Ετήσιες αυξήσεις μισθών από 4,8% έως 5,3% προβλέπονται την επόμενη τετραετία προκειμένου να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027 και το μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ.
Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής ο ρυθμός αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι περίπου στα 40 ευρώ ετησίως, έτσι ώστε σταδιακά από τα 830 ευρώ το 2024 να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ το 2027.
Αντιστοίχως ο κυβερνητικός στόχος προβλέπει τη διαμόρφωση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει αυξήσεις κοντά στο 5,3%, δηλαδή ετήσια αύξηση θα πρέπει ξεπερνά τα 60 ευρώ περίπου. Ο μέσος μισθός το 2024 θα πρέπει να ανέλθει στα 1313,55 ευρώ από 1251 που ήταν το 2023 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΡΓΑΝΗ. Το 2025 να ανέλθει στα 1379,22, το 2026 στα 1448 ευρώ για να φτάσει το 2027 στα 1520,50 ευρώ.
Η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας δημιουργεί μια επιπρόσθετη δυσκολία στην διαμόρφωση του νέου μέσου μισθού , καθώς μεγάλες ομάδες εργαζομένων, δεν υπογράφουν συμβάσεις επι σειρά ετών, με αποτέλεσμα οι αμοιβές τους να συμπιέζονται κοντά στα όρια του κατώτατου μισθού.
Αυξήσεις κατά μέσο όρο, κοντά στο 5% ετησίως για τα επόμενα χρόνια, προβλέπει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της στην οποία σημειώνεται ότι η ονομαστική αμοιβή ανά εργαζόμενο θα αυξάνεται με ρυθμούς περίπου 5% τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός αύξησης που προβλέπει η κεντρική τράπεζα είναι 5,8% φέτος, 4,9% το 2025 και 5,1% το 2026.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Tην ίδια ώρα και η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική προβλέπει αυξήσεις μισθών κατά 5% κατά μέσο όρο για τα επόμενα έτη τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τις αποδοχές των εργαζομένων αφενός για να τους κρατήσουν στις θέσεις τους και αφετέρου για να προσελκύσουν ειδικότητες και προσόντα που είναι σε έλλειψη και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ίδιων των επιχειρήσεων
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ «οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο θα αυξάνονται με ρυθμούς γύρω στο 5% ετησίως, κυρίως ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας, αλλά και με βάση τις πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα».
Καταλυτικό ρόλο την αύξηση του μέσου μισθού έχει η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το λόγο αυτό η υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως αναμένεται να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς, διάταξη που θα ενθαρρύνει τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων να υπογράψουν περισσότερες κλαδικές συμβάσεις. Στόχος θα είναι οι αυξήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην σύμβαση να είναι υποχρεωτικές στο σύνολο του κλάδου.
Μελετώνται παρεμβάσεις έτσι ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να διευκολύνονται στις διαπραγματεύσεις με χρήση περισσότερων πηγών πληροφόρησης για τις μισθολογικές αυξήσεις, ενώ επανεξετάζεται το 51% της εργοδοτικής εκπροσώπησης, ως προϋπόθεση για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Συζητείται η μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού με στόχο να κατέβει σε μικρότερο ποσοστό ώστε να επιτυγχάνεται η ισχύς μιας κλαδικής σύμβασης σε όλους τους εργαζόμενους.
Η συγκεκριμένη οδηγία επιτάσσει τα κράτη-μέλη να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων τους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα προσδιορίζουν του ύψος των αμοιβών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις είναι χαμηλότερο του 30%.
Κριτήρια
Πέραν τούτου στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν νέα κριτήρια – μεγέθη που θα καθορίζουν το ύψος αύξησης του κατώτατου μισθού μετά το 2027. Σε αυτό θα λαμβάνεται υπόψη η αγοραστική δύναμη των μισθών, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών, ο ρυθμός αύξησής τους και η παραγωγικότητα της εργασίας
Η επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας για να επεξεργαστεί την οδηγία προτείνει αντικειμενικά κριτήρια στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι μισθοί θα συμβαδίζουν με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, ενώ την ίδια ώρα θα στηρίζονται τα πιο οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.
Πηγή: ot.gr
Πηγή: ToVima.gr