Table of Contents
Μητσοτάκης: «Δεν δόθηκε εντολή για συγκάλυψη – Δε θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα»
Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.
Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για προσπάθεια εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών.
Ακολουθούν τα κυριότερα κομμάτια της ομιλίας του:
«Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειες τους. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την Πολιτεία.
Αναζητώντας ευθύνες και ενόχους ενδεχομένως ορισμένες φορές και στα τυφλά. Είμαι σίγουρος πως τώρα θα μας παρακολουθούν. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι βρίσκονται στα θεωρία της Βουλής.
Απευθύνομαι σε όλους και σε όλους ως πρωθυπουργός και ως πατέρας. Μέχρι στιγμής απέναντι σε αυτή την τραγωδία δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι. Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν επί δεκαετίες που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των σιδηροδρόμων. Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό. Εκείνο το βράδυ διαχρονικά κενά του ελληνικού κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Αυτά έλεγα τότε αυτά λέω και σήμερα.
«Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου»
Θέλησαν να κάνουν κομματικό λάβαρο την πάνδημη οδύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να φανεί τάχα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ενσυναίσθηση. Σεβαστείτε τους ανθρώπους που είναι τουλάχιστον στα θεωρεία. Θέλησαν να μετατρέψουν την οδύνη σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και εμένα πραγματικά. Θυμάμαι στην επέτειο όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.
Το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα αλλά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε για την τραγωδία. Πάνω σε αυτό το κενό πληροφόρησης φύτρωσαν τα πιο απίθανα σενάρια συνωμοσίας.
Εισάγατε στην προπαγάνδα σας, ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ.
Ας ξεκινήσουμε με τον βαθύτατα περιπλανητικό ισχυρισμό του Βήματος. Όλες οι συζητήσεις και των σταθμαρχών δεν ήταν από αρχή στη διάθεση των ανακριτικών αρχών. Γιατί κανείς να θέλει να αλλάξει αυτό το δεδομένο. Γυρνούσε στο μυαλό μου εκείνο το βράδυ όταν ενημερώθηκα. Ουδέποτε κρύψαμε αυτό που είχε συμβεί.
«Ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη»
Πραγματικά έρχεστε και λέτε ότι έφυγα με ένα ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε λίγο να τα λέτε αυτά; Δεν ντρέπεστε να τα υπονοείτε αυτά τα πράγματα; Αυτή ήταν η έννοια μου εκείνη την ώρα; Πώς θα πειράξω τους διαλόγους;
Αυτό που υιοθετεί το δημοσίευμα και αυτό που λέτε και εσείς ότι δεν έχει ευθύνες ο σταθμάρχης. Ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης γιατί δεν αμφισβητείται ότι έγιναν επτά παραβιάσεις του κανονισμού. Ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος στιγμή και αυτό έγινε. Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος να πιστεύει ότι εάν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, όπως την κάνουν εκατοντάδες άλλοι, δεν θα είχε γίνει δυστύχημα;
Πάμε τώρα στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε λέει συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Και αυτό ήταν απόφαση της κυβέρνησης; Τι ακριβώς να συγκαλύψουμε με το μπάζωμα; Το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουμε τα βαγόνια των τρένων για να δούμε ποιοι ήταν από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες.
Εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω. Ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη. Είναι στο χέρι σας να με πιστέψετε ή όχι. Ο πραγματογνώμονας της δικαιοσύνης λέει ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει. Πολύ σωστά η δικαιοσύνη για να πείσει εσάς ζήτησε από δεύτερο πραγματογνώμονα να εξετάσει αυτές που εγώ θεωρώ ανυπόστατες κατηγορίες.
«Ποτέ δεν κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα η Δικαιοσύνη»
Φτάσατε στο σημείο να επικαλεστείτε τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας. Κυρία Κωνσταντοπούλου, αφήσατε ένα αδιανόητο υπονοούμενο πως επειδή ήταν εθελοντής μου με είχε ενημερώσει για το φορτίο. Δεν ντρέπεστε, πώς εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο και τα λέτε αυτά χωρίς ντροπή.
Ποτέ δεν κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα η Δικαιοσύνη. Σε 34 άτομα έχει ήδη αποδώσει κατηγορίες. Απευεθύνομαι σε μία κοινωνία που έχει δηλητηριαστεί από αυτές τις θεωρίες. Αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά πιθανόν να ήταν πολύ πιο δύσκολο να έχει συμβεί ό,τι έγινε. Ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή.
