Sunday, November 24, 2024
Home » Ερυθρά Θάλασσα: Μπορεί να ναυαγήσει η επιχείρηση Prosperity Guardian;

Ερυθρά Θάλασσα: Μπορεί να ναυαγήσει η επιχείρηση Prosperity Guardian;

0 comments

Ερυθρά Θάλασσα: Μπορεί να ναυαγήσει η επιχείρηση Prosperity Guardian;

Δεύτερες σκέψεις για την επιχείρηση προστασίας των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπό αμφισβήτηση μπαίνει πριν καν ξεκινήσει η επιχείρηση Prosperity Guardian, υπό αμερικανική διοίκηση, που έχει στόχο την προστασία της κυκλοφορίας εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση την προθυμία της να συμμετάσχει έχει ήδη ανακοινώσει η Ελλάδα, διά στόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως υπογραμμίστηκε.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Reuters την Πέμπτη το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν συμφωνήσει ήδη να συμμετάσχουν στην επιχείρηση Prosperity Guardian.

Ναι μεν αλλά

Παρ’ όλα αυτά κάποιες χώρες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ και κάποιες άλλες κατέστησαν σαφές ότι οι ενέργειες τους όσον αφορά την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μέρος υφιστάμενων συμφωνιών και όχι στο πλαίσιο της υπό αμερικανική διοίκηση επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την Τρίτη το σχεδιασμό για την δημιουργία ενός πολυεθνικού συνασπισμού για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα με την ονομασία επιχείρηση Prosperity Guardian.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει το Reuters, είπε ότι στις επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν η Βρετανία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία. Ενώ την Πέμπτη ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Αυστραλία είχαν επίσης ενταχθεί στην επιχείρηση ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών σε 20 και σημειώνοντας ότι οκτώ από αυτές που συμμετέχουν αρνήθηκαν να κατονομαστούν δημόσια.

Ποιοι διαφοροποιούνται από τις ΗΠΑ

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις που δημιουργούν νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη γύρω περιοχή και είπε ότι ήδη επιχειρεί σε αυτήν. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν τα γαλλικά πλοία θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση, χωρίς να αναφέρεται

Η Γαλλία έχει ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 1.500 στρατιώτες στο Τζιμπουτί. Η φρεγάτα της Languedoc βρίσκεται τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακόμα το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει τη φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένα αιτήματα των Ιταλών εφοπλιστών. Επεσήμανε δε ότι αυτό ήταν μέρος των υφιστάμενων επιχειρήσεων της και όχι μέρος της Επιχείρησης Prosperity Guardian.

Ισπανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από την ΕΕ. «Δεν θα συμμετάσχουμε μονομερώς στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε.

Με τη στάση Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας να φέρνει μπαράζ αναφορών, περί ναυαγίου του Prosperity Guardian στο διαδίκτυο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι το αντιτορπιλικό HMS Diamond θα ενταχθεί στην Επιχείρηση Prosperity Guardian. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο συνασπισμός θα λειτουργήσει ως μέρος του CMF υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα η Ελλάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει μια ναυτική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο αξιωματικούς και η Νορβηγία είπε ότι θα στείλει 10 αξιωματικούς του ναυτικού στο Μπαχρέιν, την έδρα της CMF. Η Δανία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συμμετάσχει στην επιχείρηση, στέλνοντας έναν αξιωματικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη διεθνείς επιχειρήσεις με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από διάφορες χώρες με στόχο την προστασία των ναυτιλιακών οδών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πλοίων από πειρατές.

Τι είναι η CMF

Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών είναι και η Combined Maritime Forces (CMF), μια πολυεθνική ναυτιλιακή σύμπραξη με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Η CMF έχει 39 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκών κρατών, περιφερειακών χωρών και άλλων εθνών. Μία από τις αποστολές της είναι η Combined Task Force 153 (CTF 153), η οποία επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα και η οποία σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΑΜ θα τεθεί επικεφαλής της Prosperity Guardian.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην Αθήνα αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν προβληματισμό σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση, με το βλέμμα τόσο στη γερασμένο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, που επιβάλλει σαφώς έναν βοηθητικό ρόλο, στις ελληνικές δυνάμεις, αλλά και για το φορέα υπό τον οποίο θα τεθεί η επιχείρηση, αν τεθεί.

Με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού να σημειώνουν ότι σε αυτά που αναμένονται είναι και ενημέρωση για τον επικεφαλής της επιχείρησης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More