Monday, December 23, 2024
Home » Σε φάση ξεκαθαρίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα δύο στρατόπεδα

Σε φάση ξεκαθαρίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα δύο στρατόπεδα

0 comments

Η κατεύθυνση και οι προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να είναι το μεγάλο ζητούμενο στην Κουμουνδούρου εν όψει των κρίσιμων συνεδριάσεων της περιόδου μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ψάχνεται εν μέσω θέρους και υπό τη σκιά των παρασκηνιακών αντιδράσεων στελεχών του για τις πολυήμερες διακοπές του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος πάντως επέστρεψε και σχεδιάζει ήδη την αντεπίθεσή του, αν και είναι αβέβαιη η επιτυχία της.

Η Κεντρική Επιτροπή (το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου) και το καταστατικό συνέδριο (το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου, που συμπίπτει με τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠαΣοΚ) είναι δύο κρίσιμοι σταθμοί για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και το ερώτημα είναι εάν θα επέλθει νέα διάσπαση πριν από το συνέδριο ή κατά τις ημέρες διεξαγωγής του.

Οι ομάδες όμως οργανώνονται, συζητούν και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους εν μέσω μιας σημαντικής υπαρξιακής κρίσης του κόμματος που όμοιά της δεν έχει αναδειχθεί χρόνια τώρα. Η διαδικτυακή σύναξη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας της ομάδας των «87», που αποκαλείται και «μπλοκ Τσίπρα», στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 μέλη, βουλευτές και στελέχη από όλη την Ελλάδα, ήταν μια χαρακτηριστική κίνηση που δείχνει ότι οι ομάδες συντονίζονται για την ώρα της μεγάλης αναμέτρησης. Εκεί εκφράστηκε σοβαρός προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μένει να φανεί κατά πόσο θα γίνουν κινήσεις είτε εξόδου από το κόμμα είτε και αμφισβήτησης του Στ. Κασσελάκη.

Στο παρασκήνιο καλλιεργείται το κλίμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει σε φάση τελικού ξεκαθαρίσματος, όπου θα φανεί κατά πόσο ο κ. Κασσελάκης παραμένει ισχυρός ή έχει απολέσει τις συμμαχίες του και χάνει δυνάμεις, στοιχεία που θα του δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα για το μέλλον του ακόμα και στην καρέκλα του προέδρου.

Τα δύο στρατόπεδα

Εν όψει των εσωκομματικών μαχών που έρχονται, στην Κουμουνδούρου αναδεικνύονται δύο κόσμοι, δύο κοσμοθεωρίες, δύο διαφορετικές αντιλήψεις, δύο στρατόπεδα: από τη μία βρίσκονται οι λεγόμενοι «κασσελίστας», οι σκληροί υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, και από την άλλη πλευρά όσοι αντιδρούν στις επιλογές τους με επίκεντρο πλέον τους «87» που έχουν δυναμική παρουσία.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», αν και εν μέσω θέρους, έχουν γίνει αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ κορυφαίων στελεχών με επίκεντρο τις εξελίξεις στο κόμμα και με κυρίαρχο το εξής ερώτημα: Και τι κάνουμε τώρα; Πρέπει και πότε να αμφισβητηθεί ο Στ. Κασσελάκης; Ποια θα είναι η εναλλακτική επιλογή; Τι κάνουμε εάν δεν περάσει η γραμμή μας: Μένουμε και συνεχίζεται ο πόλεμος φθοράς ή φεύγουμε; Ενιαία γραμμή δεν υπήρξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», κάτι που έγινε και στη διαδικτυακή σύναξη των «87» προ ημερών.

Επί της ουσίας υπάρχει αδυναμία για ενιαία στρατηγική, αν και οι μυημένοι λένε πως αυτό θα ξεπεραστεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο και θα γίνουν οι κινήσεις που πρέπει ώστε να υπάρξει πλαίσιο συγκεκριμένο και να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη.

Στην πεπατημένη

Ο κ. Κασσελάκης, αντιλαμβανόμενος αυτή την αδυναμία, κάτι που το βλέπει έντονα και στις κομματικές συνάξεις, αναμένεται να ακολουθήσει την πεπατημένη εάν προκληθεί και να κάνει ό,τι και στο τελευταίο συνέδριο: θα θέσει ευθέως ο ίδιος το ερώτημα. Επί της ουσίας, θα ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη να «δηλώσουν» στήριξη στην ηγεσία του και εκεί θα φανεί κατά πόσο έχει τη δυνατότητα να επιβληθεί.

Μέχρι στιγμής οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκοί για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά κρίνονται από τη στάση που θα κρατήσουν πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς, που έχει επιρροή σε μέλη της ΚΕ, και η Ρένα Δούρου, που επίσης διατηρεί μεγάλο κύκλο συνομιλητών και υποστηρικτών και μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία διάθεση αμφισβήτησης του Στ. Κασσελάκη, αλλά αντιθέτως τον στηρίζουν.

