Friday, September 20, 2024
Home » Ο «θόρυβος» των 11 της ΝΔ και η «αναχωρητική» τάση, βουνό τα σκάνδαλα, δεν χάνει το ΕΒΕΑ ο Μπρατάκος και μια μεταγραφή

Ο «θόρυβος» των 11 της ΝΔ και η «αναχωρητική» τάση, βουνό τα σκάνδαλα, δεν χάνει το ΕΒΕΑ ο Μπρατάκος και μια μεταγραφή

0 comments

19.09.2024 | 07:00 Ο «θόρυβος»

Αφού δεν υπάρχει αντιπολίτευση, είπαν στο κυβερνών κόμμα να κάνουν λίγο θόρυβο.

Δεν προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση λοιπόν η ερώτηση που έκαναν οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα “κόκκινα δάνεια”.

Δεν λέω ότι δεν είχαν δίκιο, αλλά αλλού τελικά κρύφτηκε ο «Διάβολος».

Δείτε λίγο τους “11”

Απλά σας συστήνω να δείτε λίγο τους “11” που έκαναν την ερώτηση.

Ίσως δείτε και μια “παραφωνία” που ενδεχομένως να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, η εντολή που έχει δοθεί είναι να σταματήσουν λίγο οι γκρίνιες εσωκομματικά. Τα εν οίκω… μη εν δήμω.

Τίποτα δεν αποκλείεται…

Αυτό το συμμάζεμα πάντως θα έχει και τα θύματα…

Κανείς δεν θέλει βέβαια να είναι απέναντι, γι’ αυτό και αν στοιχημάτιζα μια κυβερνητική αλλαγή, για λόγους καθαρά επιθυμίας του ανδρός, θα κοίταγα προς Πειραιά πλευρά.

Υπάρχει εκεί μια… αναχωρητική, ας το πω, τάση.

Πυκνώνουν τα σκάνδαλα

Έχετε παρατηρήσει τελευταία ότι πυκνώνουν λίγο τα σκάνδαλα που ανακαλύπτουν οι αρχές ε;

Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι παραβατικές συμπεριφορές με το Δημόσιο χρήμα. Αυτά που ανακαλύπτονται είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Μετά το σκάνδαλο του ΕΟΠΥΥ και τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων, πλέον ερευνώνται άλλα 140 άτομα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Είναι και ένας παράγοντας ποδοσφαίρου μέσα. Όχι άγνωστος στις αρχές, όπως μαθαίνω, ούτε και στους κύκλους της Super League 2.

Ούτε και στους κύκλους ορισμένων εισηγμένων… στον κατασκευαστικό κλάδο.

Οι αρχές τον ξέρουν

Βέβαια οι αρχές τον ξέρουν. Πολύ καλά.

Τα έργα και οι ημέρες του στο χώρο της εστίασης είχαν χτυπήσει το «καμπανάκι».

Όχι μόνο στα Βόρεια που δραστηριοποιείται, αλλά και στην Πάρο.

Εξαιρετικά ονόματα

Εξαιρετικές βλέπω είναι οι υποψηφιότητες που θα κατέβουν στις εκλογές του ΕΒΕΑ το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.

Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή…

Δεν μπορείς να πεις και αδύναμο το ψηφοδέλτιο του Νίκου Σοφιανού, όταν έχει τον Μιχάλη Στασινόπουλο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τη Τζούλη Χαϊδά της Ικτίνος.

Βέβαια ο Γιάννης Μπρατάκος δεν χάνει. Και όλοι το αναγνωρίζουν ήδη.

Και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε το σύνολο των επιμελητηριακών στελεχών – ψηφοφόρων.

Δεν θα δούμε δηλαδή το ντέρμπι που πιστεύουν πολλοί. Άλλωστε, το έργο στο ΕΒΕΑ χρειάζεται ικανότητες και δεξιότητες που διαθέτει ο Γιάννης Μπρατάκος.

Έχει και το know how στη συνεργασία με την κυβέρνηση.

Για το business plan…

Για τις διοικητικές αλλαγές στην Coca Cola 3E σας ενημέρωσα προχθές.

