Saturday, November 23, 2024
Home » Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι συσχετισμοί για Πολάκη, Φάμελλο, Κασσελάκη – Στρατόπεδα και υπογραφές

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι συσχετισμοί για Πολάκη, Φάμελλο, Κασσελάκη – Στρατόπεδα και υπογραφές

0 comments

Το όπλο εκπυρσοκρότησε κι η εκκίνηση της δίμηνης κούρσας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις πρώτες στροφές της. Αφετηρία της αποτέλεσε η προ διημέρου επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας του Παύλου Πολάκη στην γραμματέα Ράνια Σβίγκου.

Έναν ολόκληρο μήνα πριν εκπνεύσει η διορία (24/10), ο βουλευτής Χανιών (και ξανά τομεάρχης Διαφάνειας) ήταν ο πρώτος χρονικά που μετέβη στην έδρα του κόμματος για να χρίσει εαυτόν διεκδικητή της αρχηγίας. Παρέδωσε τον φάκελο με τα προαπαιτούμενα έγγραφα κι, αποχωρώντας, κάλεσε τους συνυποψηφίους του «να κάνουν το ίδιο ώστε να προχωρήσουμε σε μία αντιπαράθεση θέσεων και προγραμμάτων».

Πρόκειται για έναν προσανατολισμό που εκφράζει και την Κουμουνδούρου για να μην σέρνεται η ακατάσχετη «προεδρολογία» που μόνο ωφέλιμη δεν είναι στην παρούσα φάση, ιδίως σε περίοδο ακυβερνησίας. «Εφόσον κάποιοι θα διεκδικήσουν ούτως ή άλλως την ψήφο των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, όσο νωρίτερα, πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να επικοινωνηθεί και η πρότασή τους» προέτρεψε ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Ήδη έχει διευκρινιστεί εξάλλου πως θα διευκολυνθεί κάθε υποψηφιότητα ως προς την προβολή της.

Ο Πολάκης δείχνει τη δύναμή του

Ο Π. Πολάκης είχε μαζί του τόσο τις +30 υπογραφές όσο και το πόθεν έσχες του, εκπληρώνοντας την ηθική δέσμευση των υποψηφίων προς τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Το «power game» που θα διαδραματίζεται καθημερινώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ουσίας αλλά κι εντυπώσεων.

Σε αυτήν εντάσσεται, ξεκάθαρα, η μερική διαρροή επιλεγμένων μελών της ΚΕ που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά του. Μελών που προέρχονται από διαφορετικά «στρατόπεδα» του εσωκομματικού ανταγωνισμού και ποικίλες περιοχές της επικράτειας έτσι ώστε να εκφραστεί η «ποικιλομορφία» της. Οι Μουζάλας, Αλεξιάδης, Κρέτσος, Βερναρδάκης και Χατζησάββας δεν επελέγησαν τυχαία – ούτε υπέγραψαν τυχαία. Είναι πρόσωπα είτε με παρελθόν σε καίρια πόστα είτε και άτομα που είχαν στηρίξει επί μήνες τον Κασσελάκη αλλά έχουν αλλάξει ρότα. Μαζί του πάντα κι ο «επιτελάρχης» Βασίλης Σμπώκος.

Αντίστοιχη επικοινωνιακή κίνηση ήταν κι η ηθική δέσμευση που ανέλαβαν τα ίδια μέλη της ΚΕ, πλην του ευρωβουλευτή Ν. Παππά, ότι δεν θα υπογράψουν για άλλη υποψηφιότητα. παρότι τους παρέχεται αυτό το δικαίωμα.

Η πρώτη συγκέντρωση

Ο εκρηκτικός Κρητικός ήταν ήδη ένα βήμα πιο μπροστά από τον κάθε άλλον, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πρωτοβουλία του, δίχως παράλληλα ν’ αμελεί τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά του. Αφότου, μάλιστα, έθεσε δημοσίως θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας εν τέλει την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, άρχισε να εμφανίζεται πιο μετριοπαθής στις αντιδράσεις του. Έχει φροντίσει να κοντρολάρει τα ένστικτά του και να ενεργεί πολύ πιο στοχευμένα.