Να θυμηθούμε τι είναι αυτή η 717. Πότε έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί; Το 2016. Πόσες παρατάσεις είχε δώσει ο Σπίρτζης; Συνολικά έξι. Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας κληροδοτήσατε μία σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα. Ή θα καταργούσε τη σύμβαση, ή θα πήγαινε, όπως είχατε αποφασίσει από το 2018 και η απόφαση του υπουργείου και σωστά ήταν να ολοκληρωθεί η 717 όσο πιο σύντομα γίνεται.
Το μοναδικό θέμα που έπρεπε να απασχολεί την Ευρωπαία εισαγγελέα είναι τα κονδύλια της 717. Αντιφάσκει, γιατί αν δεν είχε προχωρήσει η 717, δεν θα είχαμε τηλεδιοίκηση. Από όλα όσα έχει πει, πήρε την απάντησή της από τον Άρειο Πάγο για όσα αφορούν την ελληνική Δικαιοσύνη. Πώς μπορεί να κάνει παρέμβαση σε μία ανοιχτή υπόθεση. Έχει ξεπεράσει το όριο των αρμοδιοτήτων της. Εδώ υποψήφιός σας είπε να τη φέρουμε να ρίξει την κυβέρνηση.
«Δεν θα μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή»
Πάμε σε άλλο ζήτημα, που δεν το λέτε ανοιχτά. Εννοείτε ότι υπουργοί βαρύνονται για τον θάνατο ανθρώπων. Για την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε ο υπουργός αμέσως. Για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε έτσι προκαταρκτική χωρίς κατηγορητήριο, έτσι γενικά. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε
Όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε, πως αν είχαμε το 112 θα είχανε σωθεί ζωές. Ζητήσαμε εμείς ποτέ κάτι για τον κ. Παππά που δεν είχε υλοποιήσει το 112; Ο Πάτρα – Πύργος έσπασε σε κομμάτια για να εξυπηρετήσετε τον Καλογρίτσα. Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σε έναν δρόμο καρμανιόλα, ευθύνεται ο κ. Σπίρτζης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας Η απάντηση είναι όχι.
Ο Πάτρα – Πύργος έσπασε σε κομμάτια για να εξυπηρετήσετε τον Καλογρίτσα. Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σε έναν δρόμο καρμανιόλα, ευθύνεται ο κ. Σπίρτζης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας Η απάντηση είναι όχι. Για το άρθρο 86. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με λίγους ακόμη είχαμε καταθέσει πρόταση να πάψει να υπάρχει η αποσβεστική προθεσμία.
Εμείς με συνταγματική αναθεώρηση, αυτή η κυβέρνηση, πήγε την παραγραφή στα 20 χρόνια. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσείς. Εμείς δεν θα μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή.
Δεν έχετε πει κουβέντα για το πώς θα γίνουν τα τρένα πιο ασφαλή. Στην συνείδηση όλων, πάντα, θα πλανάτε το βάρος ότι αν η 717 είχε τελειώσει πριν το ατύχημα, ίσως να μην είχε συμβεί. Αυτό το έχουμε αναγνωρίσει. Αλλά έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2016.
«Διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν παλιά βαθιά προβληματικές»
Διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση. Έχουν γίνει συμπληρωματικά έργα ασφαλείας. Μπήκαν κάμερες. Δεκατέσσερις γέφυρες παρακολουθούνται ζωντανά. Στο 88% των ευρωπαϊκών τρένων δεν υπάρχουν αυτά τα συστήματα. Ακριβώς επειδή ο Γενικός Κανονισμός Ασφαλείας τηρείται ευλαβικά. Η τεχνολογία πάντα θα βοηθά, αλλά δεν αποτελεί ποτέ την καθοριστική ασφαλιστική δικλείδα.
Κάτι αλλάζει στους σιδηροδρόμους, αλλά απέχουμε πολύ από το σημείο που θέλουμε να είμαστε. Διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν παλιά βαθιά προβληματικές. Όλα αυτά εξορθολογίζονται, είναι μεγάλο έργο που οφείλουμε να το φέρουμε εις πέρας.
