Thursday, December 19, 2024
Home » Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η πρώτη υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η πρώτη υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

0 comments

«Δεν υπάρχει ανεξάντλητη πηγή χρημάτων. Γνωρίζω το μέγεθος της πρόκλησης που κληρονομώ». Με αυτά τα λόγια -μιλώντας στο BBC- η νέα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς, έδωσε το στίγμα της για την πολιτική που θα ακολουθήσει, προσθέτοντας ότι κληρονομεί μια εξαθλιωμένη οικονομία από τους Συντηρητικούς.

Και συνέχισε: «Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα είναι η ψυχή μιας επιτυχημένης οικονομίας. Πρέπει να ξεκλειδώσουμε τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα», είπε.

«Είναι τιμή της ζωής μου που διορίστηκα υπουργός Οικονομικών. Η οικονομική ανάπτυξη ήταν η αποστολή του Εργατικού Κόμματος. Είναι πλέον εθνική αποστολή. Ας πιάσουμε δουλειά» γράφει σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter). Και προσθέτει μεταξύ άλλων: [ο διορισμός μου] έρχεται ως μια ιστορική υπευθυνότητα, καθώς είμαι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών.

«Σε κάθε νεαρό κορίτσι και κάθε γυναίκα που το διαβάζει αυτό, ας τους δείξει το σήμερα ότι δεν θα πρέπει να έχετε όρια στις φιλοδοξίες σας».

Η Ρέιτσελ Ριβς γράφει ιστορία

Η Ρέιτσελ Ριβς γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, φέρνοντας μαζί της μια σημαντική υπόσχεση για αλλαγή στη χάραξη οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στο υψηλότερο επίπεδο.

To συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο υπάρχει τα τελευταία 800 χρόνια και μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά ανδρική υπόθεση.

Άλλοι βασικοί ρόλοι στη χάραξη οικονομικής πολιτικής που δεν έχουν ακόμη αναληφθεί από μια γυναίκα περιλαμβάνουν τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και τον πρώτο μόνιμο γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι πρώτες κινήσεις

Η βασική φιλοδοξία του Εργατικού Κόμματος για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η οικονομική ανάπτυξη και η Ριβς, είναι πιθανό να δείξει περισσότερη ενσυναίσθηση στην κατανόηση του ζωτικού ρόλου των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και της συμβολής τους στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ως η πρώτη γυναίκα στον αριθμό 11, θα έχει την ευκαιρία να επηρεάσει, μέσω πολιτικής και παρεμβάσεων, την υποστήριξη που χρειάζονται οι γυναίκες για να ενσωματωθούν πλήρως στο εργατικό δυναμικό, καθώς και να εξισορροπήσει τις οικογενειακές και τις ευθύνες φροντίδας.

Έχει ήδη δηλώσει ότι είναι καθήκον της να προωθήσει την πρόοδο για τις γυναίκες και να κλείσει το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων , το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 14,3% . Επιπλέον, θέλει να κάνει την ευέλικτη εργασία κανόνα .

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της υπογράμμισε πολλές φορές πώς οι γυναίκες με επιρροή των Εργατικών όπως η Barbara Castle, η Harriet Harman και η Ellen Wilkinson την ενέπνευσαν να συνεχίσει να αγωνίζεται για ίσες αμοιβές και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες και άλλες ευάλωτες ομάδες.

Τα βιβλία της

Το κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να αποκτήσει μια γεύση για τις επιρροές της Ριβς από το βιβλίο της του 2023 «The Women Who Made Modern Economics».

