Table of Contents
Σε τακτικές αναπροσαρμογές, κάποιες από αυτές σπασμωδικές, εξωθείται η κυβέρνηση λόγω της ανησυχίας που προξενεί η ενίσχυση των πολιτικών σχηματισμών στα δεξιά της ΝΔ. Η στασιμότητα στον χώρο του ΠαΣοΚ και η ουσιαστική πολιτική απουσία του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν ένα πολιτικό δεδομένο, σύμφωνα με το οποίο οι πολιτικές πιέσεις προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αναμένονται ισχυρές από τον χώρο του Κέντρου στο ορατό μέλλον και πόσω μάλλον από την πλευρά της Αριστεράς, αλλά πρωτίστως από τα κόμματα του δεξιού πολιτικού φάσματος, τα οποία και εμφανίζουν αξιοσημείωτες τάσεις ενίσχυσης των ποσοστών τους στις δημοσκοπήσεις.
Σημείο καμπής
Η συγκυρία αξιολογείται από πολιτικούς αναλυτές και ερευνητές ως ένα πιθανό σημείο καμπής για το πολιτικό σύστημα, για μία σειρά λόγους.
Μια καθοριστική παράμετρος είναι οι φυγόκεντρες τάσεις των ακραιφνώς δεξιών ομάδων ψηφοφόρων, είτε λόγω συγκεκριμένων επιλογών της κυβέρνησης είτε λόγω του διακηρυγμένου κεντρώου και φιλελεύθερου πολιτικού προσανατολισμού του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Ενα άλλο στοιχείο που διευκολύνει τις πολιτικές μετατοπίσεις προς τα δεξιά είναι η γενικότερη τάση στην Ευρώπη.
Αυτή εκδηλώνεται με διάφορες μεταμορφώσεις των άλλοτε ακραίων και φασιστικών δυνάμεων, είτε με την εκδοχή της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία είτε με εκείνη της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, οι οποίες έχουν αναδειχθεί σε κεντρικές πολιτικές μορφές της περιόδου και έχουν αποτινάξει τις στερεοτυπικές εικόνες της Ακροδεξιάς του παρελθόντος. Επιπλέον, η αιωρούμενη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά, δίχως σαφή χαρακτηριστικά και στοιχεία, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έξαρση του Προσφυγικού και την έστω μερική περιθωριοποίηση κάποιων κοινωνικών ομάδων, δημιουργεί μια συνθήκη ευνοϊκή για τα κόμματα της λαϊκιστικής Δεξιάς.
Δεξαμενές
Ο ανομολόγητος προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου έγκειται στο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και παρά τη στασιμότητα στον χώρο του Κέντρου η ΝΔ δεν εμφανίζεται ικανή να αντλήσει εκλογικά οφέλη από τις δεξαμενές ψηφοφόρων οι οποίες της προσέφεραν τις νίκες έως και το 2023, ενώ φαίνεται η ίδια να αποτελεί πλέον μια δεξαμενή από την οποία αντλούν δυνάμεις τα κόμματα στα δεξιά της.
Υπό αυτή την έννοια εκδηλώνεται και μια νευρικότητα, η οποία έχει επισημανθεί και από χαμηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης. Ενώ έως και προσφάτως δεν δινόταν καμία προσοχή και σημασία σε σχηματισμούς όπως η Φωνή Λογικής, τις τελευταίες ημέρες επίσημες κυβερνητικές φωνές έχουν θέσει το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου στο κέντρο της πολιτικής επικαιρότητας και έχουν αποδυθεί σε έναν έμμεσο διάλογο μαζί της, με αφορμή κάποια σχόλιά της για τη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό.
Κατά μία εκδοχή και ερμηνεία στελεχών της αντιπολίτευσης, η τακτική αυτή δεν είναι τυχαία. Αποσκοπεί στην πραγματικότητα στην ενίσχυση του συγκεκριμένου σχηματισμού έναντι της Ελληνικής Λύσης, από την οποία εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αντλήσει ψήφους, μέχρι και του σημείου της εκλογικής αφαίμαξης. Υπό αυτό το πρίσμα και κατά τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, η κυβέρνηση θα προτιμούσε να έχει συνομιλητή εκ δεξιών της την Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία άλλωστε είναι σαρξ εκ της σαρκός της ΝΔ και ήδη έχει προσελκύσει πρώην στελέχη του κόμματος, παρά την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ήδη κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές απορρίπτουν τον προσδιορισμό της Ακροδεξιάς για την Αφροδίτη Λατινοπούλου, όπως άλλωστε και η ίδια η πρώην πολιτεύτρια της ΝΔ. Επιπλέον, ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι επί των ημερών του Γρηγόρη Δημητριάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αποπεμφθείς πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού είχε διαφωνήσει με τη διαγραφή της σημερινής επικεφαλής της Φωνής Λογικής.
Ανησυχία
Στον αντίποδα της παραπάνω εκδοχής βρίσκεται μια άλλη προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνητικές τοποθετήσεις και ο άτυπος διάλογος με τη Φωνή Λογικής είναι αποτέλεσμα νευρικότητας και σπασμωδικών αντιδράσεων. Οσα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν αυτά τα στοιχεία εκτιμούν ότι λανθασμένα το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενδώσει στον πειρασμό να απαντά στις εκ δεξιών προκλήσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Φωνή Λογικής αποκτά πολιτικό εκτόπισμα.
Παρασκηνιακά πάντως εκδηλώνεται μια ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι έπειτα από την εκλογική επιτυχία και το άλμα στην Ευρωβουλή τον προηγούμενο Ιούνιο η Φωνή Λογικής θα αποκτήσει ερείσματα και δημοσιότητα, θα έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει κομματική οργάνωση και δομή και πιθανότατα θα προσελκύσει δυσαρεστημένα στελέχη της ΝΔ, ειδικά σε περιοχές όπου η αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση είναι μετρημένη και καταγεγραμμένη εδώ και καιρό. Φημολογείται δε και ότι η πρώην υποψήφια με τη ΝΔ ήδη δέχεται πολιτική και εκλογική βοήθεια από στελέχη τα οποία δηλώνουν δυσαρεστημένα με τις πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πηγή: To Vima