Ρώτησα όμως να μάθω για ποιο λόγο έγιναν τώρα. Μου εξήγησαν, λοιπόν, ότι στους πολυεθνικούς ομίλους οι αλλαγές στο διοικητικό επίπεδο γίνονται αυτή την περίοδο – δηλαδή τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο.

Διότι μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου κάθε χρόνου υποβάλλεται το business plan του επόμενου χρόνου.

Κι ο νέος μάνατζερ πρέπει να το σχεδιάσει ο ίδιος – για να είναι φυσικά υπεύθυνος γι΄ αυτό. Δεν μπορεί να «τρέξει» το business plan του προκατόχου του.

Έτσι είναι αυτά τα πράγματα….

Και ανατιμήσεις

Τώρα η αγορά των αναψυκτικών φέτος πήγε καλά. Μέχρι πολύ καλά.

Κι οι εταιρείες του κλάδου έκαναν και ανατιμήσεις. Δικαιολογημένες.

Διότι οι καταστροφές στη Βραζιλία «χτύπησαν» την παραγωγή των εσπεριδοειδών – είναι γνωστό ότι η πρώτη ύλη για την παραγωγή πχ της πορτοκαλάδας έρχεται από εκεί.

Κι οι τιμές της πρώτης ύλης αυξήθηκαν πάνω από 4 φορές. Δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά.

Και πωλήσεις

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana (πρώην Iri) στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι πωλήσεις των αναψυκτικών αυξήθηκαν κατά 7,5%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις βασικές κατηγορίες της αγοράς.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Εντυπωσιακή είναι κι η αύξηση του όγκου των πωλήσεων. Αυτή αυξήθηκε κατά 5,8%!

Μου λένε όμως ότι η αύξηση των πωλήσεων της Coca Cola 3E κινήθηκε στο 12% με 13%. Σας υπενθυμίζω ότι είναι ο leader της αγοράς. Αυτά!

—-

Λειτουργία σε ασφαλές περιβάλλον…

Έχετε ακούσει ή δει το μήνυμα για τις συναλλαγές στο διαδίκτυο… αυτό που λέει ότι μεταφέρεστε σε «ασφαλές περιβάλλον»;

Ε αυτό έρχεται στο μυαλό μου όταν βλέπω το τι συμβαίνει στον τραπεζικό κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Μηδέν ρίσκο… όλα εγγυημένα από το κράτος.

Από πού να αρχίσω

Τι να πρωτοπείς; Το πως μειώθηκαν κατακόρυφα τα προβληματικά δάνεια; Με εγγύηση μάλιστα στο ανώτερο τμήμα τους (το καλό), από το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή το πρόγραμμα Ηρακλής Ι και ΙΙ.

Να πω για τα προγράμματα αναβάθμισης κτηρίων;

Να πω για τα προγράμματα «Σπίτι μου»;

Και άλλα τόσα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, ή συγχρηματοδοτούνται ή ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ναι μεν, αλλά…

Εντάξει ο κλάδος πλήρωσε την δημοσιονομική κρίση της χώρας, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταθεί και στα πόδια του.

Τουλάχιστον να επιτελέσει το ρόλο του στην οικονομία. Να «τρέξει» για πελάτες και να ανεβάσει λίγο το θερμόμετρο του ανταγωνισμού.

Και το λέω έχοντας στο μυαλό και μια «γραμμή» από την πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs.

Που έλεγε ότι για τις ελληνικές τράπεζες, ο βασικός μοχλός της πιστωτικής επέκτασης θα είναι ο εταιρικός δανεισμός.

Για τα νοικοκυριά… ούτε λόγος.

Και από το 2027 θα “παίξει” και το «πρασίνισμα» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Τα ίδια είπε και η Octane

Τα ίδια περίπου είπε και η Octane, ότι η εστίαση των τραπεζών θα είναι και η επαναγορά των εξυπηρετούμενων δανείων.
Δηλαδή των επιτυχώς ρυθμισμένων (reperforming) δανείων.
Δύσκολα τα νέα δάνεια… αν δεν εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

—-

Optima bank

Αναφερόμενος στις τράπεζες να σας μεταφέρω και νέα από το μέτωπο της Optima Bank, της μοναδικής τράπεζας, να σημειώσω με μηδενικά NPLs…

