Tuesday, September 17, 2024
Home » Μέση Ανατολή: Φόβοι για αυξήσεις τιμών – Τι γίνεται με τις εξαγωγές

Μέση Ανατολή: Φόβοι για αυξήσεις τιμών – Τι γίνεται με τις εξαγωγές

0 comments

Ανησυχία και προβληματισμός κατακλύζουν τους εξαγωγείς πουπροσπαθούν να χαράξουν σχέδιο δράσης εφόσον η πολεμική αναταραχή στην Μέση Ανατολή τραβήξει επί μακρόν.

Εν μέσω ανάφλεξης, με Ισραήλ και Ιράν σε εμπόλεμη κατάσταση, πυκνώνουν τα σύννεφα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που καταρτίζουν σενάρια εναλλακτικών διαδρομών, την ώρα που ουδείς είναι σε θέση να χαρτογραφήσει το εύρος των επιπτώσεων στην οικονομία εφόσον οι δύο πλευρές… πατήσουν την σκανδάλη.

Στο πλαίσιο αυτό, δύσκολο αγώνα διατήρησης μεριδίων και κερδών στις διεθνείς αγορές, εν μέσω εντεινόμενης και παρατεταμένης γεωπολιτικής αστάθειας με τα πολεμικά μέτωπα να ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, δίνουν οι Έλληνες εξαγωγείς που καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον αδυσώπητου ανταγωνισμού.

Παράλληλα, όμως βάζουν στο στόχαστρό τους και νέους εξαγωγικούς προορισμούς.

Το περιβάλλον κινούμενης άμμου μέσα στο οποίο οι εξαγωγείς προσπαθούν να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, την ώρα που ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις βάζουν τρικλοποδιές, πυκνώνει τα σύννεφα στον εξαγωγικό ορίζοντα.

Με τις εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, να ασθμαίνουν από τις αρχές του χρόνου ένα νέο πολεμικό μέτωπο θα πιέσει ασφυκτικά επιχειρήσεις, οικονομία και καταναλωτές θέτοντας εν αμφιβόλω τους στόχους για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024, απειλώντας ευθέως και με ανάφλεξη της ακρίβειας.

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της αστάθειας»

«Η αστάθεια που επικρατεί παγκοσμίως σίγουρα δεν είναι καλό νέο, επί της ουσίας οι Έλληνες εξαγωγείς καλούνται να αναπτυχθούν σε νέες αγορές. Η κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή εφόσον διατηρηθεί επί μακρόν θα αυξήσει τα ήδη ανεβασμένα κόστη των επιχειρήσεων, λόγω της κατάστασης με τους Χούθι και εξαιτίας του προυπάρχοντος πολέμου Ισραήλ – Παλαιστινίων.

Αν δεν ηρεμήσει σύντομα η κατάσταση στο μέτωπο Ισράηλ – Ιράν, στα ήδη αυξημένα κόστη των επιχειρήσεων λόγω της παράκαμψης του Σουέζ θα προστεθούν και νέες αυξήσεις που θα περάσουν αναπόφευκτα στα προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές, τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της αβεβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση η επέκταση σε νέες αγορές πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Οι Χούθι… τριπλασίασαν το κόστος των κοντέινερ

Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, πριν ακόμα εκτραχυνθεί η ομαλότητα στον άξονα Ισραήλ – Ιράν, η εγκατάλειψη μίας από τις πιο κοινές παγκόσμιες ναυτιλιακές διαδρομές από την Ασία προς την Ευρώπη (λόγω της απειλής των Χούθι), προκαλεί μεταξύ άλλων: Αύξηση του κόστος μεταφοράς (ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Ασία στην Ευρώπη αγγίζει τα 7.000 ευρώ) και του χρόνου μεταφοράς (3.300 ναυτικά μίλια επιμήκυνση ταξιδιού, 2 έως 4 εβδομάδες περισσότερη διάρκεια), καθυστέρηση στο χρόνο παράδοσης (τουλάχιστον 20 ημέρες, ειδικά για τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου), αύξηση στα ασφάλιστρα και το κόστος των πρώτων υλών, διαταραχές των προγραμμάτων των πλοίων (ημερομηνίες – τοποθεσίες εφοδιασμού) και των χρόνων παράδοσης, καταπόνηση των προϊόντων και αύξηση κινδύνου για πρόκληση φθορών σε αυτά, καθώς και επιπτώσεις στην απασχόληση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς από τότε που ξέσπασε η κρίση με τους Χούθι σχεδόν τριπλασιάστηκε το κόστος μεταφοράς ενός container από την Ασία στον Πειραιά, από τα 2.000 στα 6 -7.000 ευρώ.

Το παλεύουν γερά σε αντίξοο περιβάλλον οι εξαγωγές

Αξίζει να σημειωθεί πως με αυξημένες εξαγωγές συγκριτικά με το περσινό Ιούνιο έκλεισε και ο Ιούνιος του 2024, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και επεξεργάστηκε το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ. Πιο συγκεκριμένα, αυτές άγγιξαν τα €4.256,7 εκατ. έναντι €4.168,9 εκατ. τον Ιούνιο του 2023 με την αύξηση να διαμορφώνεται σε €87,8 εκατ., δηλαδή 2,1%.

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά €169,3 εκατ. (δηλαδή 2,5%) αγγίζοντας τα €6.610,3 εκατ. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά €257,1 εκατ. (δηλαδή 9,8%) και τη διαμόρφωσή του σε €2.353,6 εκατ.

Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά €231,8 εκατ. (δηλαδή 7,3%) με την τελική τους αξία να αγγίζει τα €2.946,7 εκατ., ενώ ταυτόχρονα και οι εισαγωγές μειώνονται κατά 2,6% με την τελική τους αξία να διαμορφώνεται στα €5.131,7 εκατ. Το εμπορικό έλλειμμα σε αυτή τη περίπτωση αυξάνεται συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2023 κατά €92,8 εκατ. (δηλαδή 4,4%) και ανέρχεται σε €2.185,0 εκατ.

Τρόφιμα – ποτά τραβούν το κάρο

Σε κλαδικό επίπεδο συνεχίζεται η σταθερά θετική πορεία των τροφίμων αλλά και των ποτών-καπνών, με αυξήσεις και στους δύο κλάδους αλλά και σε αυτό των πετρελαιοειδών και των μη ταξινομημένων. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση 7,7% παρουσίασε ο κλάδος των τροφίμων φτάνοντας τα €4.150,7 εκατ. σε όλη τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2024, ενώ ο κλάδος των ποτών – καπνών άγγιξε τα €689,7 εκατ. με αύξηση 4,9%.

Αυτός των μη ταξινομημένων προϊόντων παρουσίασε αύξηση 287,5% αγγίζοντας τα €271,6 εκατ. ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσίασε ο κλάδος των πετρελαιοειδών κατακτώντας όμως τη πρώτη θέση σε κλαδικό επίπεδο εξαγωγών για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2024 με αύξηση 0,6% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2023 και αγγίζοντας τα €7.944,0 εκατ.

Μείωση παρατηρείται σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους με καθοδική πορεία των εξαγωγών στον κλάδο των βιομηχανικών (€3.538,8 εκατ., δηλαδή 12,6%), των χημικών (€3.133,3 εκατ., δηλαδή 3,3%), των μηχανημάτων και οχημάτων (€2.425,4 εκατ., δηλαδή 8,0%), των διάφορων βιομηχανικών (€1.740,7 εκατ., δηλαδή 4,7%), των πρώτων υλών (€869,0 εκατ., δηλαδή 3,9%), των λιπών και ελαίων (€534,9 εκατ., δηλαδή 44,7%).

ΠΗΓΗ: ot.gr

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More