Friday, November 22, 2024
Home » Θανατική ποινή: Σε ποιες χώρες συνεχίζει να υφίσταται

Θανατική ποινή: Σε ποιες χώρες συνεχίζει να υφίσταται

0 comments

Θανατική ποινή: Σε ποιες χώρες συνεχίζει να υφίσταται

Ο αριθμός των εκτελέσεων αυξάνεται παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στις περισσότερες χώρες.

Ένας καταδικασμένος δολοφόνος στις ΗΠΑ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που εκτελέστηκε με τη χρήση αερίου αζώτου. Την ίδια ώρα, ένας Ιάπωνας καταδικάστηκε επίσης σε θάνατο δια απαγχονισμού για μια εμπρηστική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 36 ανθρώπους. Ο αριθμός των εκτελέσεων αυξάνεται παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στις περισσότερες χώρες.

Σε πόσες χώρες ισχύει η θανατική ποινή;

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, το 2022:

  • 55 χώρες έχουν σε ισχύ τη θανατική ποινή
  • 9 από αυτές τη χρησιμοποιούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως εγκλήματα πολέμου ή πολλαπλούς φόνους
  • 23 χώρες έχουν τη θανατική ποινή, αλλά δεν την έχουν εφαρμόσει τα τελευταία δέκα χρόνια

Τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας συγκεντρώνονται από επίσημα στατιστικά στοιχεία, αναφορές των μέσων ενημέρωσης και πληροφορίες που διαβιβάζονται από άτομα που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, καθώς και από τις οικογένειες και τους εκπροσώπους τους.

Πόσοι άνθρωποι εκτελούνται παγκοσμίως;

Όπως αναφέρει το BBC, πιστεύεται ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος εκτελεστής στον κόσμο, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους ετησίως. Ωστόσο, επειδή η Κίνα δεν δημοσιεύει λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής, είναι αδύνατο να δοθούν αξιόπιστοι και ακριβείς αριθμοί.

Το 2022:

  • 20 χώρες εκτέλεσαν ανθρώπους
  • 883 εκτελέσεις παγκοσμίως (εκτός Κίνας)
  • 2.016 θανατικές ποινές επιβλήθηκαν σε 52 χώρες
  • 28.282 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο στο τέλος του 2022 σε παγκόσμιο επίπεδο

View this post on Instagram

A post shared by Amnesty International UK (@amnestyuk)

Οι παγκόσμιοι «πρωταθλητές»

Μαζί με την Κίνα, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Στο Ιράν καταγράφηκαν τρεις δημόσιες εκτελέσεις ,το 2022, και τουλάχιστον πέντε άνθρωποι εκτελέστηκαν για αδικήματα που είχαν διαπράξει ως ανήλικοι.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι 11 είναι οι χώρες στον κόσμο που εκτελούν σταθερά ανθρώπους κάθε χρόνο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Κίνα, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, το Βιετνάμ και η Υεμένη. Πιστεύεται ότι ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Βόρεια Κορέα, γεγονός που δεν μπορεί να επαληθευτεί.

Ο αριθμός των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία το 2022 ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 30 ετών. Στις ΗΠΑ, αν και οι εκτελέσεις έχουν αυξηθεί από το 2021, παραμένουν πολύ κάτω από τους αριθμούς «ρεκόρ» του 1999, όταν εκτελέστηκαν 98 άτομα.

Σε ποιές χώρες έχει απαγορευτεί

Η θανατική ποινή δεν εφαρμόζεται καθόλου πλέον σε 112 χώρες, σε σύγκριση με τις 48 χώρες που την είχαν απαγορεύσει το 1991.

Έξι χώρες κατάργησαν τη θανατική ποινή, είτε πλήρως είτε εν μέρει μέσα στο 2022. Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις- το Καζακστάν, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία – την κατήργησαν εντελώς, ενώ η Ισημερινή Γουινέα και η Ζάμπια δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιείται μόνο για τα πιο σοβαρά εγκλήματα.

Τον Απρίλιο του 2023, το κοινοβούλιο της Μαλαισίας ψήφισε επίσης την κατάργηση της υποχρεωτικής θανατικής ποινής για 11 σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των φόνων και της τρομοκρατίας. Το κοινοβούλιο της Γκάνας ψήφισε την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής τον Ιούλιο του 2023.

Οι μέθοδοι και η επιλογή του αζώτου

Η Σαουδική Αραβία ήταν η μόνη χώρα που περιλάμβανε τον αποκεφαλισμό ως μέθοδο εκτέλεσης το 2022. Άλλες μέθοδοι είναι ο απαγχονισμός, η θανατηφόρα ένεση και ο θάνατος με πυροβολισμό.

Η αμερικανική πολιτεία Αλαμπάμα προχώρησε την Πέμπτη 25/01 στην εκτέλεση θανατοποινίτη προκαλώντας του ασφυξία διά της εισπνοής αζώτου. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που θανατώνεται με αυτή τη μέθοδο οπουδήποτε στον κόσμο, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες με τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει την αδοκίμαστη αυτή μέθοδο «βασανιστήριο».

Η Αλαμπάμα και δύο άλλες πολιτείες των ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση αζώτου επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις θανατηφόρες ενέσεις είναι σε έλλειψη, γεγονός που έχει συμβάλει στη μείωση χρήσης της θανατικής ποινής σε όλες τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More