Table of Contents
Το δρόμο για τη φυλακή πήραν ακόμα πέντε άτομα για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η «Νάνσυ», η οποία φέρεται να είναι η αρχηγός του κυκλώματος.
Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στον ανακριτή ο οποίος αποφάσισε την προφυλάκισή τους. Η «Νάνσυ» έμεινε στο γραφείο του ανακριτή για λιγότερο από μισή ώρα και αρνήθηκε την κατηγορία περί διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας πως βοηθούσε τους επιχειρηματίας να διευθετήσουν εκκρεμότητες με το Δημόσιο.
Μετά την απολογητική διαδικασία, τον δρόμο για την φυλακή παίρνουν η 43χρονη που εμφανίζεται ως διευθυντικό μέλος της οργάνωσης και ο 64χρονος συγκατηγορούμενος της για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης προφυλακιστέος κρίθηκε και κατηγορούμενος, συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το δρόμο για τη φυλακή έδειξαν οι δικαστικές αρχές και στον αδελφό της 43χρονης, αλλά και σε δυο ακόμη υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών. Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ένας κατηγορούμενος που εμφανίζεται να έκανε μικροδουλειές της ομάδας.
Συνολικά για την υπόθεση οι δικαστικές αρχές έκριναν επτά κατηγορούμενους προσωρινά κρατούμενους και άλλους επτά ελευθερίας με την επιβολή όρων.
Το ποινικό παρελθόν της 43χρονης
Εκείνο που όπως φαίνεται τους «έκαψε» ήταν το τεφτέρι της 43χρονης. Στο σπίτι της μάλιστα βρέθηκαν δύο τετράδια με χειρόγραφες σημειώσεις της με τα ποσά που λάμβανε από κάθε μαγαζάτορα που εκβίαζε.
Η 43χρονη πάντως δεν ήταν άγνωστη στις αρχές. Το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης, παριστάνοντας τη μεσίτρια ενώ ένα χρόνο μετά, το 2010, όταν η χώρα έμπαινε στην περίοδο των μνημονίων, εκείνη κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 120.000 ευρώ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρία.
Την ίδια στιγμή, ερευνάται ανώτατο στέλεχος του Δήμου Αθηναίων για τυχόν εμπλοκή του στο κύκλωμα εκβιαστών, όπως αποκάλυψε το Live News.
Ο ρόλος του αδερφού της
Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε βάλει… στο κόλπο και άλλα μέλη της οικογενείας της. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αδελφός της εκτελούσε χρέη εισπράκτορα. Πήγαινε δηλαδή στους καταστηματάρχες – θύματα της σπείρας- και παραλάμβανε τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά.
Στην συνέχεια, τα δυο αδέλφια έκρυβαν τη λεία στο σπίτι της μητέρας τους. «Δεν είμαι (σ.σ. στο κύκλωμα) καθόλου εγώ, αυτά είναι ψευτιές. Είναι ψέματα όλα. Στο τέλος θα δείτε τι ωραία θα περάσουν όλοι μα όλοι», είπε η μητέρα της 43χρονης, η οποία είναι κι εκείνη κατηγορούμενη για εμπλοκή στο κύκλωμα.
Η «Νάνσυ» και ο αδερφός της είναι δηλωμένοι ψευδώς ότι εργάζονται σε συμβουλευτική εταιρεία, προκειμένου να φαίνονται ασφαλισμένοι και ότι έχουν «νόμιμο» εισόδημα, ενώ στην πραγματικότητα δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες δίχως να πληρώνουν τους απαιτούμενους φόρους, αναφορικά με τα έσοδα τους εκτός του πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης.
Κανείς δεν γνώριζε ποιο ήταν ακριβώς το επάγγελμα της 43χρονης ούτε και μπορούσε να δικαιολογήσει την χλιδάτη ζωή που ακολουθούσε. Στις συναντήσεις της ήταν πάντα περιποιημένη με ακριβά ρούχα, πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα.
