Table of Contents
Οι «μαύρες τρύπες» του κυβερνητικού έργου-To πρόβλημα με γυναίκες και νέους
Το «καρδιογράφημα» της κυβερνητικής πολιτικής-Που απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις
Η εικόνα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις είναι αυτή μιας εκκρεμότητας. Οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση. Από την κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένο το 62% και από την αντιπολίτευση το 75%, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο Mega.
Μεγαλύτερη σημασία έχει η εικόνα των πολιτών για την κυβέρνηση επειδή εκείνη λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα τους. Όπως έχει καταγραφεί στη δημοσκόπηση, οι τομείς που η κυβέρνηση τα πάει καλύτερα είναι ο τουρισμός, με 63% θετική αξιολόγηση, ο οποίος, όμως, βελτιώνεται ανεξαρτήτως των πολιτικών που τον εποπτεύουν, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους (60%) και η αμυντική θωράκιση της χώρας (48%). Από εκεί και πέρα ξεκινάει ο κατήφορος.
Πως αξιολογείται το κυβερνητικό έργο
Αρνητική εικόνα έχει σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων το 40%, το περιβάλλον το 49%, τις υποδομές το 55%, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων το 56%, το μεταναστευτικό το 59%, τη φορολογική πολιτική το 61%, τα εργασιακά το 61%, την παιδεία το 66%, τη δημόσια υγεία το 71%, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών το 70%, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού το 70%, την αντιμετώπιση της διαφθοράς το 74% και την εγκληματικότητα το 78%.
Αυτή δεν είναι η αντικειμενική κατάσταση της χώρας, αλλά εκείνη που έχουν διαμορφώσει στο μυαλό τους οι πολίτες, καθώς η ερώτηση αφορά τις «εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης». Και είναι αυτή που καθορίζει τη συμπεριφορά και τις επιλογές τους. Το ποσοστό της δυσαρέσκειας, 60% και άνω, σε βασικούς τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, ο πληθωρισμός, η εγκληματικότητα, θα έπρεπε να χτυπάει πολλά καμπανάκια στο Μέγαρο Μαξίμου και στα αρμόδια υπουργεία. Ιδίως, επειδή η εικόνα της κυβέρνησης διαρκώς φθείρεται.
Το 2019, οι αρνητικές εντυπώσεις για την κυβερνητική πολιτική στην υγεία ήταν 41%, στην παιδεία 49%, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας 52%, στο περιβάλλον 44%, στο μεταναστευτικό 25%. Ακόμα και στους ψηφοφόρους της ΝΔ οι θετικές γνώμες για τα όλα τα παραπάνω θέματα είναι μειοψηφικές, από 46% στην Παιδεία ως μόλις 22% στην εγκληματικότητα.
Το «Βατερλό» στις γυναίκες
Στις γυναίκες καταγράφεται Βατερλό: Για την κυβερνητική πολιτική στην παιδεία θετική εντύπωση έχει το 21%, στην υγεία το 15%, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού το 15%, της διαφθοράς το 15%, της εγκληματικότητας το 10%. Στις ηλικίες 17 – 27 ετών η κυβέρνηση μένει μεταξεταστέα όχι μόνο στην παιδεία, που οι θετικές εντυπώσεις βρίσκονται στο 14%, αλλά και στην οικονομία 12%, τη δημόσια υγεία 8%, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών 8%, του πληθωρισμού 10% της διαφθοράς 8% και της εγκληματικότητας 4%.
Η εργατική τάξη είναι η πιο δυσαρεστημένη από όλες στο σύνολο των τομέων του κυβερνητικού έργου, οι μικρομεσαίοι από τη φορολογική πολιτική, μόλις το 13% την αξιολογεί θετικά, οι αγρότες από τον πληθωρισμό και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (13% θετική αξιολόγηση και στις δύο περιπτώσεις).
Στην Αττική καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια στους τομείς του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας, στις υπόλοιπες περιοχές στις υποδομές, στο μεταναστευτικό, στα εργασιακά, στην υγεία, στην παιδεία, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Καλή εικόνα έχουν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών (Μακεδονία – Θράκη και νησιά του Αιγαίου) για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική με τις θετικές αξιολογήσεις να κυμαίνονται από 48% – 55%.
Που χρειάζονται, άμεσα, παρεμβάσεις
Το «καρδιογράφημα» της κυβερνητικής πολιτικής δείχνει ότι χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις άμεσα, τουλάχιστον στους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, αν ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει μετά τις ευρωεκλογές τρία καθαρά χρόνια για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του. Δείχνει, επίσης, και τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης να ασκήσει αποτελεσματικότερη κριτική, εφόσον είναι σε θέση να τις αξιοποιήσει.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