Προσκλητήριο άμυνας
Η θεσμική αντίδραση απέναντι στη βία, οι παρόντες και οι απόντες.
Η μετατροπή του κοινοβουλίου σε ρινγκ με πρωταγωνιστές δυο βουλευτές της Ακρας Δεξιάς έτυχε της αυτονόητης καταδίκης από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Λιγότερο αυτονόητη ήταν η θεσμική αντίδραση της Βουλής και η άμεση ενεργοποίηση των αμυντικών εργαλείων που διαθέτει απέναντι στη βία.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι την περίοδο της κρίσης η δημοκρατία παρακολουθούσε μάλλον αμήχανη στον ναό της τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να εκτοξεύουν ύβρεις και απειλές – σε μια περίπτωση μάλιστα, κι ενώ το προεδρείο σιωπούσε, αναγκάστηκε να υψώσει τείχος προστασίας απέναντι στον τραμπουκισμό ο τότε βουλευτής Πύρρος Δήμας.
Η άμεση αντίδραση σήμερα του προέδρου της Βουλής, ο οποίος εξάντλησε κάθε μέσο που του παρέχουν οι νόμοι του κράτους τιμωρώντας πειθαρχικά τον επιτιθέμενο βουλευτή αλλά και παραπέμποντάς τον στο αυτόφωρο, έδειξε τον δρόμο.
Υπενθύμισε ότι η δημοκρατία μπορεί να ανέχεται αλλά δεν τραμπουκίζεται.
Μια υπενθύμιση πολλαπλώς χρήσιμη δεδομένου πως αμέσως μετά το θλιβερό επεισόδιο ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην πηγαίνουν στις εκκλησίες διότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τη μήνη των πιστών.
Εκτόξευσε επί της ουσίας μια απειλή, η οποία ευτυχώς και αυτή, έτυχε της άμεσης αντίδρασης και καταδίκης από το προεδρείο.
Την ίδια ώρα, φαίνεται να κερδίζεται στη Δικαιοσύνη η μάχη της νομιμότητας απέναντι στους επιγόνους της Χρυσής Αυγής. Μάχη στην οποία υπήρξαν κόμματα του δημοκρατικού τόξου που έδωσαν το «παρών».
Αλλά και κάποια που, από την εποχή των πρώτων νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες υψώθηκε ανάχωμα στη βία και τον φασισμό, έλαμψαν δια της απουσίας τους.
Σε αυτό το προσκλητήριο άμυνας θα έπρεπε να μην περισσεύει κανείς.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