Πρωί πρωί, βγαίνει ένα δημοσίευμα που διαψεύδεται αμέσως. Ο σταθμάρχης μιλούσε με δύο τρένα, το ξέραμε από τις 2 Μαρτίου. Ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, υιοθετείται από εσάς. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε πως γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν βγει. Βλέπατε μπροστά…
Είναι σαφής η άποψή μου τι εννόησα εδώ. Για να μιλήσουμε για δημοσιογραφική δεοντολογία. Μέχρι και με εφημερίδες που έχουμε βρεθεί πολύ σκληρά απέναντι, με κάποιες έχουμε καταλήξει στα δικαστήρια. Μέχρι και αυτοί πάντα ρωτούν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης…
«Ποδοπατείτε το συλλογικό πένθος»
Κάνατε πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα που γνωρίζαμε εδώ και έναν χρόνο… Δεν έχω καταλάβει αν ήσασταν σε συνεννόηση όπως είπε ο κ. Παππάς. Όλα αυτά γίνονται στη υπηρεσία ενός και μόνο στόχου, να πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με νωπή λαϊκή εντολή, με τη συμπεριφορά σας αυτή (προς τον κ. Ανδρουλάκη), εσείς ποδοπατείτε το συλλογικό πένθος.
Η Δικαιοσύνη θα κρίνει ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος. Δεν θα σχολιάσω όσα γράφει η πρόταση δυσπιστίας για το κράτος δικαίου. Είναι παράξενο να είναι σε αυτή εισηγητής ο κ. Παππάς καταδικασμένος 13-0. Έχετε το θράσος κ. Παππά να γελάτε, όταν κρεμάσατε πολιτικούς στα μανταλάκια, αυτοί δεν γελούσαν.
Κύριε Ανδρουλάκη, δικοί σας ευρωβουλευτές ήταν που ζήτησαν να διακοπεί η χρηματοδότηση. Το πρώτο είναι ότι σήμερα η Κυβέρνηση κατέθεσε αυτό το κείμενο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το οποίο απαντά σημείο προς σημείο στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.».
Διαβάζω το σημερινό άρθρο του κ. Αλιβιζάτου, συνεργάτη σας, διακεκριμένου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που αγωνίζεται δεκαετίες για το κράτος Δικαίου. Σας αφορά κ. Ανδρουλάκη. «Η χώρα μας δεν αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Από το 1974 η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου όπως δεν ήταν ποτέ στην ιστορία της. Μόνο αφελείς και ανιστόρητοι το αμφισβητούν αυτό. Σας είπε κ. Ανδρουλάκη αφελή και ανιστόρητο».
«Να σταματήσει ο κ. Κασσελάκης τις ανιστόρητες κατηγορίες»
Προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Προηγούμαστε στην ποιότητα των εκλογών». Να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών ο κ. Κασσελάκης τις ανιστόρητες κατηγορίες για διεθνείς παρατηρητές. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης, ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει τις εκλογές μας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε όπως είπε ο κ. Αλιβιζάτος ούτε στις αρχές του ‘90, ούτε όταν το 2000 έχασε με 70.000 ψήφους. Η μία όψη είναι ότι ο Κασσελάκης είναι υπονομευτής του πολιτεύματος. Η άλλη είναι ότι είναι απλά φαιδρός.
Με προθυμία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετατρέπει το κόμμα, σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή σας ταυτίσαμε με εκδοτικά συγκροτήματα. Για τα πανεπιστήμια, τα ίδια έγραφε το εκδοτικό συγκρότημα για τα πανεπιστήμια, τα ίδια και εσείς. Τυχαίο; Ας το κρίνουν οι πολίτες.
Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Ακόμη και να πέσει μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες και αυτό ενίοτε οδηγεί σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Εχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων και νταβατζήδων, είναι η Ελλάδα από παλιά.
Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί, ποιος κυβερνά αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Για να ξεκαθαρίσουμε. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων. Να μετρηθούν.
«Οι πολίτες θα στείλουν στις ευρωεκλογές το δικό τους μήνυμα»
Στην πρόταση δυσπιστίας υπάρχει ένας πραγματικός συγγραφέας, που δεν την υπέγραψε. Αυτός υπήρξε ο πρώτος διακινητής όλων αυτών των θεωριών. Αναρωτιέμαι, πού είναι σήμερα ο κ. Βελόπουλος;
Κάποιοι θέλετε να προβάλετε μία εικόνα αστάθειας. Αυτή η κυβέρνηση πέτυχε να καθιερώσει τα εθνικά μας σύνορα ως ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αντιμετώπισε το μεταναστευτικό, εφερε 36 δις. Στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.
Τον Ιούνιο θα έχουμε μία μάχη πιο κρίσιμη από άλλες στο παρελθόν. Οι Ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία. Εμείς αντλούμε πάντα διδάγματα από τα λάθη μας. Και ακριβώς αυτή η ευαίσθητη συγκυρία είναι που οδηγεί τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σε μία σύμπραξη. Οι πολίτες θα στείλουν στις ευρωεκλογές το δικό τους μήνυμα σε όσους χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».
Δείτε την ομιλία του
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