Monday, December 23, 2024
Home » Οι Έλληνες «τζογάρουν» 15 δισ. ευρώ στα κρυπτονομίσματα – Παγίδες και νέο πλαίσιο

Οι Έλληνες «τζογάρουν» 15 δισ. ευρώ στα κρυπτονομίσματα – Παγίδες και νέο πλαίσιο

0 comments

Την ώρα που η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει τις ΗΠΑ «την κρυπτονομισματική πρωτεύουσα του πλανήτη», οδήγησε σε «crypto rally» με την κεφαλαιοποίηση της εν λόγω αγοράς να ξεπερνά τα 3,2 τρισ. δολ. και το bitcoin τα 1,8 τρισ. δολ. σημειώνοντας ιστορικά υψηλά, στην Ελλάδα φέρεται πως πάνω από 150.000 επενδυτές πόνταραν πάνω από 15 δισ. ευρώ, αναζητώντας τον «ψηφιακό θησαυρό» τους.

Ωστόσο, αρκετές χιλιάδες έπεσαν θύματα απάτης από διαδικτυακές πλατφόρμες-«φαντάσματα» που «ψαρεύουν» ανυποψίαστους πολίτες, αν και δεν επιτρέπεται να παρέχουν στη χώρα μας επενδυτικές υπηρεσίες, καθώς και να κατέχουν χρήματα επενδυτών.

Η αγορά είναι εξάλλου ουσιαστικά αρρύθμιστη, ενώ με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς π.χ. ελέγχει κύρια περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος ή τρομοκρατίας, ενώ οι πλατφόρμες αυτές στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν εγγράφονται ούτε στα μητρώα της για να μη δεχθούν ελέγχους.

Οι εταιρείες

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 12 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κρυπτονομισμάτων βρίσκονται σήμερα εγγεγραμμένες στα μητρώα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εκ των οποίων οι 11 παρέχουν υπηρεσίες ανταλλαγής εικονικών και παραστατικών νομισμάτων και συνολικά 12, μαζί με μία ακόμη, παρέχουν υπηρεσίες θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτός ο μερικώς εκ του θεσμικού πλαισίου σήμερα έλεγχος της Επιτροπής περιόρισε και πιθανός να περιορίσει και άλλο τον αριθμό τους, καθώς λίγο καιρό πριν κυμαίνονταν στις 18 εταιρείες. Από την άλλη πλευρά από τις τρεις εταιρείες που διέθεταν ΑΤΜ στην Ελλάδα συνδεδεμένα με ένα τουλάχιστον ψηφιακό «πορτοφόλι» (wallet), το οποίο αποθηκεύει τα κρυπτονομίσματα, έχει μείνει λόγω παραβάσεων μόνο το ένα, διαθέτοντας πάντως πανελλαδικό δίκτυο.

Χωρίς έλεγχο

Χαρακτηριστικές είναι π.χ. περιπτώσεις όπου μηχανήματα εξέδωσαν απόδειξη συναλλαγής και ορισμένες εταιρείες αντί να μεταφέρουν τα ψηφιακά νομίσματα στο ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» του πελάτη, προχώρησαν στην ανταλλαγή με σκοπό την αγορά σε δεύτερο χρόνο άλλων κρυπτονομισμάτων, που διαπραγματεύονταν σε ψηφιακό ανταλλακτήριο σε άλλο μέρος του κόσμου.

Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που τοποθετούνται απευθείας με μεγάλες πλατφόρμες, την ώρα πάντως που το θεσμικό πλαίσιο δεν δείχνει να μπορεί σήμερα να ελέγξει τις ροές του χρήματος.

Την ίδια ώρα, πάνω από 100 εταιρείες-«φαντάσματα», για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εκδώσει σχετικές προειδοποιήσεις, αλλά και πολλές άλλες, χρησιμοποιώντας (εν αγνοία τους) ακόμη και ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και οικονομικής ζωής έχουν εξαπατήσει χιλιάδες πολίτες. Μόνο σε ένα περιστατικό που αφορούσε κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, τα θύματα φέρεται να ξεπέρασαν τις 10.000, επενδύοντας σε πλατφόρμα με φερόμενη έδρα τη Νεβάδα των ΗΠΑ, που είχε τη μορφή πυραμίδας και προσέφερε υψηλές αποδόσεις σε ημερήσια βάση.

Κάποια στιγμή ζητούσαν τα κέρδη τους, η κατάθεση στον λογαριασμό τους καθυστερούσε και στο τέλος ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα απενεργοποιούνταν, με αποτέλεσμα την απώλεια των χρημάτων τους.

Οι υποσχέσεις

Σε γενικές γραμμές, μη αδειοδοτημένα πρόσωπα που εμφανίζονται να έχουν γνώσεις οικονομικών θεμάτων ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν νόμιμες, αξιόπιστες αδειοδοτημένες επενδυτικές εταιρείες και υπόσχονται «ασφαλείς επενδύσεις» με «υψηλές αποδόσεις», προτρέποντας τους υποψήφιους επενδυτές σε επενδύσεις μέσω μη αδειοδοτημένων διαδικτυακών πλατφορμών συναλλαγών.

Τις περισσότερες φορές οι διαδικτυακές αυτές πλατφόρμες δεν είναι πραγματικές, καθώς τα εμφανιζόμενα σε αυτές στοιχεία («επενδύσεις», «λογαριασμοί», «συναλλαγές», «κέρδη», «ζημιές») είναι εικονικά. Τα χρήματα που «επενδύονται» σε αυτές δεν κατευθύνονται στην αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων για λογαριασμό των επενδυτών ούτε κατατίθενται στους λογαριασμούς των πραγματικών δικαιούχων, αλλά μέσω πολύπλοκων ηλεκτρονικών διαδρομών καταλήγουν σε λογαριασμούς προς όφελος οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Στο τέλος ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα απενεργοποιείται και η επικοινωνία με τα πρόσωπα αυτά διακόπτεται απότομα, με αποτέλεσμα την απώλεια των χρημάτων τους. Η αξιολόγηση των εταιρειών (με τις οποίες οι επίδοξοι επενδυτές προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται) σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους, θα μπορούσε να σώσει περιουσίες. Και ενώ κάποιοι έχασαν τα χρήματά τους, δέχονταν τηλεφωνήματα από κάποιον που παρουσιάζονταν με το όνομα «Γεώργιος Χατζηνικήτας» και εμφανιζόταν ως στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αναλάμβανε να επιστρέψει (προφανώς με το αζημίωτο) τα χρήματα που έχασαν.

Ρυθμιστικό πλαίσιο

Τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν με το νέο έτος, καθώς η Ελλάδα έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 θα πρέπει να ενσωματώσει τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα. Τον πλήρη έλεγχο της αγοράς και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα αναλάβουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η αποδοχή ενός μέσου ως νομίσματος προϋποθέτει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη όλων των συναλλασσομένων. Εξάλλου περνάμε στην υιοθέτηση ιδιωτικών νομισμάτων με τεχνολογία blockchain χωρίς κεντρική διακυβέρνηση ή υπό τη διαχείριση εταιρειών τεχνολογίας ή Fintech, την ώρα που αναμένεται κάποια στιγμή και η υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ.

Τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα πραγματικότητα, που δεν μπορεί να την αντιμετωπίζουμε με στρουθοκαμηλισμό, αναφέρει και το οικονομικό επιτελείο, που βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγησή τους, αν και φαίνεται πως θα περάσει πολύς καιρός προτού περιοριστούν σημαντικά οι παρατυπίες της εν λόγω αγοράς.

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00