Στους ρυθμούς των Ρίχτερ συνεχίζουν να «χορεύουν» οι Κυκλάδες για ακόμη ένα εικοσιτετράωρομε τους σεισμούς να είναι ασταμάτητοι και να προκαλούν ανησυχία κυρίως τους κατοίκους της Σαντορίνης, οι οποίοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν το νησί με κάθε μέσο. Ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε το Σάββατο (8/2) ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 11 το πρωί στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Λίγη ώρα νωρίτερα οι σεισμογράφοι κατέγραφαν 4,6 Ρίχτερ στο ίδιο σημείο. Στις 19.15, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 26 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.
Όπως διατυπώθηκε από τα μέλη των δύο Επιτροπών που συνεδρίασαν σήμερα (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5.2)
Τι λένε οι ειδικοί για τους νέους σεισμούς
«Τα μεγέθη ήταν λίγο μικρότερα τις τελευταίες δύο ημέρες αλλά πάλι σήμερα είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς και αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά της ακολουθίας. Παραμένει μια ακολουθία που έχει αρκετούς ενδιάμεσους σεισμούς. Οι κάτοικοι τους καταλαβαίνουν, να μην περιμένουμε δραματικές εξελίξεις μέρα με τη μέρα», είπε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
Το σενάριο της σμηνοσειράς παραμένει στο τραπέζι οι επιστήμονες ωστόσο θεωρούν πως θα έχουν πιο ασφαλή δεδομένα τις επόμενες ημέρες. «Παρατηρώ ότι ο ρυθμός σεισμικότητας είναι σταθερός με τάσεις μειωτικές. Αυτό το θεωρώ ότι είναι προς την καλή εξέλιξη και σήμερα είχαμε ένα 4,9 που σημαίνει ότι δεν έχουμε μπει στο στάδιο της αποκλιμάκωσης, είμαστε ακόμη μέσα στη σμηνοσειρά», είπε ο Δόκτωρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
«Δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουμε τελικά μια σμηνοσειρά. Η σεισμικότητα γενικά διατηρεί τους ρυθμούς της και ως προς τη συχνότητα και ως προς τα μεγέθη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι πιθανότητες για κάποιο ακραίο σενάριο έχουν μειωθεί», είπε οΒασίλης Καραστάθης, διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Αν πράγματι συνεχιστούν οι σεισμοί τότε το ηφαίστειο κινδυνεύει να υποστεί έκρηξη , όσο μειώνονται οι σεισμοί σημαίνει ότι το ηφαίστειο εκτονώνεται ως προς τις συνθήκες του», είπε ο Αβραάμ, Ζελελίδης, καθηγητής τμήματος Γεωλογίας πανεπιστημίου Πάτρας.
Νέοι φορητοί σεισμογράφοι στον βυθό της Καλντέρας
Παράλληλα, οι επιστήμονες εγκατέστησαν σήμερα ένα νέο σεισμολογικό σταθμό στο νότιο τμήμα της Θηρασιάς ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, τη Δευτέρα ομάδα επιστημόνων ξεκινούν επιχείρηση στην θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας για την ανέλκυση των σεισμογράφων που έχουν καταγράψει στοιχεία αλλά και την τοποθέτηση δύο νέων υποθαλάσσιων σεισμογράφων. Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν 8 σεισμογράφοι την Άνυδρο.
Kλειστά έως 14 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό
Kλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 θα παραμείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Παράλληλα, όπως διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών, η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), την οποία συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού και μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ).
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οι πολίτες θα πρέπει:
– Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κ.λπ.) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.
Πηγή: To Vima