Table of Contents
Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο (από 3% τον Ιούλιο), σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ άγγιξε το 2,2% στην ευρωζώνη (από 2,6%).
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο 5ος υψηλότερος πληθωρισμός, πίσω από το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%) – και ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας ανόδου, σε ετήσια βάση. Αντίθετα, στο 2,2% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη.
Τα στοιχεία της Eurostat έρχονται να διαψεύσουν την προχθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο: «Στο επίκεντρο είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Μου δίνεται αφορμή ξεκινώντας να σχολιάσω, το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι αυξήσεις των τιμών έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Παράλληλα, φαίνεται να μην ισχύουν τα όσα λένε από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση πληθωρισμού και μείωσης ΦΠΑ, καθότι η Ισπανία που έχει εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση (ξανά) από την Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων στην ευρωζώνη διατηρήθηκε πιο ψηλά για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο 2,8% ετησίως.
Αναφορικά με τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).
Υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία
Ο εναρμονισμένος γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2% τον Αύγουστο, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.
Τα στοιχεία της Destatis έδειξαν ετήσια πτώση 5,1% στο ενεργειακό κόστος τον Αύγουστο.
Αρκετά μεγάλα γερμανικά κρατίδια είχαν αναφέρει χαλάρωση του πληθωρισμού νωρίτερα την Πέμπτη. Τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα πριν από την αναμενόμενη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρηματικές προσδοκίες της Γερμανίας διατηρήθηκαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο – αναδεικνύοντας την κατήφεια που κατακλύζει και πάλι τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά τη λήξη της ανάκαμψης στις αρχές του έτους.
Σε χαμηλό 3 ετών ο πληθωρισμός στη Γαλλία
Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία ενισχύοντας την υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια μετά από παρόμοιες επιβραδύνσεις στη Γερμανία και την Ισπανία.
Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, μετά από αύξηση 2,7% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee.
Σε χαμηλό 1 έτους στην Ισπανία
Στο πιο χαμηλό της τελευταίας χρονιάς υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Οι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η άνοδος είναι μικρότερη από τη μέση εκτίμηση του 2,5%, σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
Η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία επιβράδυνση προήλθε χάρη στη μείωση του κόστους των καυσίμων, καθώς και των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Ένας δείκτης των υποκείμενων πιέσεων που αφαιρεί τις τιμές της ενέργειας και ορισμένων τροφίμων, συγκρατήθηκε στο 2,7%.
Τα επιτόκια
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται σε κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συναντηθούν στη Φρανκφούρτη για να αποφασίσουν αν ο ηπιότερος πληθωρισμός είναι επαρκής για να τους επιτρέψει να μειώσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού μετά την πρώτη μείωση τον Ιούνιο.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι πρόσφατες τάσεις των τιμών, μαζί με την υποτονική ανάπτυξη, θα ωθήσουν την ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5% από 3,75%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Γαλλίας έκρουσε τον κώδωνα της προσοχής σε αυτό το μέτωπο, καθώς έδειξε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιταχύνθηκε στο 3,1% από 2,6% τον Ιούλιο.
Πηγή ΟΤ
Πηγή: ToVima.gr