Το βιβλίο δημοσιεύτηκε όταν ήταν σκιώδης υπουργός των Εργατικών, και η η Ριβς συνέπλεξε τις ιστορίες και τις συνεισφορές γυναικών οικονομολόγων με τις προσωπικές της εμπειρίες και την πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Στο βιβλίο προβάλλει ένα ισχυρό επιχείρημα για τις αλλαγές που θα πρέπει να φέρουν οι Εργατικοί –και η ίδια– εάν στοχεύουν να βελτιώσουν τη ζωή και το μέλλον των βρετανικών οικογενειών. Το βιβλίο πραγματεύεται την επίμονη ανισότητα των φύλων στους οικονομικούς ρόλους, τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή στην πολιτική και οικονομική εκπροσώπηση.

Η Reeves είχε δηλώσει για τις προθέσεις της πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου: «Σκεφτόμουν την εποχή των σπουδών μου και το μόνο που μπορώ να θυμηθώ είναι μόνο ένα εγχειρίδιο το οποίο είχε γράψει μια γυναίκα μαζί με άλλους. Δεν θυμάμαι να μαθαίνω για καμία θεωρία από κάποια γυναίκα οικονομολόγο και αναρωτιόμουν, τις απέκλεισαν από την ιστορία ή απλά δεν υπήρχαν»;

Πριν από αυτό η Reeves είχε εκδώσει ένα βιβλίο για τις γυναίκες βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου που άλλαξαν την πολιτική και πλέον έχει στα χέρια της την ευκαιρία να συγκαταλεχθεί και επίσημα σε αυτές. Η ορκωμοσία της αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Ποια είναι η Ρέιτσελ Ριβς

Ο Ρέιτσελ Ριβς γεννήθηκε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο το 1979, λίγους μόλις μήνες πριν η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνει πρωθυπουργός σε μια εποχή τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών.

Οι γονείς της ήταν και οι δύο δάσκαλοι και την έχουν περιγράψει ως ένα τολμηρό παιδί. Οι γονείς της χώρισαν όταν πήγαινε στο δημοτικό σχολείο και εκείνη και η αδερφή της Έλι, επίσης βουλευτής των Εργατικών, μεταφέρθηκαν σε χωριστά σπίτια.

Κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, οι αδερφές περνούσαν χρόνο με τον παππού και τη γιαγιά τους στην πόλη Kettering του Northamptonshire.

Πρωταθλήτρια στο σκάκι

Η Ρέιτσελ Ριβς έπαιζε σκάκι από μικρή, με τον πατέρα της να της μαθαίνει τις βασικές κινήσεις. Μέχρι τη στιγμή που πήγαινε στο γυμνάσιο, ήταν εθνική πρωταθλήτρια.

Επίσης δυνατή στο φλάουτο, πήρε το μουσικό της GCSE ένα χρόνο νωρίτερα στο Beckenham’s Cator Park School for Girls. Συνέχισε τις σπουδές της στη Φιλοσοφία, την Πολιτική και τα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μετά την αποφοίτησή της, ανέλαβε καθήκοντα οικονομολόγου στην Τράπεζα της Αγγλίας. Εργάστηκε στο γραφείο της κεντρικής τράπεζας για την Ιαπωνία, εξετάζοντας τις προσπάθειες της χώρας να βγει από τη στασιμότητα τη δεκαετία του 1990.

Κατά τη διάρκεια μιας απόσπασης στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσιγκτον, γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Νίκολας Τζόισι, ο οποίος είχε περάσει χρόνο ως κριτικός κινηματογράφου για εφημερίδες και ως συγγραφέας των ομιλιών του τότε υπουργού Γκόρντον Μπράουν. Έχουν δύο παιδιά.

Το 2010 εξελέγη βουλευτής, μετακόμισε στο Λιντς και εργάστηκε στην τράπεζα Halifax της Σκωτίας.

Της απονεμήθηκαν αρκετοί βασικοί σκιώδεις ρόλοι και, σύμφωνα με την πολιτική αρθρογράφο Ρέιτσελ Σιλβέστερ, «θεωρήθηκε από την αρχή ως κάποια που έπρεπε να προωθηθεί».

