Table of Contents
Ηταν Δεκέμβριος του 2021, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο ΠαΣοΚ, όταν ο Νίκος Αλιβιζάτος έσπευδε στο γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί. Οι κάμερες τότε δεν στράφηκαν στη μεριά του. Καθόταν μόνος του στο πλατύσκαλο της εισόδου, δίπλα από το σημείο που βρίσκονται τα κουδούνια της πολυκατοικίας των Εξαρχείων, κτιρίου που στέγαζε εκείνη την εποχή το στρατηγείο του νέου προέδρου. Ο κ. καθηγητής είχε επιλέξει να περιμένει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε ένα σημείο που είχε σκιά, ήταν σκοτεινό και τα φώτα ήταν μακριά από αυτόν.
Τρία χρόνια μετά, και πριν ξεκινήσει η νέα εσωκομματική σύγκρουση, τα φώτα ή μάλλον οι προβολείς έπεσαν στον Νίκο Αλιβιζάτο. Οχι όμως επειδή το επέλεξε εκείνος. Αλλά γιατί η υποψήφια πλέον Αννα Διαμαντοπούλου επανέφερε στο προσκήνιο μια δική του πρόταση. Μια πρόταση επί της διαδικασίας που με τον τρόπο που αρχικά παρουσιάστηκε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Αμφισβήτηση
Με τοποθέτησή της στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA η κύρια Διαμαντοπούλου ζήτησε να υπάρξουν «δικαστικοί αντιπρόσωποι» στα εκλογικά κέντρα την ημέρα της εσωκομματικής διαδικασίας. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σήκωσαν αμέσως το γάντι και ανέφεραν πως με αυτή την πρόταση υπάρχει αμφισβήτηση της διαδικασίας. Οπως έλεγαν, «η κυρία Διαμαντοπούλου οφείλει να ξεκαθαρίσει τι εννοεί. Ουσιαστικά θέτει θέμα εμπιστοσύνης, νομιμοποίησης όλων των εκλογικών αποτελεσμάτων εδώ και χρόνια, ίσως και νοθείας». Λίγες ώρες αργότερα, με παρέμβασή της η κυρία Διαμαντοπούλου θα εξηγούσε πως η πρόταση αφορά «εθελοντές δικηγόρους» και πως δεν πρόκειται για νέα πρόταση, αλλά για μια παλαιότερη του καθηγητή Αλιβιζάτου. Παρά τη διευκρίνιση, οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι επιμένουν: «Αλλο να ζητείς δικαστικούς αντιπροσώπους και άλλο να ζητείς εθελοντές δικηγόρους, που υπήρξαν και το 2021 στα εκλογικά κέντρα, όπου υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Εχει τεράστια διαφορά» λένε.
Η επόμενη ημέρα
Επιμένουν ωστόσο και από το στρατόπεδο Διαμαντοπούλου. «Η εκτίμησή μας είναι πως η προσέλευση στις κάλπες θα είναι μαζική» σημείωνε συνεργάτης της στο «Βήμα». «Εκείνη την ημέρα που θα υπάρχει η πίεση του κόσμου στα εκλογικά τμήματα, καλό είναι να υπάρχουν εθελοντές δικηγόροι που θα βοηθήσουν τη διαδικασία. Η Αννα Διαμαντοπούλου δεν αμφισβητεί τη διαδικασία, αλλά θεωρεί με την πρόταση αυτή πως τη διευκολύνει. Επίσης, αυτή η διαδικασία του Οκτωβρίου αποτελεί προανάκρουσμα της επόμενης ημέρας για το ΠαΣοΚ και η ίδια θέλει να διασφαλιστεί τόσο η διαδικασία όσο όμως και η ομαλή επόμενη ημέρα» κατέληξε.
Περιοδείες
Την ίδια ώρα, χωρίς να αντιμετωπίζει οργανωτικά προβλήματα και χωρίς να έχει το άγχος των υπογραφών, ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει τις περιοδείες του. Μέσα σε μία εβδομάδα βρέθηκε στη Θεσσαλία όπου ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα για τα έργα που πρέπει να γίνουν και να βοηθήσουν στην ανάταξη της πληγείσας περιοχής από την κακοκαιρία «Daniel». Στη συνέχεια μετέβη στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 ετών από την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων. Εκεί συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ έδωσε το «παρών» στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών.
Σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων και επαφών με κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σε δημόσιες τοποθετήσεις του συνεχίζει να αναδεικνύει θέματα με κοινωνικό πρόσημο που πλήττουν το προφίλ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ όσον αφορά τα εσωτερικά του κόμματος, συνεργάτες του διαμηνύουν πως «στις εκλογές ο κόσμος του ΠαΣοΚ θα αξιολογήσει την αξιοπιστία, τη συνέπεια και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να ξανακάνει το ΠαΣοΚ αξιόμαχο αντίπαλο της συντηρητικής παράταξης».
Στο στρατόπεδο του Χάρη Δούκα υπάρχει ικανοποίηση για τη συμπλήρωση των 5.000 υπογραφών. Συνεργάτες του στέκονται στο γεγονός πως από τις περιοδείες που κάνει ανά την Ελλάδα υπάρχουν θετικά μηνύματα από τον κόσμο. «Τελειώνει μια συγκέντρωση και όσοι την παρακολούθησαν μένουν εκεί για να μιλήσουν μαζί του» ανέφερε στο «Βήμα» στενός του συνεργάτης και συνέχισε αναφέροντας πως «αυτή η επαφή αποτελεί δηλωτικό στοιχείο της ανάγκης που έχει ο κόσμος για επικοινωνία, της δίψας του για επαφή με τα στελέχη. Παράλληλα βλέπουμε πως υπάρχει προσμονή για ένα μεγάλο ΠαΣοΚ».
Ανοιχτό κόμμα
Ικανοποίηση υπάρχει και στο στρατόπεδο του Παύλου Γερουλάνου τόσο για την οργανωτική του πορεία όσο και για το επικοινωνιακό σκέλος. Ο κ. Γερουλάνος επιστρέφει από τη Θεσσαλονίκη με χαμόγελα καθώς πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με πάνω από 80 στελέχη της τοπικής κοινωνίας σε καλό κλίμα. Αυτό το ταξίδι ήταν το δεύτερο στην ίδια πόλη μέσα σε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις μίλησε για ένα ενωτικό και ανοιχτό κόμμα που θα μπορέσει να δώσει ένα σχέδιο για την Ελλάδα της επομένης δεκαετίας. Από το επιτελείο τονίζουν πως αυτό το σχέδιο το συζητεί με τον κόσμο που έρχεται σε επαφή στις περιοδείες του, προκειμένου να το συνθέσει και να το συνδιαμορφώσει μαζί του.
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε και ο Μιχάλης Κατρίνης, το οποίον πολυάριθμα στελέχη της νεότερης γενιάς ακολουθούν και μαζεύουν υπογραφές. Οι υπογραφές, όπως τονίζουν από το επιτελείο του, «είναι σε καλό δρόμο, όμως αυτό που προέχει σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία είναι να μιλήσουμε πολιτικά». Ο κ. Κατρίνης στέκεται στα καρτέλ που υπάρχουν στην αγορά και «σηκώνει» αρκετά τα θέματα της ενέργειας, πραγματοποιώντας συχνές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου προκειμένου να κάνει συναντήσεις με υποστηρικτές της. Την αυτόνομη πορεία του ΠαΣοΚ που θα το καταστήσει αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή αναδεικνύει η Μιλένα Αποστολάκη μέσα από τηλεοπτικές της συνεντεύξεις.
Η διαδικασία
Στην πρώτη τρίωρη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, του οργάνου που είναι υπεύθυνο για την πιστή τήρηση του Καταστατικού, που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στη Χαριλάου Τρικούπη, αποφασίστηκε πως η διαδικασία των εκλογών θα είναι ίδια σε όλα της τα σημεία με αυτή του 2021. Συμφωνήθηκε πως οι υποψήφιοι, για να δουν τα ονόματά τους στο ψηφοδέλτιο της 6ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να συγκεντρώσουν 5.000 υπογραφές μελών ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Εντονη αντιπαράθεση δεν υπήρχε κατά τη συνεδρίαση, ωστόσο φάνηκε με αρκετές αφορμές πως ο Χρήστος Τσούνης από τη μεριά του Νίκου Ανδρουλάκη και ο Παντελής Καμάς από πλευράς Χάρη Δούκα θα είναι τα πρόσωπα της επιτροπής που θα πρωταγωνιστήσουν στις επόμενες συνεδριάσεις.
Πηγή: To Vima