Πανθομολογείται πλέον ότι η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα. Τα δημόσια οικονομικά δημιουργούν υψηλά πλεονάσματα, το χρέος μειώνεται γρηγορότερα του αναμενομένου, επιτρέποντας χαμηλότερες διαφορές στα επιτόκια των ομολόγων, η ανεργία υποχωρεί στη ζώνη του 9% και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλότεροι του μέσου ευρωπαϊκού. Παρά ταύτα «δεν ανθεί», όπως απεφάνθη, την περασμένη εβδομάδα στο Forum του ot.gr, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος επί μακρόν παρακολουθεί τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας.
Και είναι ακριβές βεβαίως ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν αναιμικοί, κινούνται λίγο πάνω από την ανασφαλή ζώνη του 2%, δεν δημιουργούν περιβάλλον δυναμικής ανάκαμψης της τάξεως του 5-6%, όπως θα ταίριαζε στις προηγούμενες θυσίες του σαρωτικού, μακράς διαρκείας, κύματος της εσωτερικής υποτίμησης, το εύρος του οποίου στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης μετέβαλε δραματικά τις ανταγωνιστικές συνθήκες.
Η χώρα τα προηγούμενα χρόνια φτώχυνε στην κυριολεξία, οι αξίες της υπέφεραν πραγματικά και οι αμοιβές επίσης έπεσαν στα Τάρταρα. Χάθηκαν παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες, η παραγωγικότητα ετρώθη και οι επενδύσεις υποχώρησαν σημαντικά, διαμορφώνοντας το περιβόητο παραγωγικό κενό, το οποίο υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως συμπιεσμένο ελατήριο στα χρόνια της ανάκαμψης και θα εκτόξευε την ελληζική οικονομία στα ύψη.
Ωστόσο στην περίπτωσή μας η εκδοχή του συμπιεσμένου ελατηρίου δεν επιβεβαιώθηκε, παρά λειτούργησε, κατά βάση, στη ζώνη του τουρισμού και των ακινήτων και περιορισμένα σε ορισμένα εξελιγμένα τμήματα της βιομηχανίας. Κατά τον κ. Κοστέλο έφταιξαν η σημαντική υποχώρηση της παραγωγικότητας τα πολλά προηγούμενα χρόνια που σήμερα αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της μέσης ευρωπαϊκής, τα βαθιά ρήγματα που άφησε πίσω της η κρίση, τα σοκ του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η αλήθεια είναι ότι και οι επενδύσεις πάνε καλύτερα. Η συμμετοχή τους στην καταγραφόμενη, κατ’ έτος, αναιμική αύξηση του ΑΕΠ είναι σημαντική, αλλά υπολείπεται σημαντικά του επιπέδου των επενδύσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα σε σημερινούς αναπτυξιακούς, κατά την κυβέρνηση, καιρούς δεν φθάνουν στο 15% όταν στην Ευρώπη κινούνται μεταξύ 21-22% και ο Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη έκθεσή του προτρέπει να αυξηθούν στο 26% προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Πολλά λοιπόν κρατούν και δεσμεύουν την ελληνική οικονομία, δεν την αφήνουν να απολαύσει σαρωτικά κύματα επενδύσεων από ξένους και εγχώριους επενδυτές σαν κι αυτά που απογείωσαν στα προηγούμενα χρόνια την ιρλανδική και πορτογαλική οικονομία.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρ. Δημητριάδης έχει μια, έστω επιμέρους, απάντηση. Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου συμμετείχε σε διάσκεψη εθνικών επενδυτικών κεφαλαίων, με την ευκαιρία της δημιουργίας του δικού μας εθνικού fund. Είχε την ευκαιρία να δει ισχυρά πρόσωπα της βαθύπλουτης χώρας και να διαπιστώσει από πρώτο χέρι ότι οι μεγάλοι επενδυτές δεν αρκούνται πια σε διακρατικές συμφωνίες, δεν πιστεύουν σε αυτές, τις αποδίδουν περισσότερο ως σχήματα πολιτικής επικοινωνίας, παρά ως οτιδήποτε άλλο.