Ζητά πολιτικό διάλογο και παρουσίας συγκεκριμένης πλατφόρμας. Ήδη αύριο Κυριακή (29/9), στο Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων, έχει προγραμματίσει την πρώτη συγκέντρωση της προεκλογικής καμπάνιας του. Εκεί που «θα αναπτύξει τις προγραμματικές του θέσεις και θα μοιραστεί με τους Χανιώτες, αλλά και όσους πολίτες της Κρήτης παραβρεθούν, το όραμα του για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που θέλουμε, για την Ελλάδα που μας αξίζει».

Η όλη αυτή πυγμή καταγράφεται μέχρι τώρα και δημοσκοπικά, γεγονός που του επιτρέπει να διεκδικεί κάτι περισσότερο από τον ρόλο του ρυθμιστικού παράγοντα στην εσωκομματική διαδικασία.

Ο Φάμελλος περιμένει μαζικότερη στήριξη

Ο Σωκράτης Φάμελλος ελπίζει, φυσικά, στην πλήρη αποδοχή και στήριξη της διευρυμένης κι ενισχυμένης ομάδας των 87 που βρίσκεται σε διαρκείς επαφές. Ήδη η Όλγα Γεροβασίλη επικρότησε χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά του ως μια «υποψηφιότητα επιστροφής στην πολιτική συζήτηση». Χωρίς ν’ αφαιρέσει, βέβαια, από την ίδια εξίσωση τον Π. Πολάκη τηρώντας όρους ευγενείας. Αντιθέτως «ο ΣΥΡΙΖΑ με ό, τι φανταζόμαστε θα έχει τελειώσει οριστικά» σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο Στ. Κασσελάκης, όπως προειδοποίησε.

Ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τις ενστάσεις μιας μερίδας για τη δημόσια στάση που τήρησε ως τις Ευρωεκλογές απέναντι στον Στ. Κασσελάκη. Εξηγεί -σε κάθε ευκαιρία- πως ήταν τέτοια η θεσμική θέση του που οτιδήποτε τον απασχολούσε και με το οποίο διαφωνούσε το μετέφερε στα όργανα. Τώρα όμως που δεν δεσμεύεται με οιονδήποτε τρόπο απέναντί του είναι βέβαιος πως «δεν πάει άλλο», όπως υποστήριξε απαντώντας σε ερώτηση για την πρόθεσή του να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της παράταξης.

Σε ποιους ποντάρει

Σε αυτήν του την προσπάθεια, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ποντάρει στο προφίλ της ευπρέπειας που έχει χτίσει από καιρό έτσι ώστε να συγκεντρώσει γύρω ολοένα και περισσότερες δυνάμεις. «Σε ένα σοβαρό και σύγχρονο κόμμα κανείς δεν λείπει, κανείς δεν περισσεύει» επιμένει να λέει ο Σωκρ. Φάμελλος προτάσσοντας το «εμείς» και μιλώντας διαρκώς σε αριθμό πληθυντικό.

Γνωρίζει κι άλλους εξ όσων επιδοκιμάζουν την υποψηφιότητά του. «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της ενότητας και της συλλογικότητας, της σύνθεσης, της πρόσθεσης, του πολλαπλασιασμού, όχι της αφαίρεσης. Θα υλοποιηθούν αυτές οι στοχεύσεις με την υποψηφιότητα Φάμελλου» δήλωσε σχετικώς ο Διονύσης Καλαματιανός.

«Θεωρώ ότι η ιδανικότερη υποψηφιότητα για να παραμείνει σε τροχιά δημιουργική ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Σωκράτης Φάμελλος» επιχειρηματολόγησε δημοσίως κι ο Χρήστος Γιαννούλης. Είχε από καιρό είχε φανερώσει τις προθέσεις του. Αντίστοιχα ισχύει με την Κατερίνα Νοτοπούλου, τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Γιώργο Βασιλειάδη και τον Γιώργο Ψυχογιό, στελέχη που ανήκουν στα προβεβλημένα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κι άλλα πρόσωπα κοντά σε αυτά. Όπως πιθανόν θα συμβεί και με τον «σοφό» του κόμματος, Αλέκο Φλαμπουράρη.