Κρίσιμος παράγοντας είναι ο Παύλος Πολάκης, η στάση του οποίου είναι καθοριστική. Ο κρητικός πολιτικός, αν και οι «87» το έθεσαν ευθέως, δεν διεγράφη από το κόμμα – εν αντιθέσει με τον Χρήστρο Σπίρτζη που φαίνεται πως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – και εν όψει του συνεδρίου πιθανότατα θα επιστρέψει και εκεί θα έχει σημασία η τοποθέτησή του. Ο Στέφανος Κασσελάκης, εξάλλου, τον έχει ανάγκη ως βασικό στήριγμα σε μια αναμέτρηση που ίσως δεν θα έχει αύριο!

Οι «κασσελίστας»

Ο πρόεδρος του κόμματος σε αυτή την αναμέτρηση έχει αρκετούς υποστηρικτές στην ΚΟ και σημαντικό αριθμό μελών στην ΚΕ. Στηρίζεται στους βουλευτές Ευάγγελο Αποστολάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργο Καραμέρο, Πέτρο Παππά, Γιώργο Γαβρήλο, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου κ.ά., ενώ κοντά στην προεδρική ομάδα, με αυτονομία όμως, είναι και η Νίνα Κασιμάτη. Στηρίγματα έχει τους πρώην βουλευτές Γιάννη Μπουρνού, Θανάση Οικονόμου και Θάνο Μωραΐτη, που είναι και διευθυντής της ΚΟ, αλλά και τον Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του γραφείου του, την εκπρόσωπο του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Παυσανία Παπαγεωργίου, τον ευρωβουλευτή Νίκο Παππά, τη νυν γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, τον πρώην γραμματέα Πάνο Ρήγα κ.ά. Και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αυτή τη στιγμή έχει τον έλεγχο του 60% της ΚΕ αλλά και της ΚΟ.

Οι «αντικασσελίστας»

Σε αυτή την ομάδα, που έχει πλέον τη διάθεση να αμφισβητήσει ευθέως τον Στ. Κασσελάκη, υπάρχουν πρόσωπα που έχουν στενή επαφή και τακτική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα με ό,τι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα, αν και ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει πως ουδείς μιλάει εξ ονόματός του. Αυτά είναι η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η αδελφή του Ζανέτ Τσίπρα.

Στην ομάδα δεν είναι ο επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, αλλά διατηρεί άριστη επικοινωνία με βασικά της στελέχη και το ενδιαφέρον είναι πως η προεδρική ομάδα τον έχει στη… γωνία εσχάτως και δεν αποκλείεται να γίνει αντικατάστασή του μετά τη ΔΕΘ. Στη λίστα είναι ο πρώτος ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, ο Γιώργος Τσίπρας, ο πρώην γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια Θύμιος Γεωργόπουλος, που είχε και τη μεγάλη αντιπαράθεση με τον Στ. Κασσελάκη για τα οικονομικά του κόμματος, οι πρώην βουλευτές Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας, Μαρία Ρεπούση κ.ά.

Η κρίσιμη πεντάδα

Στην ομάδα των «87», οι οποίοι περιμένουν το νεύμα του κ. Τσίπρα εάν θελήσει να κάνει την κίνηση, ανήκουν επτά βουλευτές, χωρίς να υπολογίζεται ο Σ. Φάμελλος: Η Αθηνά Λινού, για την οποία έγινε μεγάλη σύγκρουση εσχάτως με την επίθεση εναντίον της από τον Π. Πολάκη, ο Μίλτος Ζαμπάρας, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Ολγα Γεροβασίλη, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Γιαννούλης. Εάν αποχωρήσουν πέντε βουλευτές (άποψη που εκφράστηκε στη σύναξη των «87» αλλά δεν αποφασίστηκε ως κίνηση), τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνει το ΠαΣοΚ.

Υπάρχουν πληροφορίες, πάντως, ότι ο αριθμός των βουλευτών που αντιδρούν στις κινήσεις Κασσελάκη έχει ανέβει σε 12-15. Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη έγινε και νέα διαδικτυακή σύσκεψη των «87» και εκεί αποφασίστηκε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούν μεθοδεύσεις για τη διαγραφή του Χρ. Σπίρτζη και να βρεθεί άμεσα λύση στις μισθοδοσίες των εργαζομένων σε «Αυγή» και Κόκκινο.

Τέλος, επικοινωνία με τους βουλευτές και κυρίως με τους «87» έχει και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα (Αντώνης Κοτσακάς, Χάρης Τσιόκας και Γιάννης Μπουλέκος, που υπογράφει τα κείμενα των «87», κ.ά.) με ό,τι αυτό σημαίνει για τους συσχετισμούς.

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00