Friday, December 20, 2024
Home » Νεανική βία: Μεγάλη η ανησυχία μεταξύ των πολιτών – Τι δείχνει η έρευνα της Prorata

Νεανική βία: Μεγάλη η ανησυχία μεταξύ των πολιτών – Τι δείχνει η έρευνα της Prorata

0 comments

Για την αύξηση της βίας και της παραβατικότητας μεταξύ των ανηλίκων ανησυχούν ιδιαίτερα οι πολίτες, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα της εταιρείας Prorata, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Νεανική Βία & Παραβατικότητα: Από την καταστολή στην πρόληψη», που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία – InSocial, σε συνεργασία με το Friedrich Ebert Stiftung (FES) Αθήνας και την οποία έχει στη διάθεσή του το Βήμα.

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων να απαντούν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις μέρες μας, όσον αφορά την βίαιη συμπεριφορά των νέων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι μορφές της παραβατικότητας που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες, με τη συμμετοχή σε συμμορίες και τη ψηφιακή παραβατική συμπεριφορά να είναι μακράν οι δημοφιλέστερες απαντήσεις.

Σχεδόν ομόφωνη η αντίληψη ότι υπάρχει ζήτημα με τη βία των ανηλίκων

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση για το αν υπάρχει στις μέρες μας ζήτημα με τη βία και την παραβατικότητα μεταξύ των ανηλίκων, το ποσοστό που απαντάει πως κάτι τέτοιο σίγουρα συμβαίνει ανέρχεται στο υψηλότατο 83,5%, με το μάλλον ναι να ακολουθεί με 14,5%, οδηγώντας σε ένα αθροιστικό ποσοστό της τάξης του εντυπωσιακού 98%.

Οι απαντήσεις είναι επίσης ξεκάθαρες και όσον αφορά τη σύγκριση με το παρελθόν, καθώς το 49,5% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα απαντά πως τα περιστατικά βίας είναι πιο συχνά πλέον απ’ ότι παλαιότερα, με το 37,5% να απαντά πως πράγματι είναι πιο συχνά αλλά είναι και πιο εύκολο να τα πληροφορηθεί ο κόσμος, λόγω της κάλυψης που έχουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από την άλλη πλευρά, μόνο το 14% απαντά πως τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων δεν είναι πιο συχνά απ’ότι παλαιότερα.

Τα είδη της νεανικής παραβατικότητας

Ποια είναι όμως τα είδη της νεανικής παραβατικότητας τα οποία θεωρούν οι πολίτες ότι έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια;

Όπως καταγράφεται στο κομμάτι της έρευνας στο σχετικό κομμάτι της έρευνας, η συμμετοχή σε συμμορίες και η ψηφιακή παραβατική συμπεριφορά προηγούνται με διαφορά, ενώ πιο πίσω ακολουθούν η σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση και η κατοχή και χρήση όπλων ή επικίνδυνων αντικειμένων.

Αναλυτικά:

Οι λόγοι που οδηγούν στην αύξηση του φαινομένου

Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει τη λειτουργία της οικογένειας και τη κοινωνίας ως δημοφιλέστερες απαντήσεις σχετικά με τους λόγους που οδηγούν τους ανήλικους να συμμετάσχουν σε περιστατικά βίας/παραβατικότητας, με 77.5% και 56,5% αντίστοιχα. Πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό των απαντήσεων που συγκεντρώνει η λειτουργία του σχολείου και το φιλικό περιβάλλον.

Οι τρόποι αντιμετώπισης και η ασυμφωνία πολιτών – ΜΜΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα σχετικά με τη στάση των πολιτών, όσον αφορά το που θα πρέπει να κατευθυνθεί το νομικό σύστημα της χώρας μας, όσον αφορά την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά την πρόληψη από την αυστηροποίηση των ποινών, στέλνοντας ένα μήνυμα σχετικά με το πώς θα πρέπει να κινηθούν κυβέρνηση και Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, το 63% των ερωτηθέντων επιλέγει ως καλύτερη στρατηγική την πρόληψη του φαινομένου με εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και εκπαίδευσης, έναντι του 35,5% που επιλέγει την αυστηροποίηση των νόμων και των ποινών.

Το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο δείχνει ακόμα πιο χρήσιμο αν συνδυαστεί με ένα άλλο εύρημα της έρευνας που αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με την πλειοψηφία των πολιτών να απαντά πως τα ΜΜΕ τείνουν να προκρίνουν ως καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας μεταξύ ανηλίκων την αυστηροποίηση των ποινών και των νόμων έναντι της πρόληψης του φαινομένου με την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και εκπαίδευσης.

Η διαφοροποίηση σε σχέση με την πολιτική τοποθέτηση

Επιπλέον, διαφοροποίηση μεταξύ των απαντήσεων που αφορούν τη στρατηγική αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων καταγράφεται σε σχέση με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το φύλο και την ηλικιακή κατηγορία, εκεί όπου οι διαφορές που καταγράφονται είναι αμελητέες.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των πολιτών που προτιμάει την αυστηροποίηση των ποινών και των νόμων ανέρχεται σε 60% μεταξύ όσων τοποθετούνται πολιτικά στη Δεξιά, 49% στην Κεντροδεξιά, 43% στο Κέντρο, 20% στην Κεντροαριστερά και 11% στην αριστερά. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν την πρόληψη του φαινομένου με εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και εκπαίδευσης ανέρχεται σε 89% σε όσους τοποθετούνται στην Αριστερά, 80% στην Κεντροαριστερά, 56% στο Κέντρο, 50% στην Κεντροδεξιά, και 37% στη Δεξιά.

Ψηφιακή και φυσική βία

Τέλος, αντικείμενο της έρευνας της Prorata αποτέλεσε και ο τύπος της βίας που θεωρούν οι πολίτες ότι βιώνουν πιο συχνά οι ανήλικοι στις μέρες μας (ψηφιακή ή φυσική βία) με την πιο συχνή απάντηση, με πολύ μεγάλη διαφορά μάλιστα, να είναι πως βιώνουν και τις δύο μορφές εξίσου.

Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση και τις δύο μορφές εξίσου συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 73%, ενώ η φυσική μορφή βίας 18% και η ψηφιακή 8%. Στη συγκεκριμένη κατηγορία μάλιστα δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις απαντήσεις ούτε όσον αφορά το φύλο αλλά ούτε και σε σχέση με την πολιτική τοποθέτηση των συμμετεχόντων.

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00