«Εγώ θα ήθελα να προτείνω μια μεγαλύτερη πλειοψηφική παράταξη στην κοινωνία» είναι μία από τις κεντρικές θέσεις του Σωκράτη Φάμελλου. Θέση που ασπάζονται για το μέλλον κι όλοι οι προαναφερθέντες, κατηγορώντας περί του αντιθέτου τον πρώην πρόεδρο.

Αυτό που φρόντισε να μην κάνει ο Σ. Φάμελλος ήταν να μιλήσει για «χρίσμα» εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, παρά τον θερμό εναγκαλισμό που είχαν προ ημερών. Δεν σκόπευε να εκθέσει ούτε να εκτεθεί, ιδίως σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Ο Κασσελάκης σε στάση αναμονής

Του Στέφανου Κασσελάκη τη «φρουρά υποστήριξης» συνθέτει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ομάδας (Ακρίτα, Π. Παππάς, Χρηστίδου, Κασιμάτη, Αυλωνίτης) με ταυτόχρονους θύλακες, χαμηλότερης εμβέλειας, εντός Κεντρικής Επιτροπής.

Η βουλεύτρια Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη επανέλαβε ότι, για πολιτικούς λόγους, «έχω ταχθεί στο πλευρό του εκλεγμένου προέδρου», καθώς πρόκειται για το πρόσωπο που «έχει νωπή εντολή από τη βάση» απέναντι σε «μια διαρκή εσωκομματική αμφισβήτηση, η οποία εμφορείται και ορμάτε από μια ιδιοκτησιακή λογική». Καλωσόρισε δε κάθε άλλη υποψηφιότητα, παραπέμποντας άπαντες στο συνέδριο (1-3 Νοεμβρίου) που «θα έχει αντικείμενο την ανακήρυξη νέων υποψηφιοτήτων».

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου ανήκει επίσης στο ίδιο γκρουπ, αποτελώντας μαζί με την Θεοδώρα Τζάκρη τις «φωνές» που έχουν απομείνει για τον Στ. Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία. Η βουλεύτρια Πέλλας, που δεν έχει πάψει εδώ κι ένα χρόνο να στέκεται στο πλευρό του, υπερτόνισε την πρωτιά του έκπτωτου προέδρου στις μετρήσεις. «Δεν υπάρχει ούτε μία δημοσκόπηση που ο Στέφανος Κασσελάκης να μην έχει ένα σαφέστατο προβάδισμα» ανέφερε.

Δικαιολογημένη, θα υποστηρίξει κανείς, η τοποθέτησή της κ. Τζάκρη από τη στιγμή που η μία μετά τις άλλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον 36χρονο πολιτικό σε θέση φαβορί μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτιμά την άμεση επαφή με τον κόσμο

Προς το παρόν πάντως ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης προτιμά μια πιο ήπια προσέγγιση. Ούτε βιάζεται να τοποθετηθεί επισήμως δεδομένου πως έχει περιθώριο ως τις 24 Οκτωβρίου να προσκομίσει τα έγγραφα. Αφήνει άλλους να του στρώνουν τον δρόμο.

Αφότου επανεμφανίστηκε στα πράγματα με το «ο δικός ΣΥΡΙΖΑ» προτιμά να πράττει παρά να μιλά. Το περασμένο Σάββατο ήταν στην Άρτα, ακολούθως μετέβη στην Τρίπολη, την Παρασκευή επισκέφτηκε εργοστάσιο ρομποτικής στο Σχηματάρι, αλλά και το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα για να ενημερωθεί δια ζώσης για τον θάνατο του Πακιστανού μετανάστη, Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ. Ήταν η πρώτη φορά που τοποθετήθηκε κιόλας, αμφισβητώντας ανοικτά τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.

Συλλέγει vibes από τον κόσμο ο Στ. Κασσελάκης, ακούει να τον αποκαλούν πρόεδρο, κρατά το στόμα του κλειστό και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Γι’ άλλους, αντιπάλους του, έχει εκληφθεί ως μια αμήχανη στάση η «αφωνία». Μια στάση που, κατά τις ίδιες πηγές, παραπέμπει σε κάποιον που φοβάται πολύ να μην υποπέσει σε λάθη. Από το επιτελείο του λένε ότι όλα θα γίνουν την ώρα που πρέπει και όχι υπό καθεστώς πίεσης τρίτων.

