιναν και από την πλευρά της διοίκησης της Μασούτης, καθώς, όπως και στην περίπτωση της ΑΒ Βασιλόπουλος, η δραστηριότητα στην χονδρεμπορική αγορά δεν αποτελεί σημαντικό μέρος του core business της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η The Mart συμφερόντων της οικογένειας Σκλαβενίτη και του Λεωνίδα Θεόκλητου φέρεται να είναι αυτή τη στιγμή η μόνη που έμεινε στην κούρσα διεκδίκησης της ENA Food τουλάχιστον όσον αφορά τους δυνητικά ενδιαφερόμενους από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Η The Mart με 13 καταστήματα σε Κηφισό, Παλλήνη και Αργυρούπολη στην Αττική, Ηράκλειο και Χανιά στην Κρήτη, Εγνατία και Ιωνία στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε Βόλο, Πάτρα, Ξάνθη, Λάρισα, Καλαμάτα και Ιωάννινα, έχει προγραμματίσει για εφέτος επενδύσεις της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν την κατασκευή Κέντρου Διανομής στον Ταύρο Αττικής συνολικής επιφανείας 22.000 τ.μ., το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, όπως και την έναρξη κατασκευής νέου καταστήματος στην Καλαμάτα.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του τιμήματος για την ENA Food ενώ ξεκίνησε από αρκετά χαμηλά φαίνεται ότι θα κλείσει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ποια είναι η ENA Food

Τα καταστήματα cash & carry με την επωνυμία ENA Food ξεκίνησαν να λειτουργούν σταδιακά από το έτος 1991 υπό την ιδιοκτησία των αδελφών Σπανού ως θυγατρική της εταιρείας σούπερ μάρκετ ΤΡΟΦΟ ΑΕ.

Το 2001 η ΑΒ Βασιλόπουλος εξαγόρασε την ΤΡΟΦΟ και τη θυγατρική της ENA Food, η οποία τότε διέθετε 11 καταστήματα σε Αθήνα, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Άργος, Σέρρες, Κέρκυρα, Βόλο, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Πάτρα και Λάρισα.

Στη χονδρική την εποχή εκείνη η ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ της οικογένειας Παντελιάδη είχε 19 καταστήματα cash & carry, ενώ 5 καταστήματα της ίδιας κατηγορίας ανήκαν στην αλυσίδα ΜΑΚΡΟ ΑΕΕ, νυν The Mart, που τότε ήταν γερμανικής ιδιοκτησίας.

Η αλυσίδα χονδρικής ΕΝΑ, όπου απασχολούνται περισσότερα από 300 άτομα, διατηρεί σήμερα δίκτυο 14 καταστημάτων από 1.500 έως 4.000 τ.μ. σε Αθήνα, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Άργος, Σέρρες, Κέρκυρα, Βόλο, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Καρδίτσα και Χίο. Ας σημειωθεί ότι τα 4 τελευταία καταστήματα άνοιξαν πολύ μετά την εξαγορά της ΤΡΟΦΟ από την ελληνική θυγατρική του ολλανδο-βελγικού ομίλου.

Οι ανατροπές

Αν και σε πρώτη ανάγνωση η πώληση της ENA Food θα φέρει ανακατατάξεις στην αγορά της οργανωμένης χονδρικής, η αξία της οποίας εμφανίζει σταθερότητα και περιστρέφεται στο 1,1 – 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς αμφιβολία η μετατόπιση τζίρου 100 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της ΑΒ Βασιλόπουλος προς τον ανταγωνισμό αλλάζει τους συσχετισμούς και στο σύνολο της αγοράς. Ειδικά μάλιστα όταν Ολλανδοί και Γερμανοί (σ.σ. Lidl) «παλεύουν» με κάθε μέσο για τη θέση κάτω από τον πρωτοπόρο Σκλαβενίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος υπό τον Νίκο Λαβίδα μέσω αλλαγών στο λειτουργικό της μοντέλο επιχειρεί να γυρίσει το «παιχνίδι» και να επανακτήσει το μερίδιο που έχει χάσει τα τελευταία 5-6 χρόνια στην οργανωμένη λιανική τροφίμων, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την κερδοφορία της σε μακροπρόθεσμη βάση. Προφανώς για να το πετύχει αυτό πρέπει να εξασφαλίσει ρυθμούς ανάπτυξης ταχύτερους του μέσου επιπέδου της αγοράς.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση πέραν των διαρκών επενδύσεων στις τιμές (προσφορές, επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές, ανάπτυξη ιδιωτικής ετικέτας κ.λπ.), το «όπλο» των εξαγορών φαίνεται ότι παραμένει στο τραπέζι.

Μάλιστα στην αγορά ακούγεται πως η ΑΒ Βασιλόπουλος «τα έχει βρει» με περιφερειακή αλυσίδα και ενδεχομένως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Πηγή: ot.gr

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More