Τα Securonomics της Ρέιτσελ Ριβς

Από το 2022, ο Reeves έχει τηρήσει τη «σύγχρονη οικονομία από την πλευρά της προσφοράς», μια οικονομική πολιτική που επικεντρώνεται στις υποδομές, την εκπαίδευση και την προσφορά εργασίας, απορρίπτοντας τις φορολογικές περικοπές και την απορρύθμιση.

Τον Μάιο του 2023, η Ριβς επινόησε τον όρο «securonomics» για να περιγράψει την εκδοχή αυτής της οικονομικής πολιτικής, αρχικά σε μια δημόσια ομιλία στο Peterson Institute for International Economics .

Είναι σε μεγάλο βαθμό εμπνευσμένο από την οικονομική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , ιδιαίτερα από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού .

Τα Securonomics βασίζονται στην πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση απέτυχε να επιτύχει τους δηλωμένους στόχους της και ότι οι οικονομίες του δυτικού κόσμου θα πρέπει να προσαρμοστούν . Αυτό συνεπάγεται ένα παραγωγικό «ενεργό κράτος» που θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς , την ενίσχυση της παραγωγής και τη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής, ισχυρότερες αλυσίδες εφοδιασμού και περισσότερη οικονομική συνεργασία με διεθνείς συμμάχους.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times τον Μάιο του 2023, η Ριβς είχε πει ότι τα χρηματοοικονομικά πρέπει να βασίζονται στον «βράχο της δημοσιονομικής ευθύνης».

«Καπνιστός σολομός και ομελέτα»

Η Ριβς έχει πει ότι το κόμμα της θα κληρονομήσει τη χειρότερη οικονομική κατάσταση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεσμεύτηκε να αποδεχτεί τους ίδιους δημοσιονομικούς κανόνες που χρησιμοποιούσαν οι Συντηρητικοί: ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δανείζεται άλλα μετρητά για καθημερινές δαπάνες και να δείξει ότι μειώνει το χρέος της χώρας εντός πέντε ετών.

Ενόψει των γενικών εκλογών, το κόμμα έθεσε σχέδια για ένα Εθνικό Ταμείο Πλούτου, το οποίος προβλέπει τη συγκέντρωση 7 δισ. £ για να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε πράσινους τομείς, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την οικονομία με τη σειρά της.

Μεγάλο στοίχημα για τη Ριβς και τους συνεργάτες της είναι να εμπλακούν ενεργά σε αυτό που έχει ονομαστεί επίθεση «καπνιστός σολομός και ομελέτα» που προβλέπει συναντήσεις για πρωινό με ανώτερους επιχειρηματικούς ηγέτες.

Η Ριβς έχει παραδεχθεί ότι θα ζητήσει από τους συνεργάτες της, αν περισσεύουν πολυτελή αρτοσκευάσματα κι άλλα εδέσματα, να λάβουν την άδεια από τους οικοδεσπότες να πάρουν μαζί τους να τα υπολείμματα για τους συναδέλφους τους στο γραφείο.

Τα χρόνια της λιτότητας

Από το 2010, όταν οι Συντηρητικοί ήρθαν στην εξουσία, πρώτα σε συνασπισμό και στη συνέχεια ως κυβερνήσεις πλειοψηφίας, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί τις συνέπειες μιας παρατεταμένης περιόδου μέτρων λιτότητας, ακρωτηριασμένων δημόσιων υπηρεσιών, Brexit, COVID, διεθνών συγκρούσεων, υψηλού πληθωρισμού και κόστους της κρίσης διαβίωσης.

Έγιναν τρεις εκλογές (το 2015, το 2017 και το 2019), πέντε πρωθυπουργοί και μια φορολογική επιβάρυνση που ήταν η υψηλότερη τα τελευταία 70 χρόνια . Η τεράστια πολιτική και οικονομική αναταραχή των τελευταίων 14 ετών συνέβαλε σε μια συντριπτική νίκη των Εργατικών με πλειοψηφία 170 εδρών.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00