Ορισμένες φορές, τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες παραλάμβανε η ίδια η «Νάνσυ» και τα παρέδιδε στα λοιπά μέλη τη οργάνωσης. Ήταν πολύ προσεκτική στον τρόπο δράσης της και ιδιαίτερα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και στις δια ζώσης συναντήσεις της με τους δημοσίους λειτουργούς. Φρόντιζε να επικοινωνεί μαζί τους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, ενώ κατά την παράδοση των χρημάτων, τους συναντούσε σε μέρη που θα ήταν δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από άλλα άτομα και τις διωκτικές αρχές.
Μετά από πολύμηνη έρευνα, το κύκλωμα ξεσκέπαστηκε. Οι διωκτικές αρχές φαίνεται πως έχουν δέσει την υπόθεση περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια την ιεραρχία, τους ρόλους και τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης
Τα ποσοστά της εγκληματικής οργάνωσης
Tα μέλη του κυκλώματος κατέγραφαν τα πάντα. Τα ποσά που εισέπρατταν, όσα επρόκειτο να βάλουν στην τσέπη από τους εκβιασμούς, τις ημερομηνίες και τα ποσοστά τους από την μοιρασιά.
- Οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που είχαν ενταχθεί στην οργάνωση κέρδιζαν από 3.000 έως 6.000 ανά κατάστημα.
- Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης από 500 έως 2.500 € ανά περίπτωση.
- Υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου από 150 έως 2.000 ευρώ ανά περίπτωση και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού από 4.000 έως 25.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Η γυναίκα που σε όλους είχε συστηθεί ως «Νάνσυ» είχε καταφέρει να εισπράξει από έναν και μόνο επιχειρηματία 120.000 ευρώ. Σε διαλόγους αναφέρεται και το όνομα στενού συγγενή αντιδημάρχου, ο οποίος πάντως -για την ώρα- δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες.
Πώς δρούσε η συμμορία των εκβιαστών
Αποκαλύπτεται η δράση του κυκλώματος σε μία επιχείρηση που ήταν υπό κατασκευή. Το συγκεκριμένο κτίριο έλαβε βεβαίωση ότι είναι κατάλληλο με την βοήθεια της γυναίκας με το όνομα «Νάνσυ».
«Στις 23 Απριλίου εργαζόμενη στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενημέρωσε την Νάνσυ, ότι συντάσσει έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι δεν τίθεται πλέον θέμα επικινδυνότητας για το υπό κατασκευή κτήριο που βρίσκεται στην Ερμού, ωστόσο παράλληλα της επισήμανε πως εάν μελλοντικά γίνει μια καταγγελία στο κατάστημα, αυτό ”θα τρέχει και δε τη γλιτώνει”.
Η άλλη περίπτωση αφορά έλεγχο του Υγειονομικού σε κατάστημα που είναι σε λειτουργία.
«Ιδιοκτήτρια καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας κάλεσε τηλεφωνικά την Νάνσυ και την ενημέρωσε ότι υπάλληλοι του υγειονομικού διενεργούν ελέγχους στο κατάστημα της. Άμεσα η Νάνσυ επικοινώνησε με υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγειονομικού και την καθοδήγησε να μην βεβαιώσει κάποια παράβαση στην έκθεση ελέγχου που θα συνέτασσε. Η Νάνσυ κάλεσε την ιδιοκτήτρια και την ενημέρωσε ότι πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό στις υπαλλήλους που διενήργησαν τον έλεγχο για το ύψος του χρηματικού ποσού, της διευκρίνισε ότι θα επικοινωνήσει δια ζώσης με τους υπαλλήλους αύριο, για να της αναφέρουν εκείνοι πόσα χρήματα επιθυμούν, διότι δεν συνεννοείται για τέτοια ζητήματα μαζί τους μέσω τηλεφώνου».
Πηγή: To Vima