Table of Contents
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής αφορούσε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στο πάνελ ανέβηκαν η Μαρία Δαμανάκη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Γιάννης Βαλινάκης με τον Άρη Ραβανό να αναλαμβάνει τον συντονισμό της συζήτησης.
- Λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στο συνέδριο.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Δαμανάκη: «Η Ευρώπη δεν είναι δεδομένη»
Η Μαρία Δαμανάκη ήταν εκείνη που μίλησε πρώτη ως η μοναδική κυρία του πάνελ. «Χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε πότε πότε πόσοι τυχεροί είμαστε που γεννιόμαστε Ευρωπαίοι. Χρωστάμε στον Κων. Καραμανλή την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, αλλά και στον Λεων. Κύρκο από την ανανεωτική Αριστερά.
Περάσαμε μια περίοδο στην οποία η θέση μας στην Ευρώπη δεν ήταν δεδομένη. Κάθε μέρα η παρουσία μας στο ευρώ δεν ήταν δεδομένη. Αν έβαζα τίτλο σε αυτά τα 5 λεπτά της εισαγωγής, θα έλεγα πλέον πως η Ευρώπη δεν είναι δεδομένη. Γιατί ο κόσμος αλλάζει, οι προκλήσεις είναι μεγάλες και πλανητικές. Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να τρέξει, αλλά δεν τρέχει. Τρέχουν οι άλλοι κι όχι εμείς.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ
Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική είναι προϊόν συμβιβασμού. Κοιτάμε προς τα μέσα. Η έκθεση Ντράγκι έδειξε το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει προς τα έξω. Πρέπει να δει τον κόσμο.
Στην Ευρώπη ρυθμίζουμε τα πράγματα. Τα ελλείμματα δεν επιτρέπουν στους φάρους να λάμπουν για πολύ. Λεφτά υπάρχουν για να χρησιμοποιήσω τη φράση ενός φίλου μου (γέλια). Πρέπει να βγούμε στην Ευρώπη και να δανειστούμε. Να βγούμε ως μεγάλη Ευρώπη. Γιατί, δυστυχώς, το μέγεθος μετράει» ανέφερε μεταξύ άλλων στην αρχική της τοποθέτηση.
«Δεν είμαστε ο περιούσιος λαός»
Έπειτα η κυρία Δαμανάκη επεσήμανε: «Η Ελλάδα έχει πράγματι ευκαιρίες και πρέπει να αξιοποιηθούν. Δίνοντας ένα σαφές σήμα ότι είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Δεν είμαστε εμείς και οι κουτοί Ευρωπαίοι. Είμαστε μέλος της οικογένειας και κάνουμε ό,τι καλύτερο για να συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια.
Για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες πρέπει να δούμε το δικό μας μαγαζί. Αν πάμε στην Ευρώπη γυρεύοντας τα ρέστα, αυτό το παιχνίδι δεν είναι κανένας διατεθειμένος να το παίξει. Πρέπει η Ελλάδα, που είναι ένα σημαντικός εταίρος, να πάει με συγκεκριμένα σχέδια κι όχι γενικολογίες. Υπάρχουν οι προκλήσεις και τα θέματα, αλλά πρέπει να συμβάλλουμε με προτάσεις, αλλά και τακτοποιώντας τα του οίκου μας.
Πρέπει να έχουμε την αίσθηση των μεγεθών. Η Ελλάδα έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Όχι να υπερτιμούμε ούτε να υποτιμούμε κοιτώντας απέναντι. Αυτή η αντίληψη πως η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου δεν ωφέλησε. Γαργαλάει τα εθνικοπατριωτικά μας ένστικτα, αλλά δεν ακουμπάει πουθενά. Δεν θα πάμε καλά, αλλά θεωρούμε πως είμαστε ο περιούσιος λαός».
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Σχοινάς: Η ένταξη στην ΕΕ είναι η πιο ανθεκτική εθνική επιτυχία
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (2019-2024) αναφέρθηκε στη σημασία που είχε η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν ένα πείραμα προσαρμογής. Ακόμα κολυμπάμε κι αυτή η προσαρμογή δεν έχει επιτευχθεί. Το όλο εγχείρημα βέβαια δικαιώθηκε. Είναι η πιο ανθεκτική στον χρόνο σωστή επιλογή, εθνική επιτυχία» ανέφερε αρχικά. Στη συνέχεια υποστήριξε: «Το «ανήκειν στην Ευρώπη» μάς κάνει άτρωτους και ανίκητους. Ίσως και πιο ισχυρούς απ’ όσο είμαστε».
Ειδική αναφορά έκανε και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας: «Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι μία αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία. Έχει ρίζες στο Ελσίνκι, αλλά κι αποτέλεσμα ειδικών χειρισμών. Αναγκάσαμε, επίσης, τους βόρειους γείτονές μας να αλλάξουν σύνταγμα και όνομα. Κι σε αυτό η επιτυχία είναι συνολική».
Κάνοντας μια αναφορά και στο μεταναστευτικό επεσήμανε: «Ο Έβρος ήταν η τρίτη επιτυχία εκείνη την κολασμένη Δευτέρα του 2020. Όταν 20.000 άνθρωποι εργαλειοποιήθηκαν με ψευδή υπόσχεση ότι αύριο θα είναι στο Μόναχο. Ότι καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι σε αυτήν την πρώτου είδους υβριδική απειλή είναι μια νίκη του «δεν είμαστε μόνοι».
«Το ευρωπαϊκό Iron Dome δεν είναι επιστημονικής φαντασίας»
Συνεχίζοντας ο κ. Σχοινάς είπε: «Η Ευρώπη πρέπει να δει την άμυνα και πρέπει να φτιάξουμε τη δική μας ομπρέλα, τη δική μας ασπίδα. Όχι ένα ανταγωνιστικό ΝΑΤΟ. Αλλά κοινά αμυντικά προϊόντα και αμυντικές λύσεις. Όπως το ευρωπαϊκό Iron Dome που φάνταζε επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είναι.
Η Ευρώπη δεν πρέπει να περνά αδιάφορα πως ο Τραμπ έχει απευθυνθεί στον Μασκ. Όλοι στην Ευρώπη θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία ότι το ελληνικό brandname είναι πιο δυνατό από ποτέ. Η Ελλάδα πρέπει να είναι στον σκληρό πυρήνα της ενοποίησης. Όσοι μένουν εκτός, χάνουν. Όσοι είναι μέσα, μοχλεύουν επιτυχία».
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Βαληνάκης: «Η Τουρκία ζητάει και τα μεγάλα νησιά»
Ο κ. Βαληνάκης από την πλευρά του στάθηκε στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η Τουρκία ζητάει και τα μεγάλα νησιά, τη Λέσβο, τη Χίο. Ένας καθαρός αναθεωρητισμός συνόρων και διεκδίκηση εδάφους, μακριά από τη θάλασσα. Η αποστολή μας επί 44 χρόνια είναι πώς θα μοχλεύσουμε αυτήν την πορεία μας στα όργανα υπέρ του να κερδίσουμε σε διάφορα μέτωπα και να προστατευτούμε απέναντι στην Τουρκία. Εμείς και η Κύπρος δεν νιώσαμε και δεν ζήσαμε το «ποτέ πια πόλεμος».
Δείτε σε LIVE Streaming την εκδήλωση
Πηγή: To Vima