Ο Νίκος Παππάς τηρεί αποστάσεις

Σε αυτό το ρευστό σκηνικό έντονης αντιπαράθεσης και πολύ λεπτών ισορροπιών, ο Νίκος Παππάς επέλεξε να μην εφαρμόσει την τακτική της ανοικτής στήριξης κάποιου υποψηφίου. Καθένας θα επεδίωκε μια δική του χείρα βοηθείας, μια συνδρομή σε αυτόν τον αγώνα. Η επιρροή του στα πράγματα είναι για όλους χρήσιμη.

Ο ίδιος πάντως, αφού διευκρίνισε ότι «δεν θα είμαι υποψήφιος» για να πάψει η παραφιλολογία, εξήγησε ότι θα φροντίσει να υπηρετήσει «με απόλυτη προσήλωση τον θεσμικό ρόλο με τον οποίο με τίμησαν οι σύντροφοι και συντρόφισσες συνάδελφοι, βουλευτές και βουλεύτριες». Αυτόν του προέδρου της ΚΟ με τις αυξημένες -αυτήν την περίοδο- αρμοδιότητες. Σε διαφορετική περίπτωση, «θα έπρεπε αυτόματα να γίνει και μια αλλαγή στην κοινοβουλευτική ομάδα», όπως τόνισε.

Όχι ότι δεν έχει άποψη. Απλώς θα την κρατήσει για τον εαυτό του με την ελπίδα ότι οι υποψήφιοι θα «εξηγήσουν πώς θα εφαρμόσουν τις συλλογικές μας αποφάσεις». Χωρίς φυσικά σε κανέναν εξ αυτών να παρέχεται λευκή επιταγή. Ούτε όμως σκοπεύει να επηρεάσει, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, το αποτέλεσμα.

«Αν αφήσουμε την κουβέντα να καταπέσει σε μια σύγκρουση σύγκρισης προσώπων θα έχουμε αδικήσει τον εαυτό μας» ισχυρίστηκε, προτρέποντας όσους διεκδικήσουν την ηγεσία να απαντήσουν σε «πάρα πολύ κομβικά πολιτικά ζητήματα». Πρότεινε μάλιστα «να τα συζητήσουν αυτά δημόσια, να πολιτικοποιηθεί η κουβέντα και να φύγουμε από τις απολυτότητες».

Η πιθανότερη εκδοχή για το debate

Επί της ουσίας τάχθηκε δηλαδή και ο ίδιος στη διεξαγωγή ενός debate υποψηφίων. Είναι μια πρόταση που από τη στιγμή που τέθηκε στον δημόσιο διάλογο από τον Χρ. Γιαννούλη, απόρροια του επικοινωνιακού κέρδους του ΠαΣοΚ, αναπαράγεται διαρκώς.

«Πρέπει να ακουστούν απόψεις και όχι να κλειστούμε μέσα στα γραφεία, η συζήτηση πρέπει να γίνει έξω» σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος. Θεωρεί ότι σε μια τέτοια απαιτητική πολιτική κουβέντα θα χάσει πόντους ο Στέφανος Κασσελάκης εξαιτίας έλλειψης αριστερού υπόβαθρου.

Και το «στρατόπεδο» του Π. Πολάκη δεν είναι αρνητικό στη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας. Υπό όρους βέβαια.

Η Κουμουνδούρου θα ήθελε πολύ να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Θα μπορούσε να προτάξει σε αυτήν την περίπτωση τον πολιτικό πολιτισμό έναντι της εσωστρέφειας έτσι ώστε να κερδίσει επικοινωνιακά. Απλώς μέχρι να αποσαφηνιστεί ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία, δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί κάτι ανάλογο με του ΠαΣοΚ στην ΕΡΤ.

Αφότου ολοκληρωθεί το συνέδριο, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δηλαδή, θα είναι πολύ πιο βατό και λογικό να προγραμματιστεί η συνύπαρξη των διεκδικητών. Απλώς τότε η σύγκρουση θα βρίσκεται στο απόγειό της και οι πιθανότητες συμφωνίας στο πλαίσιο θα έχουν μειωθεί.

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More