Ο κ. Δημητριάδης διαπίστωσε ότι οι διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για ώριμα σχέδια και συγκεκριμένες, καλά προετοιμασμένες επενδύσεις, ικανές να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στη βάση της παραπάνω διαπίστωσης «χτίζει» το στρατηγικό σχέδιο και πλάνο του Υπερταμείου για την τριετία 2025-27. Σύμφωνα με αυτό θα επιχειρηθεί ο μετασχηματισμός και ο εξορθολογισμός των θυγατρικών του Υπερταμείου ώστε να εξασφαλιστεί η προσέλκυση υψηλής ποιότητας ξένων κεφαλαίων μέσω του νέου επενδυτικού ταμείου. Στην αιχμή του παραπάνω πλάνου προβλέπονται ειδικές προβλέψεις για τις Αστικές Συγκοινωνίες, ταΕλληνικά Ταχυδρομεία και την ΕΤΑΔ, η οποία έχει εισέλθει σε διαδικασία καταγραφής και αποτίμησης 36.000 ακινήτων που ανήκουν στην κρατική εταιρεία. Στην προηγούμενη τριετία 2022-24 ωρίμασε η αξιοποίηση 770 ακινήτων και διεξήχθησαν 93 διαγωνισμοί σε νέες επιχειρηματικές μονάδες, που συνοδεύονται από επενδυτικά προγράμματα αναβάθμισης.
Τα αεροδρόμια
Αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση για τα θεωρούμενα στρατηγικά ακίνητα, όπως αυτά της ΔΕΘ, των Αγορών Τροφίμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίες συνεργαζόμενες θα σχηματίσουν μια ενιαία Εθνική Αγορά Τροφίμων, ικανή να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση των κεφαλαίων που θα προσελκυσθούν και θα επενδυθούν σε αυτή. Αντιστοίχως το Υπερταμείο κινείται και για την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων. Ηδη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του αεροδρομίου της Καλαμάτας που προέκρινε την παραχώρησή του στην κοινοπραξία της Fraport, στην οποία συμμετέχουν οι όμιλοι Κοπελούζου και Κωνσταντακόπουλου του δημοφιλούς διεθνώς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino.
Το τίμημα ανήλθε σε 45,2 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να συνοδευθεί από επενδύσεις αναβάθμισης του αεροδρομίου ύψους 28,3 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της πρώτης τριετίας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ευνοήσουν συνολικά την τουριστική αναβάθμιση της Πελοποννήσου. Επιπλέον η συμφωνία προβλέπει την είσπραξη από το Υπερταμείο δικαιωμάτων παραχώρησης που αντιστοιχούν στο 10% του κεφαλαίου της νέας εταιρείας που θα τρέχει στο εξής το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το τίμημα και τα λοιπά στοιχεία του διαγωνισμού ήταν αποτέλεσμα ολοκληρωμένης προσέγγισης και αποτίμησης του όλου σχεδίου παραχώρησης. Κατά τον κ. Δημητριάδη το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του αεροδρομίου της Καλαμάτας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τον διαγωνισμό και των άλλων 22 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και γενικώς για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του κράτους, που έχουν περιέλθει στο Υπερταμείο.
Προκρίνεται δηλαδή ένα σχήμα ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης συνοδευόμενο από επενδύσεις αναβάθμισης και αναγέννησης των όποιων δραστηριοτήτων μπορεί να περικλείει το προς εκμετάλλευση περιουσιακό στοιχείο. Και όλη αυτή η εκδοχή δυναμικής επενδυτικής ιδιωτικοποίησης θα διέπει και τη λειτουργία του εθνικού επενδυτικού fund από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 ως ανεξάρτητης θυγατρικής του Υπερταμείου, προικοδοτημένης με 300 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο σχέδιο παρουσιάστηκε προσφάτως στον Πρωθυπουργό και έτυχε θετική υποδοχής από τον κ. Μητσοτάκη.
Πηγή: ToVima.gr