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών (buyout) καταδεικνύοντας με τον πλέον μοναδικό τρόπο, όπως αναφέρουν αναλυτές, την ψήφο εμπιστοσύνης των μετοχών στην τράπεζα, η οποία θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Και σε σχέση με όσα κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες περί ενδιαφέροντος της Optima bank να αποκτήσει μετοχές σε άλλον τραπεζικό όμιλο αλλά και στις φήμες που ήθελαν το αντίστροφο, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι οι προαναφερόμενες πληροφορίες διαψεύδονται κατηγορηματικά…

—-

Νέα… «συγκέντρωση»

Βέβαια δεν είναι ο μόνος κλάδος που δείχνει να μην «αγαπάει» τον ανταγωνισμό.

Και μιλάω για την ιδιωτική εκπαίδευση, ειδικά στην «ανώτατη» βαθμίδα.

Διότι μπορεί να βλέπουμε την είσοδο funds και μεγάλων επενδυτών, αλλά ο στόχος είναι οι συγχωνεύσεις και η δημιουργία αλυσίδων.

Μόλις πριν λίγες ημέρες η Σχολή Μωραΐτη εντάχθηκε στον διεθνή όμιλο Inspired Education Group.

Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο η απόκτηση του 89% των εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα (CGS) από την Olympus Εκπαιδευτική ΑΕ, που φέρεται να ελέγχεται από εφοπλιστή.

Μάλιστα η CGS από τον Μάιο έχει προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με τη Lamda Development για την ανάπτυξη νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Ελληνικό.
«Μαζεύεται» σιγά σιγά ο κλάδος…

—-

Κουίζ

Για το τέλος σας κράτησα ένα κουίζ για γερούς λύτες, θα τολμούσα να πω:

Ποιος οικονομικός διευθυντής αφήνει τη θέση του σε μεγάλη βιομηχανία για να μετακινηθεί σε έναν «καυτό», λόγω επικαιρότητας, όμιλο…;

