Table of Contents
Μοναχικός, απόμακρος, σκεπτικός, λιγομίλητος, ενίοτε κι άκεφος ήταν λέξεις που παρατηρητές χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν τον Ευάγγελο Αποστολάκη του τελευταίου διμήνου.
Οι σποραδικές εμφανίσεις του ναυάρχου και πρώην υπουργού μετά το άνοιγμα της Βουλής τον περασμένο Αύγουστο είχαν συζητηθεί εκτενώς σε κύκλους τόσο του κοινοβουλίου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Έμοιαζε ν’ αποφεύγει την πολυκοσμία, να μην προσφέρει εαυτόν στις κάμερες, να παίρνει σχετική απόσταση από τα τεκταινόμενα. Τα Μέσα ενημέρωσης τον είχαν χάσει, προτιμούσε ν’ ασκεί απλώς τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά του με επίκαιρες ερωτήσεις – κατά τα προτεραιότητα για τα εθνικά θέματα.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν ήθελε να συζητά άλλα, άνευ ουσίας, πράγματα.
Παρών ο Αποστολάκης στα εγκαίνια των γραφείων Κασσελάκη
Η διακριτική παρουσία του το απόγευμα της Τετάρτης (23/10), μεταξύ άλλων στελεχών/γνωστών μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στα εγκαίνια του νέου γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, δεν προσπεράστηκε. Από τη μία επαναδιατύπωσε την παγιωμένη αντίληψη πως συντάσσεται με αυτή την πλευρά της εσωκομματικής έριδας για την αρχηγία. Από την άλλη ζωντάνεψε εν μέσω καπνογόνων και συνθημάτων το ερώτημα της μερικής αυτοαπομόνωσης που φαίνεται πως είχε επιλέξει.
Η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Θωρηκτό και καπετάνιος
Γνώστης των θαλασσών ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν ως τα τέλη Ιουνίου ο «αρχιπλοίαρχος» της ναυαρχίδας Κασσελάκη ενόσω αυτός θήτευε στην Κουμουνδούρου. Είχε στην πορεία υποστηρίξει την υποψηφιότητά του και είχε ταυτιστεί με το «φρέσκο» που είχε κρίνει πως θα έφερνε στην πολιτική σκηνή, παρότι αρχικά ήταν θετικά διακείμενος στην Έφη Αχτσιόγλου.
Με εμπειρία σε πολεμικές τακτικές ο Ρεθυμνιώτης επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δεν είχε διστάσει να μιλήσει για ανάγκη κομματικού ξεκαθαρίσματος προτού επέλθει η διπλή διάσπαση του 2023. Πάντα λειτουργούσε σαν ασπίδα προστασίας του, ένα «θωρηκτό» εν μέσω τρικυμίας, και έψεγε όσους τον επέκριναν αυστηρά μη αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα των εκλογών. Ήταν κάμποσες επίσης οι περιπτώσεις που στρογγύλεψε λεκτικά ατοπήματα του «άγουρου» εξ Αμερικής πολιτικού και μιλούσε αντ’ αυτού ενόσω ο ίδιος πάλευε ν’ αφομοιωθεί στη νέα πραγματικότητα.
Είναι ενδεικτικές οι περιπτώσεις με την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και του κρατιδίου στην περίπτωση του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο. Είχε δικαιολογήσει επίσης εκφράσεις όπως «5η φάλαγγα» ως αντανάκλαση της σκληρής πραγματικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος βέβαια είπε ότι δεν θα τις χρησιμοποιούσε.
Ταυτισμένοι με την ευρεία έννοια μιας «πατριωτικής Αριστεράς» οι δυο τους, είχαν επισκεφθεί παρέα το Υπουργείο Άμυνας και κατόπιν έθεταν σε συνεννόηση τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία στο πλευρό του τότε προέδρου ήταν αέναη και διακριτή.
Ούτε η αμφισβήτηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη διάρκεια του συνεδρίου, τον περασμένο Φλεβάρη, τον είχε αποτρέψει. Χωρίς να ‘ναι πολωτικός, διατήρησε μια ξεκάθαρη στάση και ανέμενε στωικά τις εξελίξεις – όποιες κι αν ήταν.
Παρών σε εξορμήσεις και περιοδείες ο κ. Αποστολάκης, φρόντιζε να υλοποιεί απαιτητικά εγχειρήματα, όπως νωρίς η καταδρομική επίσκεψη στη Μακρόνησο και αργότερα ο περίπλους του Αιγαίου προς «αλίευση» ψήφων στις Ευρωεκλογές.
Πότε «χάθηκε» από το προσκήνιο ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Εκτιμάται από πηγές ότι ένα σημείο καμπής ήταν οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη για το «μαύρο χρήμα» και τις «άγνωστες πηγές χρηματοδότησης» τα προηγούμενα χρόνια. Μια ημέρα αργότερα ο ναύαρχος επιχείρησε να υπερασπιστεί ξανά τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Λέγοντας όμως πως «το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός» και αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρχε όντως «λευκή απεργία» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έριχνε περισσότερο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με το μπλοκ που άρχιζε να ισχυροποιείται μετά το χαμηλό 14.9% της κάλπης.
Έκτοτε σαν να υπήρξε μια οπισθοχώρηση. Ναι μεν δεν έπαψε να παρεμβαίνει κοινοβουλευτικά, αλλά η συμμετοχή του σε ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ή εφημερίδες ήταν ήταν αραιή, αν όχι μηδαμινή. Όταν άρχισαν οι υπολογισμοί για το πώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα εξασφαλίσει έδρα στο Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, τα διάφορα σενάρια περιελάμβαναν και το δικό του όνομα.
Με ανάρτησή του εκφραζόταν υπέρ της εισόδου του τότε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΟ. Χαρακτήριζε μάλιστα «αναγκαία την εκπροσώπηση του κόμματος από τον Πρόεδρό του». Αφότου κατέστη γνωστό πως η Ζωρζέτα Λάλη δεν πρόκειται διευκολύνει μια τέτοια εξέλιξη και την έδρα απέσπασε ως πρώτη επιλαχούσα η Πόπη Τσαπανίδου, ατόνησε αυτομάτως και η εκδοχή μιας ενδεχόμενης δικής του παραίτησης με τη μετατόπισή του σε κάποιο άλλο επιτελικό πόστο.
Την πρόταση αλλαγής στην ηγεσία της ΚΟ, με τον Νίκο Παππά αντί του Σωκράτη Φάμελλου, την ψήφισε πάντως κανονικά.
Άλλοι βγήκαν μπροστά
Όλα αυτά βέβαια πριν από την πρόταση μομφής, την καθαίρεση κι ακολούθως τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τη νέα προεδρική κούρσα. Στις επτά εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από τότε προτίμησε να μην θίγει ούτε να φθείρεται προσωπικά. Άλλοι είναι οι βουλευτές και τα στελέχη της ίδιας πτέρυγας που κρατούν πια την παντιέρα αναλαμβάνοντας να υπηρετούν τον ρόλο των «λοχαγών». Όχι συμπωματικά ήταν πάντως ο μόνος του «κασσελακικού» μπλοκ που έδωσε δις το παρών σε εκδηλώσεις που αφορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα, έστω κι αν από τη δεύτερη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αποχώρησε πριν από την έναρξη της ομιλίας του.
Η επιδοκιμασία του Ευάγγελου Αποστολάκη στον Στέφανο Κασσελάκη δεν φαίνεται πως έχει αλλοιωθεί σε βαθμό που αλλάζει τις ισορροπίες. Μένει να φανεί αν η επανεμφάνισή του θα σημάνει την επαναδραστηριοποίησή του στην πρώτη γραμμή ή θα παραμείνει στην εφεδρεία. Ο ίδιος αποφεύγει τεχνηέντως, όπως καιρό τώρα, να σχολιάζει οτιδήποτε.
Πηγή: To Vima