Ειδήσεις σήμεραΤο επόμενο «ψαλίδι» του CVC στην Ελλάδα, Παντελιάδης για efood, δυσαρέσκεια στις κατασκευαστικές και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, και τα δύσκολα για Τζιτζικώστα Τι ψάχνει ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, το ραντεβού της Hard Rock με συστημική τράπεζα, κλεψύδρα για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, η γκρίνια για «Ηρακλή» και η σκόπιμη ασάφεια για Εθνική H πίκρα στο Μαξίμου για τη Moody’s, η τιμή της Εθνικής, όταν το γάλα… υποφέρει και η ανάσα της Friesland sponsored-image19.09.2024 | 22:54 Δημοπρασία: Πόσο κοστίζει ένα ελληνικό βάζο που δημιουργήθηκε πριν… 2.600 χρόνια; 19.09.2024 | 22:39 Ιδιωτικά κεφάλαια: Βρίσκονται σε αδιέξοδο παγκοσμίως – Ψάχνουν για αποδόσεις 19.09.2024 | 22:23 Μέρντοχ: Συνεχίζεται το θρίλερ με την περιουσία του – Εξελίξεις στον οικογενειακό πόλεμο 19.09.2024 | 22:08 Fed: Τι σημαίνει για τους Αμερικανούς η πρώτη μείωση επιτοκίου 19.09.2024 | 21:52 ΟΟΣΑ: Εξακολουθεί να βλέπει δέσμευση 100% για τον παγκόσμιο φόρο 19.09.2024 | 21:38 Χρυσός: Άνοδος κοντά στα ιστορικά υψηλά για το πολύτιμο μέταλλο 19.09.2024 | 21:24 Σύμπαν: Μαύρη τρύπα εκτοξεύει τους μεγαλύτερους πίδακες που γνωρίζουμε 19.09.2024 | 21:10 Πετρέλαιο: Κοντά στο 2% η άνοδος του αμερικανικού αργού 19.09.2024 | 21:00 Ενεργειακή κρίση: Νέα φόβοι στην Ευρώπη -Το τέλος του deal Κιέβου- Μόσχας και οι δέκα γραμμές άμυνας 19.09.2024 | 20:44 ΣΥΡΙΖΑ: Καμία αλλαγή στις ημερομηνίες για τις εκλογές – Τα κριτήρια για τους υποψηφίους 19.09.2024 | 20:43 ΣΥΡΙΖΑ: Μπαρούτι μύρισε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας 19.09.2024 | 20:42 Ολυμπιακός: Νέα διευθύνουσα σύμβουλος η Εύη Κουτσαυτάκη Διαβάστε περισσότερα19.09.2024 | 14:03 Όμιλος Λάτση: Επενδύει στα αθλητικά παπούτσια born in… Greece 18.09.2024 | 07:00 Το επόμενο «ψαλίδι» του CVC στην Ελλάδα, Παντελιάδης για efood, δυσαρέσκεια στις κατασκευαστικές και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, και τα δύσκολα για Τζιτζικώστα 19.09.2024 | 07:00 Rolex: Ξεπουλάνε τα πανάκριβα ρολόγια στην Ελλάδα 18.09.2024 | 17:07 Ακτοπλοϊκές: Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων από τον προσεχή Μάιο 17.09.2024 | 13:24 Ελληνικό: Οικόπεδα αγόρασε ο Προκοπίου – Στα 500 εκατ. η συνολική επένδυση 18.09.2024 | 20:00 Airbnb: Xάνει έδαφος – Πόσα ακίνητα «ανοίγουν τις πόρτες τους» στην μακροχρόνια μίσθωση 17.09.2024 | 07:00 Αποθήκευση ενέργειας: Πατήθηκε το κουμπί για νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας – Πού θα χωροθετηθούν 17.09.2024 | 11:20 Κρι-Κρι: Η οικογένεια Τσινάβου μειώνει το ποσοστό στην εταιρεία 17.09.2024 | 15:22 Χρηματιστήριο Αθηνών: Η «μητέρα όλων των φουσκών» και τα διδάγματα της ιστορίας 19.09.2024 | 10:30 Αυτοκινητοβιομηχανίες: «Καμπανάκι» για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ – Νέα βουτιά στις πωλήσεις ΙΧ 17.09.2024 | 19:39 Coca Cola 3E: Νέος ρόλος για την Αναργύρου – Νίκολιτς στον όμιλο της Coca Cola – Ποιος την διαδέχεται 19.09.2024 | 07:00 Ο «θόρυβος» των 11 της ΝΔ και η «αναχωρητική» τάση…, βουνό τα σκάνδαλα, η ομπρέλα δημοσίου στις τράπεζες, τι (δεν) παίζει με Optima bank, η leader Coca Cola, δεν χάνει το ΕΒΕΑ ο Μπρατάκος και μια μεταγραφή… 19.09.2024 | 07:00 Στρατόπεδο Γκόνου: «Μαγνήτης» το logistic center – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον 19.09.2024 | 11:43 Metlen: Ξεκινάει ο 2ος κύκλος του FemStem 19.09.2024 | 07:00 Noval Property: «Γκάζι» στα έσοδα το β’ εξάμηνο – Πώς προχωρούν τα 5 μεγάλα projects της ΑΕΕΑΠ 19.09.2024 | 07:00 Campari: Γιατί έφυγε σε μόλις πέντε μήνες ο πρώην CEO 19.09.2024 | 06:52 Ηλιακή ενέργεια: Οδεύει σε νέα χρονιά ρεκόρ, σύμφωνα με μελέτη του Ember 19.09.2024 | 07:00 Επιτραπέζιες ελιές: Τα πρώτα τιμολόγια για την πράσινη Χαλκιδικής – Πού κυμαίνονται 19.09.2024 | 09:45 Και όμως τα επιτόκια δεν έχουν μαγικές δυνάμεις 19.09.2024 | 08:52 ΔΥΠΑ: Ρεκόρ αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα πράσινων δεξιοτήτων εργαζομένων 19.09.2024 | 10:11 Κλιματική αλλαγή: Τις πταίει για τις πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη; 19.09.2024 | 11:05 ΣΕΒ: Ξεκίνησε το «Skills4Jobs» για Συντηρητές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων στη Θεσσαλία 19.09.2024 | 08:39 Κάμαλα Χάρις: Τετ α τετ με τον Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον 19.09.2024 | 07:12 Υγεία: Πάνω από 18% των φτωχών δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους στην Ελλάδα Πρόσφατα Άρθρα Inside StoriesΠηγή: ToVima.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More